Το 2017 μπορούμε να μιλούμε για έξοδο της ΕΕ από την κρίση, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαρκοπουλιώτης

Το 2017 μπορούμε να μιλούμε για έξοδο της ΕΕ από την κρίση, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαρκοπουλιώτης

Το 2017 μπορούμε επιτέλους να μιλάμε για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για τη σημασία της επετείου αυτής, ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι η σημασία της είναι μεγάλη ειδικά φέτος και εξήγησε ότι υπογραμμίζει την ωριμότητα της ΕΕ η οποία το Μάρτιο έγινε 60 χρονών ενώ αποτελεί και το πιστοποιητικό γέννησης και ενότητας της Ευρώπης των 27 μετά το Brexit.

“Την ίδια στιγμή, το 2017 μπορούμε επιτέλους να μιλάμε για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση καθώς εκτιμάμε πως θα είναι η πρώτη φορά εδώ και περίπου μια δεκαετία όπου όλες ανεξαιρέτως οι χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας –θα καταγράψουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης” ανέφερε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

Ερωτηθείς πού πέτυχε και πού απέτυχε η ΕΕ, είπε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της ΕΕ είναι η πιο μακρά περίοδος ειρήνης και σταθερότητας στην ιστορία της Ευρώπης η οποία ξεκίνησε με τη σύσταση των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του πρόδρομου της ΕΕ.

Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2012, για το ρόλο της στη μετατροπή της Ευρώπης από «ήπειρο πολέμου σε ήπειρο ειρήνης».

Σημείωσε ότι στα εξήντα χρόνια της ύπαρξής της η Ευρώπη έφερε ευημερία και ευκαιρίες οι οποίες σήμερα φαίνονται αυτονόητες στους Ευρωπαίους – όπως πχ να ταξιδέψουν, να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -, οι οποίες όμως για προηγούμενες γενιές ήταν ένα άπιαστο όνειρο.

“Φυσικά”, είπε, υπήρξαν τομείς όπου η Ένωση εν μέρει απέτυχε και πρόσθεσε ότι “όμως, πρόκειται για τομείς όπου είχε περιορισμένες αρμοδιότητες – πχ η άμυνα”.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει τονίσει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προωθήσουμε ζητήματα όπως η Κοινωνική Ευρώπη και ότι για αυτό χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων.

“Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και το Μάρτιο παρουσίασε μια Λευκή Βίβλο η οποία παρουσιάζει πέντε πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης – από το να συνεχίσουμε χωρίς να αλλάξουμε κάτι έως το να προχωρήσουμε με ταχύ ρυθμό στην πλήρη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τώρα είναι η σειρά των πολιτών να μιλήσουν, και στην Κύπρο θα τους δώσουμε το βήμα αυτό σε μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων που θα διοργανώσει η Αντιπροσωπεία” κατέληξε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)