Τερματίστηκε τον Ιανουάριο το σερί 11 μηνών αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία

Τερματίστηκε τον Ιανουάριο το σερί 11 μηνών αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία

Ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο συνεχών υποχωρήσεων καθώς το Τόκιο προσπαθεί να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό.

Ο Δείκτης πληθωρισμού, από τον οποίο εξαιρείται το μεταβαλλόμενο κόστος των φρέσκων τροφίμων, αυξήθηκε 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου και ενέργειας, σηματοδοτεί την πρώτη αύξηση του πληθωρισμού στους τελευταίους 11 μήνες και δίνει τέρμα στη μεγαλύτερη περίοδο υποχώρησης των τιμών στην Ιαπωνία κατά τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια. Ήταν επίσης το πρώτο θετικό μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού από το Δεκέμβριο του 2015.

«Οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να ενισχύονται, λόγω του πετρελαίου και του αδύναμου γιέν», δήλωσε ο Maiko Noguchi, ανώτερος οικονομολόγος στην εταιρεία Daiwa Securities.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία παραμένουν αδύναμες, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, παρουσιάζοντας μείωση 1,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Αυτός είναι ο 11ος διαδοχικός μήνας που καταγράφεται μείωση των δαπανών των νοικοκυριών.

Η αργή αύξηση των μισθών πλήττει τις καταναλωτικές δαπάνες – οι οποίες αντιπροσωπεύουν πέρα του 50% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας.

(ΚΥΠΕ – ΓΠΕ/ΚΣΤ/ΑΧΡ)