Στις 20 Οκτωβρίου η παράδοση της α’ φάσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Στις 20 Οκτωβρίου η παράδοση της α' φάσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Ολοκληρώνονται τα έργα στο πύρινα του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία και θα παραδοθεί στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά στις 20 Οκτωβρίου σε μεγάλη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο περίβολο του μοναστηριού.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το Ε/κ Μέλος της επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, έχουν καθαριστεί οι εικόνες, έχει συντηρηθεί το εικονοστάσι, ο άμβωνας, έχει ολοκληρωθεί και στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η παράδοση του έργου στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά σε μεγάλη εκδήλωση.

Η αναστήλωση της μονής πραγματοποιείται σε συνεργασία με το UNDP-PFF (Participation for Future) και με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Χαρακτήρισε την παράδοση εξαιρετικό γεγονός που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον και πρόσθεσε ότι “ο κόσμος που θέλει να έρθει είναι ευπρόσδεκτος”. Με την παράδοση της α` φάσης, ο κόσμος θα μπορεί να μεταβαίνει στο Μοναστήρι για προσκύνημα.

Η α` φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού άρχισε το φθινόπωρο του 2014.

Οι εργασίες κατακυρώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη σε μια κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από την ελληνοκυπριακή εταιρεία «FIXICO CONSTRUCTIONS» και την τουρκοκυπριακή “YAKUP’S COMPANY, TEL-ZA CONSTRUCTION LTD»

Το παρεκκλήσιο του 15ου αιώνα, θα επιδιορθωθεί στην β` φάση της αναστήλωσης του Μοναστηριού.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)