Δύο δημιουργίες της γλύπτριας Γιώτας Ιωαννίδου κοσμούν

Δύο δημιουργίες της γλύπτριας Γιώτας Ιωαννίδου κοσμούν την παραλιακή Πάφο

Δύο δημιουργίες της γλύπτριας Γιώτας Ιωαννίδου κοσμούν την παραλιακή Πάφο

Δύο νέα γλυπτά της Γιώτας Ιωαννίδου κοσμούν την παραλιακή Πάφο. Πρόκειται για ένα μπρούτζινο έργο που αναπαριστά έναν μικρό ψαρά,  καθώς και ένα έργο για τη σύγχρονη Αφροδίτη.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η γλύπτρια και ζωγράφος Γιώτα Ιωαννίδου ανέφερε πως τα δύο γλυπτά  αποτελούν μέρος της εικαστικής πρότασης «Signs in Time and Space», η οποία ξεκίνησε πριν δυο περίπου χρόνια, από την ομάδα Αrt de Fact. 

H ομάδα μας, είπε, ”απαρτίζεται από έξι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα παραδώσουμε στην πόλη μας από δύο γλυπτά ο καθένας. Μέχρι το Μάιο του 2017 θα έχουν εγκατασταθεί και οι υπόλοιπες γλυπτικές δημιουργίες  από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας”.

H κ. Ιωαννίδου ανέφερε πως τα δύο γλυπτά κατασκευάστηκαν μέσα σε διάστημα 10 μηνών περίπου, ωστόσο, σημείωσε, η  ιδέα ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν.

Σύμφωνα με τη γλύπτρια, η πρόταση αφορά την αναζήτηση της πολιτισμικής παράδοσης, του μύθου και της αρχέτυπης ιστορικής μνήμης.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί επέλεξε τον μικρό ψαρά και τη σύγχρονη Αφροδίτη, η κ. Ιωαννίδου είπε: “`Aρχισα να σκέφτομαι τα διάφορα πρόσωπα της Αφροδίτης και πως αντανακλώνται στη σημερινή εποχή. Ποιά είναι αυτή η θεά. Τι άφησε στο πέρασμά της. Άλλοτε εύθραυστη, άλλοτε επιθετική , κοφτερή … μεταφέρει την ενέργεια της προς τα έξω”.

Όσο για το  μικρό ψαρά είπε πως “ προσφέρει απόδραση από τη ροή του χρόνου, μια ονειρική διέξοδο στον κόσμο της  υποθαλάσσιας ομορφιάς”. Πρόσθεσε πως δεν βλέπει τα  γλυπτά ως μια ξεκομμένη από το περιβάλλον διαδικασία. 

Η κ .Ιωαννίδου ανέφερε πως με το να δοθεί το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, μπόρεσαν οι άνθρωποί της να ξαναμπούν μέσα σε αυτό που λέγεται φυσική πορεία. Μια πόλη που ουσιαστικά ψάχνει να βρει τον εαυτό της, είπε, προσθέτοντας, πως η τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει τη ζωή, να είναι μέρος της ζωής. 

Αυτό είναι το ζητούμενο, συνέχισε, λέγοντας πως “η τέχνη έκανε χώρο και βρίσκεται ανάμεσα σε αυτό που λέμε κοινωνία, έχει άποψη, έχει λόγο, έχει μία υπόσταση”. 

Παρατήρησε ακόμη πως ο  πολιτισμός είναι κάτι το οποίο γεννιέται πολύ δύσκολα, σημειώνοντας πως ο  πολιτισμός γεννιέται από την κουλτούρα ενός τόπου με ένα μαγικό τρόπο και όχι από τους εκάστοτε  πολιτικούς.

Αναφερόμενη στα συναισθήματα της, η κ. Ιωαννίδου είπε πως αυτά έχουν να κάνουν με  τη σχέση του καλλιτέχνη με το πλατύ κοινό.  Είπε πως τα έργα της είναι σημαδιακά για την ίδια γιατί την βοήθησαν να αποκαλύψει την απίστευτη σχέση με το πλατύ κοινό. 

“Εμείς οι καλλιτέχνες, οι εικαστικοί δεν είμαστε διάσημοι, δεν είμαστε σαν τους ηθοποιούς, σαν τους τραγουδιστές, σαν τους συνθέτες σαν τους άλλους καλλιτέχνες που έχουν σχέση με το πλατύ κοινό. Είμαστε μία ομάδα, μία μειοψηφία, και μετακινούμαστε ανάμεσα σε γκαλερί και άλλους εικαστικούς χώρους και αυτοθαυμαζόμαστε και λέμε τί φοβεροί τύποι είμαστε. Αυτό είναι αστείο  αν το καλοσκεφτεί κανείς. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για μας και ούτε μας ξέρει και κανένας”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση κάλεσε τα νέα παιδιά  με τα οποία συναναστρέφεται ως επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Νεάπολις, να ξεπεράσουν τα όριά τους, να καταρρίψουν τα πρότυπα τους, να τα υπερβούν, “να ξεπεράσουν εμάς. Να ξεπεράσουν το εύκολο, αυτό που τους δίνουμε εμείς και να κάνουν μια βουτιά στον εαυτό τους και να καταλάβουν τι σημαίνει πρωτογενείς σκέψεις και πρωτογενής παραγωγή”.

Η Γιώτα Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Πάφο το 1971. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει εκπροσωπήσει στην Κύπρο σε αρκετές Μπιενάλε στο εξωτερικό. Το 2014 απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Μπιενάλε Σαντορίνης μαζί με την ομάδα Art de fact.  Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό. 

Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Η.Π.Α., Σαουδική Αραβία κ.α.

Ζει και εργάζεται στην Πάφο ως επισκέπτρια διδάσκουσα στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)