Με μία καινοτομία δόθηκε σήμερα η έναρξη των μαθημάτων για τη νέα σχολική…

Με μία καινοτομία δόθηκε σήμερα η έναρξη των μαθημάτων για τη νέα σχολική

Το πρώτο κουδούνι, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ακούστηκε σήμερα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της ελεύθερης Κύπρου.

Ενόψει της σημερινής έναρξης των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017 στην δημοτική εκπαίδευση η οποία συνοδεύτηκε και με μία από τις καινοτομίες που εισάγει φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την παραχώρηση στα παιδιά του τετραδίου εργασιών και του ημερολογίου για το 2016- 2017, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας, στην παρουσία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, του Δημάρχου Στροβόλου Λάζαρου Σαββίδη και της Σχολικής Εφορείας επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου στον Στρόβολο.

 Ο Υπουργός Παιδείας μίλησε, αρχικά, στα παιδιά, στους γονείς, και στους δασκάλους και στη συνέχεια επισκέφτηκε διάφορες τάξεις. Επισκεπτόμενος τα παιδάκια της Α’ τάξης, ο κ. Καδής είπε: «Να περνάτε όμορφα. Να περνάτε καλά. Να κάνετε νέους φίλους και φίλες. Έχετε δασκάλους και δασκάλες που θα είναι μαζί σας συνεχώς και θα σας προσέχουν, θα σας βοηθούν να περνάτε όμορφα, να μαθαίνετε πολλά και χρήσιμα πράγματα, να γίνεται σωστοί άνθρωποι και μη φοβάστε τίποτα, όλα θα πάνε καλά».

 «Να προσπαθείτε να μαθαίνετε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Θέλω να έχετε χαρά, αισιοδοξία και θάρρος», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας, μαζί με τους Βουλευτές, τον Δήμαρχο Στροβόλου και μέλη της Σχολικής Εφορείας, διαμοίρασαν στα παιδιά το πρώτο τους βιβλίο, που ήταν των μαθηματικών.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Καδής είπε ότι σήμερα είναι η μέρα των μαθητών μας.

«Είναι η μέρα που ξανά ζωντανεύουν τα σχολεία μας. Είναι η μέρα που οι αυλές και οι τάξεις των σχολείων μας γεμίζουν με παιδικά χαμόγελα. Εισπράξαμε αυτό τον ενθουσιασμό σήμερα και θέλουμε αυτή η αισιοδοξία, αυτό το χαμόγελο, αυτό το κέφι να διατηρηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς», συμπλήρωσε.

 Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνέχισε ο κ. Καδής, έχουν κάνει όλη την δυνατή προετοιμασία ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και είναι αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

«Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό και συμβολικού χαρακτήρα το γεγονός ότι σήμερα σε αυτό το σχολείο πέραν από το Υπουργείο είναι παρόντες εκπρόσωποι της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Δήμαρχος, η Σχολική Εφορεία, όλοι οι εταίροι οι οποίοι συνεργαζόμαστε, για να δώσουμε γενικότερα ότι καλύτερο γίνεται στα παιδιά μας. Με την συνεργασία όλων αυτών των εταίρων, με την συναίνεση και βάζοντας ως προοπτική την εφαρμογή πολιτικών που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, είμαι βέβαιος ότι έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έρθουν τα αποτελέσματα που όλοι αναμένουμε για το εκπαιδευτικό μας σύστημα», σημείωσε.

 Ο κ. Καδής ανέφερε ότι μία από τις καινοτομίες που εισάγει φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι η παραχώρηση στα παιδιά του τετραδίου εργασιών και το ημερολόγιο για το 2016- 2017.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχειρίδιο το οποίο δεν είναι ένα συνηθισμένο τετράδιο. Είναι ένα τετράδιο στο οποίο παρουσιάζονται χρήσιμες πληροφορίες για τους μαθητές μας πρωτίστως, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και για τους γονείς. Ημερολόγιο με τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, χρήσιμες οδηγίες για το πως πρέπει να προετοιμάζονται, πως πρέπει να εργάζονται στο σχολείο τους και θεωρώ ότι από την στιγμή που θα είναι και εξατομικευμένο αυτό το τετράδιο για τον κάθε μαθητή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια του να βελτιώσει τα μαθησιακά του αποτελέσματα. Θα αξιολογήσουμε προφανώς και την αποτελεσματικότητα αυτού του εγχειριδίου. Θα περιμένουμε και τις απόψεις των ίδιων των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ούτως ώστε αυτό το νέο εργαλείο να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί προς όφελος των παιδιών μας», συμπλήρωσε.

 Ερωτηθείς για την διαμαρτυρία γονέων παιδιών με αναπηρίες, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, με αίτημα την εφαρμογή και στην Κύπρο του άρθρου 24 της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2006, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτές τις ομάδες, αυτά τα παιδιά, αυτούς τους μαθητές και τις οικογένειες τους.

 «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε επίπεδο πρακτικό για την ικανοποίηση των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων αναγκών του κάθε παιδιού. Δεν λέμε ως Υπουργείο ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα πάντα ή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, γι’ αυτό από την περασμένη άνοιξη έχουν δοθεί οδηγίες σε Διατμηματική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας να μελετήσει ολόκληρο το σύστημα, από την προδημοτική μέχρι και το Λύκειο σε σχέση με την ειδική εκπαίδευση και ειδική αγωγή τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων για να δούμε πως μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε, επίσης, ότι στις 20 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί υπηρεσιακή σύσκεψη για να μελετήσουν τα πορίσματα αυτής της έκθεσης και στην συνέχεια θα έρθουν σε διάλογο με όλους αυτούς τους φορείς, τους οποίους καλούν στο διάλογο για να δουν τι αποφάσεις μπορούν να πάρουν συναινετικά και με την συμβολή όλων ώστε να δώσουν και σε αυτά τα παιδιά αυτό που πραγματικά δικαιούνται και αυτό που θέλει και η πολιτεία να τους δώσει.

 Σε ερώτηση αν θυμάται ο ίδιος την πρώτη του μέρα στο σχολείο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν νομίζει να υπάρχει άνθρωπος που να μην θυμάται την πρώτη μέρα στο σχολείο.

«Μέρα με πολλές αγωνίες, με έγνοιες από πλευράς των γονιών, έννοιες τις οποίες βίωσα και εγώ, σχετικά πρόσφατα, μια και τα δικά μου παιδιά είναι σχετικά μικρά. Είναι η αγωνία που νοιώθει κάθε μαθητής ο οποίος μπαίνει στο σχολείο που, όπως είδαμε σήμερα, ξεπερνιέται μετά τα πρώτα λεπτά στην τάξη. Εύχομαι όλα τα πρωτάκια να ξεπεράσουν αυτή την πρώτη αγωνία εύκολα και είμαι βέβαιος ότι τα σχολεία θα κάνουν ότι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

 O Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε και το Νηπιαγωγείο Κοινωνικής Μέριμνας Αγίων Ομολογητών και σχολείο που λειτουργεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΧΡ)