Η Αθηένου να έχει την ίδια αντιμετώπιση με Λευκωσία και Πύλα, ζητεί ο Δήμαρχος

Η Αθηένου να έχει την ίδια αντιμετώπιση με Λευκωσία και Πύλα, ζητεί ο Δήμαρχος

Την ανάγκη να δοθεί στην Αθηένου ειδική χορηγία και να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τη Λευκωσία και την Πύλα, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο νέος Δήμαρχος του ημικατεχόμενου δήμου, Κυριάκος Καρεκλάς.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η Αθηένου, που είναι 80% κατεχόμενη, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα.

“Πρώτιστο πρόβλημα της Αθηένου είναι η επαναφορά του στεγαστικού Σχεδίου για τα νεαρά ζευγάρια. Για ένα ασήμαντο κόστος για το κράτος, αυτό το μέτρο θα βοηθήσει να μένουν αυτά τα ζευγάρια στον τόπο τους και παράλληλα θα τονώσει τη γενική οικονομική δραστηριότητα”. Είπε ότι υπήρχε σχέδιο για την Αθηένου αλλά μετά η Αθηένου εντάχθηκε στο Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο. Ωστόσο, “καταργήθηκε το ενιαίο σχέδιο λόγω της τρόικας και των οικονομικών δεδομένων και σταμάτησε και το σχέδιο που ίσχυε και για την Αθηένου. Σήμερα οι νέοι κτίζουν όπου δουλεύουν διότι δεν έχουν το κίνητρο να μένουν στην Αθηένου. Και χάνουμε και τα νεαρά ζευγάρια και από την άλλη θα δούλευαν στις νέες οικοδομές”.

Το προηγούμενο σχέδιο πρόσφερε 10 χιλιάδες λίρες (17000 ευρώ) και χαμηλότοκο δάνειο. “Φανταστείτε και 20 κατοικίες να κτιστούν στην Αθηένου, μιλούμε για ένα ποσό των 250-300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ένα μηδαμινό ποσό για το κράτος αλλά για την Αθηένου τεράστιο.

Εξήγησε επίσης ότι η χορηγία που δίδεται μέσω της Ενωσης Δήμων ενώ ήταν ικανοποιητική, εντούτοις μειώθηκε στο ήμισυ μετά την κρίση με αποτέλεσμα ο Δήμος να φορολογεί πάρα πολύ τον κόσμο. “Εχουμε φορολογίες που είναι πιο ψηλές από τις μεγάλες πόλεις γιατί υπάρχουν κάποια δάνεια τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν και για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί πρέπει να φορολογήσει τον κόσμο. Η κρατική χορηγία είναι γύρω στις 950 χιλιάδες τον χρόνο ενώ πριν την κρίση ήταν 1.800 εκ.

Χαρακτήρισε το οδικό δίκτυο “χάλια” ενώ είπε ότι δεν υπάρχει κεντρική πλατεία. “Πιστεύουμε ότι όπως γίνεται με την Πύλα για το καθεστώς που υπάρχει λόγω των Τ/Κ και τη Λευκωσία με τη γραμμή αντιπαράταξης, πρέπει να εγκριθεί ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για να γίνουν έργα στην Αθηένου”, είπε.

Για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροϊου είπε ότι αυτό πραγματικά στεναχωρεί τους Αθηενίτες.

“Είναι ένα από τα τρία οδοφράγματα που είχαν συμφωνηθεί ότι θα προωθούνταν για να διανοιχτούν μαζί με αυτό της Λεύκας και της Δερύνειας. Εκείνα τα δύο προωθούνται, αυτό της Αθηένου έχει μείνει πίσω. Ως νέος δήμαρχος έχω ορίσει ολιγομελή επιτροπή με συνεργάτες από όλους τους κομματικούς χώρους ώστε από κοινού να συντονίσουμε συνεχείς ενέργειες, προς την κυβέρνηση, τα ΗΕ, την ΕΕ για να επιτευχθεί ο στόχος του ανοίγματος του οδοφράγματος. Σαράντατρια χρόνια απομόνωσης είναι πάρα πολλά. Η σύνδεση της Αθηένου με την Αγλαντζιά γίνεται σε 10 λεπτά μέσω του δρόμου του Πυροϊου ενώ σήμερα ο κόσμος χρειάζεται 40 λεπτά για να κάνει αυτήν την πορεία”.

Ο κ. Καρεκλάς ενημέρωσε τον Υπουργό Εσωτερικών για τα θέματα αυτά και θα έχουν συνάντηση στις 9 Μαρτίου ενώ στις 2 Μαρτίου ο Δήμος κάλεσε τους βουλευτές για να τους ενημερώσει.

Για την κεντρική πλατεία των Εκκλησιών, είπε ότι ενώ έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και εγκρίθηκαν σχέδια και ο Δήμος πλήρωσε πέραν των 70 χιλιάδων ευρώ, τελικά το Τμήμα Πολεοδομίας ζήτησε να γίνουν αλλαγές επί αυτών των σχεδίων, οι μελετητές δεν τα δέχτηκαν και η μελέτη ακυρώθηκε. “Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μελέτη, ούτε πρόγραμμα να γίνει κάτι. Θεωρούμε αδιανόητο, έπρεπε ο επανασχεδιασμός της κεντρικής πλατείας των εκκλησιών να γίνει άμεσα”.

Για το νερό της βροχής είπε ότι όταν βρέξει η Αθηένου πλημμυρίζει. “ Πρέπει επιτέλους να γίνει μια μελέτη από ειδικούς να ξέρουμε από που πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι οχετοί, τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ”.

Αλλο θέμα είναι η παλιά Δημοτική Αγορά σε διατηρητέο κτίριο το οποίο ωστόσο έχει παραμεληθεί λόγω του χρόνου και της κρίσης. “Εχει προταχθεί τώρα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε μια πρόσκληση του Μέτρου 7 της Αγροτικής Ανάπτυξης για να εγκριθεί. Υπάρχει υπόσχεση του ΠτΔ ότι θα γίνει”.

Ενα πολύ σοβαρό θέμα για την Αθηένου είναι η δυσοσμία, ανέφερε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες που είναι εκτός της κτηνοτροφικής ζώνης. Ηδη γίνονται ενέργειες για να δημιουργηθεί μια νέα κτηνοτροφική ζώνη σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Αθηένου και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ζητά προσφορές για να μπουν μελετητές που θα καθορίσουν αυτή την περιοχή και να εισηγηθούν μέτρα για να μεταφερθούν σε εκείνη την περιοχή και να απαμβλυνθεί  αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Ανέφερε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας ώστε να διατεθούν οι πιστώσεις και αφού γίνει η μελέτη, να μπει νερό και ρεύμα σ` αυτήν την περιοχή ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να μεταφερθούν.

Ο κ. Καρεκλάς μίλησε επίσης και για τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης μεταξύ Λάρνακας – Αθηένου με πρόσβαση στον κύριο δρόμο.

Σήμερα στην Αθηένου διαβιούν γύρω στις 6.500 χιλιάδες κάτοικοι, υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων εργατών που βρίσκεται στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι προωθείται επίσης από Ελλαδίτες συνεργάτες του Δήμου ο δωρεάν εκσυγχρονισμός μελέτης για προώθηση έργων και διαδικασιών για μετατροπή της Αθηένου σε ελκυστικό προορισμό για Κυπρίους και για ξένους. Αυτό θα συντείνει στην άρση της απομόνωσης, τόνισε.

Για το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Καρεκλάς είπε ότι ο Δήμος Αθηένου δεν διαφωνεί γιατί “θα επιφέρει εξοικονομήσεις κλίμακας και τις επικροτούμε”. Αυτό που τονίζουμε και είμαστε κάθετοι είναι όπως ο Δήμος Αθηένου που είναι από τους παλαιότερους της Κύπρου, “ζητούμε και απαιτούμε να παραμείνει αυτόνομος και να ενισχυθεί. Δεν δεχόμαστε να συνενωθεί ή να γίνει παράρτημα με άλλο δήμο”.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)