Διάλεξη με θέμα τη ναυτιλία των Ελλήνων πριν από την Ελληνική Επανάσταση στο Σπίτι της Κύπρου

Διάλεξη με θέμα τη ναυτιλία των Ελλήνων πριν από την Ελληνική Επανάσταση στο Σπίτι της Κύπρου

Με τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Τζελίνας Χαρλαύτη, με θέμα «Η ακμή της ναυτιλίας των Ελλήνων πριν την Ελληνική Επανάσταση», συνεχίστηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, το πρόγραμμα του δεύτερου κατά σειρά κύκλου διαλέξεων που συνδιοργανώνουν το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια με γενικό τίτλο Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η διακεκριμένη ομιλήτρια παρουσίασαν και καλωσόρισαν στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, νομικός, ιστορικός, Ανδρέας Κούκος ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο της.

Η διάλεξη της κ. Χαρλαύτη βασίστηκε σε πολυετή και πρωτότυπη έρευνα σε 30 αρχεία, σε επτά διαφορετικές χώρες και σε έξι γλώσσες, σε μία συλλογική εργασία από μία διεθνή ομάδα 20 ερευνητών που ανασυγκρότησε τη ναυτιλία των Ελλήνων σε όλο της το εύρος κατά τον 18ο αιώνα  πριν από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως ανέφερε, οι αρχές της ανάπτυξης της σύγχρονης ελληνόκτητης ναυτιλίας, η οποία τα τελευταία 45 χρόνια κατέχει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, εντοπίζονται στον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς της 1.800 ναυτικές οικογένειες, από  σαράντα νησιά και λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου τις παραμονές της ελληνικής επανάστασης, είχαν έναν στόλο από 1.000 μεγάλα ποντοπόρα εμπορικά ιστιοφόρα, τον μεγαλύτερο στόλο της Μεσογείου που εμπορευόταν από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τον Ατλαντικό. Τα ιστιοφόρα, καταγεγραμμένα στα δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά αρχεία,  έφεραν κυρίως τη βενετική και οθωμανική σημαία και ήταν εξοπλισμένα με κανόνια, τουφέκια, γιαταγάνια και σπαθιά προκειμένου να εξασκήσουν εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε μια Μεσόγειο που μαστιζόταν από πολέμους, κούρσο και πειρατεία.

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε ανοικτή συζήτηση μεταξύ της κ. Χαρλαύτη και του Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Καρδάση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια Αναστάσης Πάριος.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)