Τρεις νεκροί και τουλάχιστον μία αγνοούμενη από σφοδρή κακοκαιρία στην Ελλάδα

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον μία αγνοούμενη από σφοδρή κακοκαιρία στην Ελλάδα

 

Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η κακοκαιρία που έχει πλήξει από τη Δευτέρα τη δυτική Ελλάδα και σταδιακά επηρεάζει και άλλες περιοχές της χώρας.

Ο προσωρινός απολογισμός είναι τρεις νεκροί και μία αγνοούμενη αλλά η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και οι Αρχές εφιστούν την προσοχή στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, μια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που διέμενε σε ισόγειο οίκημα, έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Νίκα. Νεκρός, επίσης, βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας Μεσσηνίας και ένας 90χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα. Αγνοείται η γυναίκα που φρόντιζε τον ηλικιωμένο άντρα και δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει πέσει θύμα των έντονων καιρικών φαινομένων ή απλώς εγκατέλειψε το σπίτι. Νεκρή, εξαιτίας της κακοκαιρίας, βρέθηκε και μία 80χρονη γυναίκα που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες για τον εντοπισμό γυναίκας στην περιοχή του Θερμαϊκού καθώς ο σύζυγός της ενημέρωσε τα ξημερώματα την αστυνομία της Μηχανιώνας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ότι η γυναίκα του αγνοείται και ότι η τελευταία φορά που μίλησε μαζί της ήταν στο κινητό τηλέφωνο ενώ ήταν εγκλωβισμένη μέσα στο ΙΧ της από ορμητικά νερά. Η αστυνομία γύρω στις 5 το πρωί εντόπισε το αυτοκίνητο αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του. Ο σύζυγος φέρεται να συμβούλευσε την γυναίκα να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο.

Η κακοκαιρία έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Δυτική Ελλάδα και τις τελευταίες ώρες το νομό Μεσσηνίας. Στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε πολλά γύρω χωριά, προκλήθηκαν πλημμύρες και η Πυροσβεστική δέχτηκε αλλεπάλληλες κλήσεις για βοήθεια.

Από την κακοκαιρία διεκόπη η κυκλοφορία στο 232ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τριπόλεως-Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων. Στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας-Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον Άγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας. Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ μπάζα και υλικά όπως χώμα και πέτρες έχουν κλείσει αρκετούς δρόμους.

Κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. O δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως η εικόνα στο Δήμο «είναι άσχημη και προβληματική, δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Πλημμύρες σάρωσαν και την περιοχή της Ηλείας με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην πόλη του Πύργου, έγιναν 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου. Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων. Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος. Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Προβλήματα σε συγκοινωνίες, επικοινωνίες και ηλεκτροδότηση προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε και το Βόλο.