Αντιμέτωπος με την ιστορία του, αλλά και τα σημερινά προβλήματα o Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού

Αντιμέτωπος με την ιστορία του, αλλά και τα σημερινά προβλήματα o Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού

043-2Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού, με μια ιστορία που ξεκινά από το 1962 στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου απαριθμεί πολλά αθλητικά επιτεύγματα, αν και σήμερα διανύει μια περίοδο δύσκολη λόγω μειωμένης χορηγίας από τον ΚΟΑ και προβλημάτων με τις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα, να φοβούνται να μην έρθει μια μέρα που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν και να συνεχίσουν το έργο τους, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού Νίκος Χαραλαμπίδης.

Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι το υψηλό επίπεδο των προπονητών και εκπαιδευτών γυμναστών, καθώς και οι εξαιρετικές επιδόσεις των αθλητών του διαχρονικά, όπως του Ολυμπιονίκη στην Ιστιοπλοΐα Παύλου Κοντίδη, του Βαλεντίνου Σοφοκλέους και Αλέξανδρου Ζησιμήδη στην Kωπηλασία, του Σταύρου Μιχαηλίδη και της Καρολίνας Πελενδρίτου στην Κολύμβηση ανάμεσα άλλων, κατατάσσουν τον Όμιλο σε υψηλή θέση στον ναυταθλητισμό του νησιού.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στα προβλήματα, επιτεύγματα, επιτυχίες, αλλά και στο τιμητικό γεγονός της ανάληψης διεθνών διοργανώσεων.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμη πιο έντονη προσπάθεια για να μπει σε μια άλλη βάση, πιο επαγγελματική ο Όμιλος. Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Υπάρχει μία δυναμική. Είναι ένας μεγάλος Οργανισμός. Υπάρχουν στο μισθολόγιο 22 άτομα αυτή την στιγμή, προπονητές και υποστηρικτικό προσωπικό. Είμαστε ένας από τους δύο ομίλους στην Κύπρο, οι οποίοι δραστηριοποιούμαστε σε πέντε ναυταθλήματα, όπως Κολύμβηση, Ιστιοπλοΐα, Κανό Καγιάκ, Κωπηλασία και Υδατοσφαίριση. Είμαστε για χρόνια πρωταθλητές στην Ιστιοπλοΐα, Κανό Καγιάκ, Κωπηλασία, ενώ στην Κολύμβηση είμαστε δεύτεροι στα πρωταθλήματα και στην Υδατοσφαίριση γίνεται μια νέα προσπάθεια για να μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στα πρωταθλήματα παίδων, νέων και ανδρών», σημειώσε.

Είπε, παράλληλα, ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανίχνευση και ανάπτυξη των ταλέντων για να υπάρχει μια συνέχεια και πρόσθεσε ότι μέσα από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ταλέντων και μία σωστή επιστημονική υποστήριξη, η προσπάθεια του Ομίλου είναι να υπάρξει μια συνέχεια σε αυτό το κομμάτι.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τις προσπάθειες των προπονητών συντονίζουν και συμπληρώνουν μια ομάδα εθελοντών, καθώς ο Όμιλος είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός και το έργο του βασίζεται κυρίως στην εθελοντική προσφορά», υπογράμμισε ο κ. Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι είναι μια πονεμένη πληγή.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την μείωση των προϋπολογισμών του ΚΟΑ, υπήρξε δραματική μείωση και στο τι παίρνει ο κάθε Όμιλος. Επίσης, ο ΚΟΑ πέρσι αποφάσισε να χρεώνει για την χρήση των κολυμβητήριων και άλλων εγκαταστάσεων. Ό Όμιλος μας έπαιρνε για όλα τα αθλήματα μέχρι πριν τρία χρόνια €54.000. Το 2014 και το 2015 μειώθηκε στις €36.000. Συνολικά στην Κολύμβηση και την Υδατοσφαίριση παίρνουμε €16.000 και από τον Σεπτέμβρη οι πάγιες μηνιαίες χρεώσεις του ΚΟΑ αντιστοιχούν στις €1.400 το μήνα, πλέον οι χρεώσεις για επιπρόσθετες ώρες προπονήσεων και υπερωρίες υπαλλήλων. Αν το υπολογίσει κάποιος για 11 μήνες πρέπει να δίνουμε πίσω στον ΚΟΑ αυτά που μας χορηγούν για να χρησιμοποιούμε τα κολυμβητήρια τα οποία έχουν φοβερά λειτουργικά προβλήματα. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματικό σωματείο, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούμε να μετακυλήσουμε δυστυχώς αυτό το κόστος στους αθλητές, με μία μικρή αύξηση στην εισφορά αθλημάτων, η οποία καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αθλητικών τμημάτων του Ομίλου», σημείωσε.

006

Ο κ. Χαραλαμπίδης συμπλήρωσε ότι ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού και όλοι οι Ναυτικοί Όμιλοι παράγουν πρώτα ένα σημαντικό κοινωνικό έργο δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες να ασχολούνται με το ναυταθλητισμό και να εισπράττουν τα όσα οφέλη έχει να προσφέρει ο αθλητισμός.

«Σκοπός είναι η αύξηση των ατόμων και κυρίως παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και όχι η κερδοφορία, παράλληλα διατηρώντας ταυτόχρονα ένα επαγγελματικό επίπεδο διδασκαλίας των αθλημάτων όπως είθισται να προσφέρεται από μια ιδιωτική σχολή. Ο Όμιλος μας έχει πέραν των 800 παιδιών που ασχολούνται με το ναυταθλητισμό, με το μεγαλύτερο αριθμό να υπάγονται στο τμήμα Κολύμβησης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, από την προηγούμενη χρονιά με την προεδρία του ΚΟΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ο οποίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, αλλά υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στο να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των κολυμβητηρίων.

Να μην φτάσουμε, συνέχισε, στο σημείο όπου ο αθλητισμός να είναι μόνο γι’ αυτούς που έχουν οικονομική ευχέρεια, μόνο για τους λίγους.

«Η μεγαλύτερη μας έννοια είναι να μην διώξουμε τα παιδιά από ένα υγιή τρόπο ζωής και να οδηγηθούν σε κακοτοπιές, στα ναρκωτικά, κ.λπ. Ένα επιπρόσθετο παιδί στον αθλητισμό, ένα λιγότερο στους σκοτεινούς δρόμους. Γίνεται τεράστια προσπάθεια όχι μόνο να μην χάνονται παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αλλά να αυξάνονται. Υπάρχουν υπαρκτές δυσκολίες. Δεν έχουμε τις δικές μας εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη εκτός για το τμήμα της Ιστιοπλοΐας, επομένως πρέπει να συνεργαστούμε με το κράτος, το μόνο που ζητούμε να είναι συνοδοιπόρος και να μην είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αθλητισμού», συμπλήρωσε.

DSC_0015

Σε ερώτηση για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Φράγμα Γερμασόγειας με τις εγκαταστάσεις Κωπηλασίας και Kανό- Kαγιάκ των Ομίλων, ο Πρόεδρος του ΝΟΛ είπε ότι έχει από την αρχή του χρόνου που είναι πρόσφυγες στο Φράγμα Γερμασόγειας μετά την επιστροφή της απαλλοτριωμένης γης από το Υπουργείο Γεωργίας πίσω στους ιδιοκτήτες της γης, η οποία χρησιμοποιείτο από τους Ομίλους Λεμεσού, Αμμοχώστου, Κερύνειας και την Ομοσπονδία Κανό Καγιάκ.

«Έχουμε αποταθεί στον ΚΟΑ, στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι οποίοι προσπαθούν να βρεθεί μια λύση. Το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων έχει εισηγηθεί να μας δοθεί για προσωρινή χρήση ένα κομμάτι τεμαχίου που βρίσκεται στα Φοινικάρια, είναι το μοναδικό κομμάτι που με βάση τη μορφολογία του εδάφους και κάποιων νομικών κωλυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δυστυχώς όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με την εχθρική στάση του Κοινοτάρχη της κοινότητας, ο οποίος αντιτίθεται έντονα στην εκεί εγκατάσταση μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο στην Επαρχιακή Διοίκηση, για την παραχώρηση της σχετικής άδειας για να μπορέσουμε να αρχίσουμε και ολοκληρώσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν στο χώρο και ευχόμαστε να μην υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις», συμπλήρωσε.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει άμεσα να φύγουν απ’ εκεί που βρίσκονται τώρα τα κοντέινερ διότι είναι στην υπερχείλιση του φράγματος και μόλις αρχίσει να έχει ροή το φράγμα θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, θα καταστραφεί ένας μεγάλος εξοπλισμός αρκετών χιλιάδων και θα γίνει ζημιά στο ίδιο το φράγμα.

«Δεν είχαμε πού να πάμε γι’ αυτό τα βάλαμε εκεί. Αν δεν τα βάζαμε κάπου, 150 παιδιά του Ομίλου θα σταματούσαν τον αθλητισμό. Ήδη κάποιες μέρες μέχρι να τα μεταφέρουμε σταματήσαμε τις προπονήσεις και κάποια παιδιά απομακρύνθηκαν, τα οποία προσπαθήσαμε να φέρουμε πίσω. Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα έχει αίσιο τέλος, έχουμε ενημερώσει σχετικά Αρχηγούς κομμάτων, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άλλους Φορείς. Εισπράξαμε αρκετές υποσχέσεις, ελπίζουμε ότι θα έχει θετική κατάληξη το θέμα. Να αναφέρουμε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Ομίλου το κόστος των έργων και μετακίνησης σε ασφαλή μέρος των σκαφών θα το επωμιστεί ο ΝΟΛ χωρίς την βοήθεια κανενός, ταυτόχρονα είμαστε σε επικοινωνία με τους άλλους Ομίλους για να ολοκληρώσουν και αυτοί τα δικά τους έργα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει βοήθεια από τις Ομοσπονδίες των πιο πάνω αθλημάτων, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι οι Ομοσπονδίες έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν και συμπλήρωσε ότι αναφορικά με οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς τους Ομίλους οι Ομοσπονδίες δεν μπορούν να συνεισφέρουν εκτός από ηθική υποστήριξη, καθώς σε αρκετές από αυτές είναι ήδη πολύ χαμηλός ο προϋπολογισμός τους.

Σε ερώτηση εάν οι καιρικές συνθήκες της Κύπρου με τις κατάλληλες υποδομές θα προσέλκυε αθλητές από το εξωτερικό για προετοιμασία και εάν αυτό θα βοηθούσε επίσης Κύπριους αθλητές, ο Πρόεδρος του ΝΟΛ είπε ότι ο αθλητικός τουρισμός στα ναυταθλήματα, αν εξαιρέσεις τις αποστολές που έρχονται για την κολύμβηση, οργανωμένα μέσω του ΚΟΤ και του ΚΟΑ, υπάρχει μια μεγάλη προοπτική να το εκμεταλλευτούν αλλά επαφίεται στην καλή διάθεση και οργάνωση των Ομοσπονδιών και Ομίλων. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, δεν είναι σε ένα οργανωμένο πλαίσιο.

_MG_3860

«Σαν Όμιλος μας ζητείται συνεχώς από σωματεία τα οποία είμαστε αδελφοποιημένοι από το εξωτερικό να έρχονται στην Κύπρο να κάνουμε αθλητικά κοινόβια, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές και κατάλληλες που να το επιτρέπουν αυτό. Αλλά αν δεν λυθούν τα προβλήματα, να ψηφιστούν οι κανονισμοί χρήσης των φραγμάτων για αθλοπαιδιές από την Βουλή, να στηθούν οι σωστές εγκαταστάσεις στίβου στο νερό, πλατφόρμες, κ.λπ, είναι πολύ δύσκολο να τους προσεγγίσουμε να έρχονται. Τους αθλητές μας, τους στέλνουμε στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και αλλού για προετοιμασία και αναπτυξιακά πρωταθλήματα και προσπαθούμε μέσα από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε να γίνεται η σωστή επιλογή για να συμμετέχουν στους κατάλληλους αγώνες για να αποκτούν εμπειρίες και να αναπτύξουν ικανότητες, ειδικά όσα παιδιά ενδιαφέρονται για πρωταθλητισμό», ανέφερε.

Ο κ. Χαραλαμπίδης επισήμανε ότι ο Όμιλος διαθέτει την τεχνογνωσία μέσα από την προπονητική ομάδα και από συνεργασίες, όπως με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και με άλλους επιστήμονες σε Κύπρο και το εξωτερικό για την σωστή ανάπτυξη ενός αθλητή.

Photo 1

Αναφορικά με τις διοργανώσεις που ανέλαβε ο ΝΟΛ, ο κ. Χαραλαμπίδης είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διοργανώσουν τρεις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα διοργανώσουν στις 15 Οκτωβρίου 2016 το 5ον  Limassol Indoor Rowing, ο οποίος είναι αγώνας κλειστής Κωπηλασίας και τον οποίο από φέτος έχουν εγγράψει στο καλεντάρι της Διεθνής Ομοσπονδίας.

Στον αγώνα αυτό, είπε, αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο οι Έλληνες αθλητές που τερμάτισαν στην 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως η Σοφία Ασουμανάκη, καθώς και ο Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολύμερος με την σύζυγο του, Χρύσα Μπισκιτζή και ο Κυριάκος Ζαρουλέας με την σύζυγο του, οι οποίοι δίνουν δυναμική στην ανάπτυξη της κωπηλασίας στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Στις 12 και 13 Νοεμβρίου, συνέχισε, θα διεξαχθεί η Διεθνής Κολυμβητική Συνάντηση, η οποία επίσης έχει ενταχθεί από φέτος στο καλεντάρι της Διεθνής Ομοσπονδίας, είναι η 4η χρόνια που διοργανώνεται από τον Όμιλο σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης και σε αυτή την συνάντηση επίσης συμμετέχουν παγκοσμίου φήμης αθλητές κάθε χρόνο.

Στις 19 – 26 Νοεμβρίου, είπε, θα διεξαχθεί και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας Νέων “RSX Youth World Windsurfing Championship”, στο οποίο αναμένεται να έρθουν 150 αθλητές από όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση που θα προβάλει την Κύπρο στο εξωτερικό.

IMG_3535

Ανέφερε, παράλληλα, ότι την 1-2 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί και ο Αγώνας Ελευθερίας, που έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια θεσμός, στον οποίο θα διεξαχθούν αγώνες με σκάφη ανοικτής θαλάσσης καθώς και σκάφη ολυμπιακών κλάσεων.Όσον αφορά το κοινωνικό έργο του ΝΟΛ, ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του Ομίλου έχουν αγοραστεί δύο τροχοκαθίσματα για να βοηθηθούν άτομα με κινητικές δυσκολίες για να μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα, ευελπιστώντας ότι σύντομα ληφθεί και άδεια για κατασκευή ράμπας για τους ΑΜεΑ με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη θάλασσα των συνανθρώπων μας.

«Ο Όμιλος με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με το οποίο έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας, προσφέρουν υποτροφίες για λεμεσιανά παιδιά που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο εν λόγο Πανεπιστήμιο. Ακόμη, τη φετινή χρονιά έχει πραγματοποιηθεί αιμοδοσία με τη συλλογή μεγάλου αριθμού φιαλών αίματος», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαραλαμπίδης ζήτησε τη στήριξη του κράτους, διαφορετικά, όπως είπε, «όσο και να θέλουμε να επενδύσουμε στον ναυταθλητισμό και το κοινωνικό έργο που ήδη παράγουμε, δεν μπορούμε μόνοι μας».

«Μας φοβίζει να μην έρθει μια μέρα και να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο να συνεχίσουμε το έργο μας. Προσπαθούμε να βρούμε χορηγίες, σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Έχουμε κάνει αυστηρή οικονομική διαχείριση. Δεν χρωστούμε στο κράτος, ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις ούτε άλλες φορολογίες, αλλά δεν θέλουμε το κράτος να μας κόβει την συνεισφορά του. Ζητούμε να μην συνεχίσει αυτή η αποκοπή από τον ΚΟΑ. Θα μας διαλύσει», κατέληξε.