Σημαντικά έργα ανάπτυξης προωθεί για την επόμενη πενταετία ο Δήμος Αραδίππου, δηλώνει ο Δήμαρχος

Σημαντικά έργα ανάπτυξης προωθεί για την επόμενη πενταετία ο Δήμος Αραδίππου, δηλώνει ο Δήμαρχος

Σημαντικά έργα ανάπτυξης προγραμματίζει για την επόμενη πενταετία ο Δήμος Αραδίππου, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης προσθέτοντας ότι στόχος μας είναι η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες αλλά και η βελτίωση της εξυπηρέτησης τους.
 
Ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «ο Δήμος για το 2017 κινείται σε τρεις κύριους άξονες που αφορούν την υλοποίηση των έργων που έχουμε σχεδιάσει ή προγραμματίσει, τη συνέχιση της συνετής οικονομικής διαχείρισης και της προσπάθειας για εξοικονόμηση πόρων και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Παράλληλα προωθούμε πολιτικές και προγράμματα για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι και οι ηλικιωμένοι».
 
Πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πολύ γόνιμος και παραγωγικός διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα σύνολα της Αραδίππου, για να διαμορφώσουμε από κοινού ένα πλαίσιο δράσης για την πενταετία, το οποίο στη συνέχεια να εργαστούμε όλοι σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας για να το υλοποιήσουμε». 
 
Ερωτηθείς για σημαντικά έργα που προωθεί ο Δήμος για την επόμενη περίοδο απάντησε πως «πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή όλων των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλαιπωρεί τους δημότες μας εδώ και δεκαετίες. Ήδη άρχισαν οι εργασίες διασωλήνωσης της περιοχής αναδασμού Αραδίππου για σκοπούς άρδευσης και εντός του 2017 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Καμμίτση, το οποίο θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο και παράλληλα ξεκινούν οι μελέτες για κατασκευή του φράγματος Αρχαγγέλου».
 
Αλλα σημαντικά έργα για τον Δήμο, συνέχισε «είναι η διαμόρφωση και αναβάθμιση της Πλατείας Αποστόλου Λουκά με προέκταση μέχρι το Μουσείο Καϊμακλιώτη, η κατασκευή σύγχρονου πάρκου συνολικής έκτασης 37 σκαλών στην περιοχή Κοφινάρια, η κατασκευή πάρκου στην περιοχή Κρασσά το οποίο θα περιλαμβάνει και υπαίθριο αμφιθέατρο για φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου και άλλα πιο μικρά αλλά εξίσου σημαντικά έργα».
 
Οσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου Αραδίππου ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «παρά τη βελτίωση που παρατηρείται στην κυπριακή οικονομία, θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τη συνετή οικονομική πολιτική και την προσπάθεια προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες μας με χαμηλότερο κόστος».
 
Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, αφενός γιατί αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες άντλησης πόρων από ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης και αφετέρου  γιατί τα έργα ουσίας που σχεδιάζουμε είναι προσαρμοσμένα και συμβατά με τη νέα οικονομική πραγματικότητα. Επίσης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε, για όσο ακόμα διάστημα χρειαστεί, τους μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δημότες μας που έχουν ανάγκη».
 
Στη συνέντευξη του ο κ. Ευαγγελίδης αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του Δήμου και είπε ότι «αυτός είναι ισοσκελισμένος σε πραγματικούς αριθμούς. Η προσπάθειά μας, όμως, για εξοικονόμηση πόρων είναι συνεχής. Ήδη αυτό το διάστημα επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με την ΑΗΚ σχέδιο για σημαντική εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνουμε για οδικό φωτισμό, ενώ προχωρούμε και στην πιλοτική εφαρμογή σχεδίου ανάθεσης της περισυλλογής σκυβάλων σε ιδιώτη εργολάβο» είπε και σημείωσε πως «ταυτόχρονα συνεχίζουμε τη βελτίωση των διαδικασιών και του οργανογράμματος της δημοτικής υπηρεσίας με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσής της και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν οικονομικά προβλήματα που θεωρεί ότι επηρεάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Αραδίππου απάντησε πως «αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σχεδιάστηκε πριν από δεκαετίες, δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων και των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως λειτουργεί σήμερα, ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό οικονομικά και διοικητικά από το κεντρικό κράτος».
 
Αυτό, συνέχισε «δημιουργεί δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Η μεταρρύθμιση πρέπει να προωθηθεί τάχιστα. Αλλά όπως έχω πει επανειλημμένα, μέσα από τη μεταρρύθμιση δεν πρέπει να προκύψει λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη, καλύτερη και πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση».
 
Ερωτηθείς για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι που είναι αυτό της νεολαίας, ο Δήμαρχος Αραδίππου απάντησε πως «εμείς προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο, σύγχρονο και αποδοτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Θέλουμε ο Πρόεδρος του να συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για να ακούεται και η φωνή των νέων σε όλα τα θέματα που απασχολούν το Δήμο μας».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «οι νέοι επιβάλλεται να είναι ενήμεροι αλλά και συμμέτοχοι σε αποφάσεις για τα προβλήματα και τα θέματα που τους αφορούν και όχι μόνο. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της εξυπηρέτησης των δημοτών μας δημιουργούμε πλατφόρμα για υποβολή εισηγήσεων από τους δημότες για θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Δήμου ώστε ο πολίτης να μπορεί να ενημερώνεται με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί και για τα θέματα ενδιαφέροντός του».
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Δήμος προγραμματίζει σχέδια με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σημείωσε ότι «προγραμματίζουμε δράσεις σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά την ένταξη στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Αραδίππου θεμάτων που αφορούν την εξεύρεση εργασίας, την επαγγελματική αποκατάσταση και την επιχειρηματικότητα των νέων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Περιλαμβάνει επίσης διοργάνωση σεμιναρίων από ειδικούς επαγγελματίες, με στόχο την προετοιμασία των νέων προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, όπως π.χ. για ετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, υποβολή αίτησης εργασίας και για προσωπικές συνεντεύξεις».
 
Ο δεύτερος άξονας, εξήγησε «αφορά τη στήριξη νεοσύστατων και νεοφυών επιχειρήσεων. Στόχος του προγράμματος που σχεδιάζουμε είναι η παροχή βοήθειας προς νέους επιχειρηματίες, ώστε να αναπτύξουν σωστά τις επιχειρήσεις τους και να επιτύχουν στα πρώτα τους βήματα».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)