Σε τεχνοκρατικό επίπεδο συνέχεια της Διάσκεψης στις 18 Ιανουαρίου και μετά σε πολιτικό

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο συνέχεια της Διάσκεψης στις 18 Ιανουαρίου και μετά σε πολιτικό

Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Αυτό ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Γενεύη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ερωτηθείς για το στόχο της Διάσκεψης των τεχνοκρατών ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως αυτός είναι να τεθούν οι θέσεις όλων των πλευρών, να εκφραστούν οι ανησυχίες, και να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα.

Πρόσθεσε πως η συνέχεια της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο θα ασχοληθεί με τα αποτελέσματα, τα οποία θα προκύψουν από τις συζητήσεις, από τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών.

Επεσήμανε πως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και πότε θα υπάρξει αυτή η σύγκληση σε πολιτικό επίπεδο.

Πρόσθεσε πως το επίπεδο εκπροσώπησης των μερών στη Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο θα είναι το ίδιο όπως και σήμερα. Ερωτηθείς εάν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Σημείωσε ότι «στην ουσία η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η μοναδική που βρισκόταν στις συζητήσεις, αυτή που επικράτησε των συζητήσεων καθώς επίσης και η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί κατ’ επανάληψη μέσα από δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος, με την πολύ λεπτομερή και περιεκτική πρόταση που υπέβαλε, έθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη βάση συζήτησης”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως “δεν υπήρξε πρόταση από πλευράς των εγγυητριών δυνάμεων”. Σημείωσε πως οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις είναι το ένα συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Εγγυήσεων και δεν είναι δυνατόν ούτε εφικτό να μπορεί το ένα συμβαλλόμενο μέρος να αποφασίσει.

Ερωτηθείς εάν παράλληλα θα συνεχίζεται και ο δικοινοτικός διάλογος, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως θα συνεχιστεί “ο δικοινοτικός διάλογος που αφορά θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή τα άλλα πέντε κεφάλαια”. Ερωτηθείς αν έχει οριστεί ημερομηνία για συνέχιση του δικοινοτικού διαλόγου απάντησε αρνητικά και είπε πως όταν επιστρέψουν στην Κύπρο θα καθοριστεί σχετική ημερομηνία.

Σε ερώτηση ποιος θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα είναι τεχνοκράτης που θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόσθεσε πως σε πολιτικό επίπεδο θα υπάρξει συνέχιση της εκπροσώπησης και από τον κ. Γιούνκερ και από την `Υπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν θα αλλάξει τίποτα και αποτελεί συνέχεια, επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις απογευματινές δηλώσεις του `Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως αυτός αναφερόταν στις διαβουλεύσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων που είναι ένας από τα συμβαλλόμενα μέρη και πως ακολούθως έγινε ενημέρωση στη Διάσκεψη από τον ΓΓ και μια παραγωγική συζήτηση.

Είπε πως η αναφορά του κ. Κοτζιά για συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας, ΗΒ στις 23 Ιανουαρίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτές ήταν σκέψεις όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Σε ερώτηση αν στο τεχνοκρατικό επίπεδο θα συμμετέχει και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι θα συμμετέχει ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Για τη σημερινή μέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια ιστορική Διάσκεψη για το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «ήταν απαίτηση της δικής μας πλευράς να αρχίσει αυτός ο διάλογος, και θεωρούμε λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μιλά για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων, είναι αυτή που επικράτησε των συζητήσεων, ότι έπρεπε να γίνει (η Διάσκεψη). Αν φυσικά μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, κατάληξη, αυτό θα ήταν σαφώς καλύτερο», ανέφερε.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)