Σε επ’ αόριστον απεργία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στο σταθμό αφαλάτωσης Επισκοπής

Σε επ' αόριστον απεργία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στο σταθμό αφαλάτωσης Επισκοπής

Τη συνομολόγηση Συλλογικής Σύμβασης εργασίας ζητούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα αφαλάτωσης της Επισκοπής, οι οποίοι από σήμερα κατήλθαν σε επ` αόριστον απεργία, καταγγέλλοντας την εργοδοτική πλευρά για αδιαφορία στην ικανοποίηση του αιτήματός τους.

Σε δηλώσεις τους στην είσοδο της μονάδας αφαλάτωσης, την οποίαν οι απεργοί περιφρουρούν επί 24ώρου βάσεως, ο Γραμματέας της ΣΕΜΜΗΚ-ΠΕΟ Λεμεσού Αντρέας Θωμά, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν την επ` αόριστον απεργία τους μέχρι η εργοδοτική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά.

“Έχει γίνει μια πρόταση από τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία κρίθηκε απαράδεκτη, έχουμε προειδοποιήσει με βάση τον κώδικα και σήμερα βρισκόμαστε σε επ` αόριστον απεργία”, είπε και σημείωσε ότι, παρά το ότι η λειτουργία της μονάδας είναι ζωτική για την υδροδότηση της Λεμεσού, οι εργαζόμενοι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, γιατί εξάντλησαν κάθε περιθώριο και υπομονή.

Εμείς, συνέχισε, δεν εκμεταλλευόμαστε το πρόβλημα της υδροδότησης που μπορεί να παρατηρηθεί και επιμένουμε να λύσουμε τη διαφορά, “όμως αρνούμαστε πεισματικά, τα προβλήματα της κρίσης και της ασυδοσίας του κέρδους, να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι”.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας Σωματείου Βιομηχανικών της ΣΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι “εδώ και περίπου 10 μήνες που έχουμε υποβάλει αιτήματα για συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης, έχουμε δείξει αρκετή υπομονή, είχαμε αρκετές συναντήσεις με τη Διεύθυνση της εταιρείας και το Υπουργείο Εργασίας, όμως η εταιρεία αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τα βασικά που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος, που σε άλλους κλάδους έγιναν και νομοθεσία”.

Τα αιτήματά μας, σημείωσε, δεν είναι παράλογα και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο και έδειξαν όλη την καλή τους διάθεση, αλλά “δυστυχώς δεν είχαμε την ίδια ανταπόκριση από την άλλη πλευρά”.

Οι συντεχνίες, είπε ο κ. Σοφοκλέους, έχουν δώσει προειδοποίηση με επιστολή από τις 29 Αυγούστου, ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση και λέγοντας πως οι 22 εργαζόμενοι, που εργάζονται με 12ωρες βάρδιες επί 24ωρου βάσεως, επτά μέρες την εβδομάδα, θα περιφρουρούν συνεχώς τη μονάδα αφαλάτωσης.

Η μη παραγωγή νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Επισκοπής, δυναμικότητας 40,000 κυβικών μέτρων ημερησίως, δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την υδροδότηση στη Λεμεσό, αναφέρθηκε εξάλλου στο ΚΥΠΕ από εκπρόσωπο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές πηγές που μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες για αρκετές μέρες ακόμη.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΜ)