Τις βασικές προτεραιότητες της προεκλογικής του εκστρατείας επανέλαβε στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ

Τις βασικές προτεραιότητες της προεκλογικής του εκστρατείας επανέλαβε στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ

“Θα τιμήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τον αμερικανικό λαό”, ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες βράδυ με την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνεδρίασης της Βουλής και της Γερουσίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας την ατζέντα της προεδρίας του και το όραμά του για το μέλλον των ΗΠΑ.
 
Η ομιλία ξεκίνησε με έντονη καταδίκη των προσφάτων απειλών σε βάρος συναγωγών και εβραϊκών κέντρων των ΗΠΑ και των επιθέσεων σε βάρος της ινδικής κοινότητας στο Κάνσας.
“Είμαστε μια χώρα που στέκεται ενωμένη στην καταδίκη του μίσους και του κακού σε όλους τους τις μορφές”, τόνισε .
 
Πολλά σημεία της ομιλίας του είχαν τον ίδιο τόνο των προεκλογικών του ομιλιών, γεγονός που προκάλεσε το σχόλιο του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ, ότι ο πρόεδρος Τραμπ μιλά σαν λαϊκιστής, αλλά στο διάστημα των 40 ημερών δεν είδαμε τίποτε να γίνεται.
 
Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε νέους περιορισμούς στους λομπίστες και τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε για τον περιορισμό των κανονισμών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, την επανάληψη των εξορύξεων πετρελαίου, την έναρξη της κατασκευής του αγωγών πετρελαίου και την καταστολή της λαθρομετανάστευσης,
 
Είπε πως η κυβέρνησή του εργάζεται σε μία ιστορική φορολογική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι θα προνοεί “μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση συντελεστών και την ίδια στιγμή μία μαζική φορολογική ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη”.
 
Επανέλαβε την υπόσχεση και να καταργήσει το νόμο του Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το τι προτίθεται να κάνει.
 
Ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ότι από την έναρξη της θητείας του έγιναν επενδύσεις δισεκατομμυρίων από αμερικανικές εταιρείες, χάρη στην πολιτική της κυβέρνησής του. Επανέλαβε την υπόσχεση για επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και τις προθέσεις του για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανόμενου και του τείχους που θα αναγείρει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.  
“Θέλουμε όλοι οι Αμερικανοί να πετύχουν, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε περιβάλλον χάους και ανομίας. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και τον κανόνα δικαίου στα σύνορά μας. Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει σύντομα η ανέγερση ενός μεγάλου τείχους κατά μήκους της νότιας μεθορίου μας. Θα αρχίσει νωρίτερα από το πρόγραμμα κι όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο εναντίον των ναρκωτικών και του εγκλήματος”.
 
Κάποιες φωνές αποδοκιμασίας ακούστηκαν στην αίθουσα όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να δημιουργήσει υπηρεσία που θα βοηθά θύματα εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από λαθρομετανάστες. Ταυτόχρονα έριξε το γάντι στα μέλη του Κογκρέσου που διαφωνούν με την πολιτική του.
 
 
“Τι θα λέγατε στις αμερικανικές οικογένειες που χάνουν τις δουλειές τους, το εισόδημά τους ή κάποιο προσφιλές πρόσωπο, επειδή η Αμερική αρνήθηκε να τηρήσει τους νόμους της και να υπερασπιστεί τα σύνορά της;”
 
Πάντως κάλεσε ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να εργαστούν από κοινού για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού.
 
“Πιστεύω ότι είναι πιθανή μία πραγματική μεταρρύθμιση, από τη στιγμή που θα επικεντρωθούμε στους εξής στόχους: να βελτιώσουμε τις δουλειές και τους μισθούς για τους Αμερικανούς, να ενισχύσουμε την ασφάλεια του έθνους μας και να αποκαταστήσουμε το σεβασμό στους νόμους μας”.
Τα χειροκροτήματα των ρεπουμπλικανών απέσπασε η υπόσχεση του προέδρου “να χτυπήσει την τρομοκρατία του ριζοσπαστικού ισλάμ, ενώ έκανε νέες εξαγγελίες για ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, κρατώντας εκτός της χώρας αυτούς που θέλουν να της κάνουν κακό. Έκανε μάλιστα αναφορά σε στατιστικά στοιχεία, από καταδικασθέντες για τρομοκρατικές πράξεις, που έδειχναν ότι η πλειοψηφία ήταν ξένοι υπήκοοι.
“Είναι ριψοκίνδυνο να επιτρέπεις στη χώρα σου ξένους, οι οποίοι θα προετοιμάσουν πλήγματα σε Αμερικανούς”.
Οι πρώτες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, μετά την ομιλία του προέδρου Τραμπ, όπως καταγράφηκαν σε δημοσκόπηση του CNN, δείχνουν το 69% των ερωτηθέντων περισσότερο αισιόδοξο για την πορεία της χώρας και το 28% περισσότερο απαισιόδοξο.
 
 
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ