Νέα πρωτοβουλία υπέρ του Brexit από τον Μπόρις Τζόνσον

Νέα πρωτοβουλία υπέρ του Brexit από τον Μπόρις Τζόνσον

Μία νέα πρωτοβουλία των βασικών υποστηρικτών του Brexit, που θεωρείται ότι αποσκοπεί στο να πιέσει την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να υλοποιήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς υπαναχωρήσεις από την ετυμηγορία των πολιτών, ανακοίνωσε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.
 

 Εκτός από τον κ. Τζόνσον, μέλη αυτού του νέου κινήματος που στην ουσία διαδέχεται ως ομάδα πίεσης την εκστρατεία Leave, είναι κορυφαίες φυσιογνωμίες του Συντηρητικού Κόμματος όπως ο πρώην υπουργός Μάικλ Γκόουβ, ο πρώην σύμβουλος του Ντέιβιντ Κάμερον Στιβ Χίλτον και ο βουλευτής Γκρέιαμ Μπρέιντι, καθώς επίσης και οι βουλευτές Φρανκ Φιλντ και Γκιζέλα Στιούαρτ από το Εργατικό Κόμμα.
 

 Περιγράφοντας τους στόχους του το κίνημα ‘Change Britain’ αναφέρει ότι θέλει “την ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων, των νόμων, του χρήματος και του εμπορίου από την ΕΕ».
 
Στο μήνυμά του ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει: «Στις 23 Ιουνίου ο λαός αυτής της χώρας ψήφισε να φύγουμε από την ΕΕ και ψήφισε για αλλαγή. Το έκανε με καθαρή πλειοψηφία. Αλλά υπάρχουν και τόσοι άλλοι που ψήφισαν υπέρ της παραμονής. Επομένως είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε, υποστηρικτές της εξόδου και της παραμονής, καθώς δράττουμε τις ευκαιρίες που έχει τώρα αυτή η χώρα να σφυρηλατήσει μία θετική και συναρπαστική νέα σχέση όχι μόνο με την ΕΕ αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο – καθώς αλλάζουμε τη Βρετανία και την κάνουμε πάλι παγκόσμια. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να δείξουμε στο βρετανικό λαό ότι ως πολιτικοί ακούμε όσα έχουν να πουν».
 

 Η πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών έρχεται μόνο λίγες ημέρες μετά από αλλεπάλληλες δημόσιες διαφωνίες της Πρωθυπουργού Μέι με απόψεις που διατύπωσαν οι τρεις υπουργοί που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση του Brexit.
 
Αρχικά, από την Κίνα και το περιθώριο της συνόδου του G20 η κα Μέι είχε απορρίψει την υιοθέτηση ενός μεταναστευτικού συστήματος στα αυστραλιανά πρότυπα, με βαθμολόγηση των επίδοξων μεταναστών, το οποίο υποστήριζε ο κ. Τζόνσον.
 
Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις εξέφραζε «προσωπική άποψη» όταν έλεγε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θεωρεί «απίθανη» την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.
 

 Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξάλλου, η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε επίσης «προσωπική άποψη» τη φράση του Υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σε κλειστή εκδήλωση που αποκάλυψαν οι Times ότι οι Βρετανοί επιχειρηματίες είναι «πολύ τεμπέληδες και πολύ χοντροί» και ότι «προτιμούν να παίζουν γκολφ κάθε απόγευμα Παρασκευής», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν απολύτως το Brexit.
 
Στην ενδοκυβερνητική ένταση προστέθηκε και η δήλωση της Υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ η οποία απέρριψε τον ισχυρισμό ότι με τη νέα πρωτοβουλία ‘Change Britain’ ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει τα ηνία του Brexit. «Ο Μπόρις δεν είναι ο οδηγός. Η Τερέζα Μέι είναι η οδηγός. Οι υπόλοιποι είμαστε στο αυτοκίνητο», είπε η κα Ραντ, η οποία είχε συγκρουστεί σκληρά με τον νυν Υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της προδημοψηφισματικής περιόδου.
 

 Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής των Συντηρητικών Τζον Γουίτινγκντεϊλ προέτρεψε μέσα στο Σαββατοκύριακο την Τερέζα Μέι να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ όχι τους επόμενους μήνες, αλλά «εντός εβδομάδων».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΜ)