Χρειάζεται αύξηση πόρων ΕΕ στο 1,3% του ΑΕΕ, λένε οι τοπικοί άρχοντες της Ευρώπης

Χρειάζεται αύξηση πόρων ΕΕ στο 1,3% του ΑΕΕ, λένε οι τοπικοί άρχοντες της Ευρώπης

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη δεν θα επιτύχει ποτέ τους στόχους της κατά τα έτη 2021-27 χωρίς να αυξήσει τους πόρους στο 1,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ των 27. Υπογραμμίζουν ότι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί για να ανακτήσει τη δύναμη της. Eπίσης αντιτίθενται στις περικοπές στην πολιτική συνοχής και τη γεωργία της ΕΕ και παροτρύνουν τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να διαθέσουν νέα μέσα για τις πόλεις και τις περιφέρειες να επενδύσουν σε θέσεις εργασίας, δράση για το κλίμα και ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της `Ενωσης Δήμων, στις Βρυξέλλες, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών – η συνέλευση των Περιφερειακών και Τοπικών Αντιπροσώπων της ΕΕ – ενέκρινε τη θέση της σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που ορίζει ανώτατα όρια δαπανών για όλες τις πολιτικές της ΕΕ για το 2021-2027.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης: από τη σκοπιά  των περιφερειών και των πόλεων», ο Πρόεδρος της ΕΕΤΠ,  Karl-Heinz Lambertz,  υπογράμμισε ότι η Ευρωπαίοι χρειάζονται έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό της ΕΕ που να δίνει στις περιφέρειες και τις πόλεις τα μέσα για την επίτευξη μιας φιλόδοξης Ευρώπης.

Όσον αφορά τη Μετανάστευση, η ΕΕΤΠ, υιοθέτησε  σχετική γνωμοδότηση  χαιρετώντας επιφυλακτικά την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης. Αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας μεγαλύτερης αποτελεσματικής και συντονισμένης διαχείρισης της μετανάστευσης, οι τοπικοί άρχοντες προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει  δοθεί υπερβολική έμφαση στον έλεγχο των συνόρων, (αφού οι προτάσεις προτείνουν ότι το 40% των κονδυλίων να δαπανηθούν για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης) αλλά στο σύστημα ασύλου, τη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ένταξης.

Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΕΕτΠ, κυρία Ελένη Λουκαΐδου, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ταυτόχρονα ανθρωπιστικό αλλά και κοινωνικό θέμα, εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξητική τάση στον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο δια θαλάσσης ή περνώντας από τη διαχωριστική γραμμή στην υπό κατοχή ευρωπαϊκή χώρα, κατατάσσοντας την Κύπρο πρώτη σε αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κατά αναλογία πληθυσμού και δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο σοβαρό πρόβλημα. Τόνισε ότι χωρίς αλληλεγγύη και μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί.

Οι τοπικοί ηγέτες υποστήριξαν επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχέδια για τη μείωση του όγκου των πλαστικών και των καυσίμων που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στη θάλασσα, τονίζοντας ότι σαφείς κανόνες, συνεπής επιβολή και μέτρια τέλη θα βοηθούσαν τους λιμένες και τα πλοία να διατηρήσουν τη θάλασσα καθαρή. Υπογράμμισε ότι τα σχέδια αυτά θα έχουν θετικές οικονομικές συνέπειες, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές θα βοηθήσουν τον τουρισμό και την ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας.

Σε τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Δερύνειας, και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, `Αντρος Καραγιάννης, εστίασε στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων προστασίας των παραλιών από τα αποτσίγαρα και τα πλαστικά καλαμάκια τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες. Δήλωσε επίσης με έμφαση ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει την εξαγωγή κακής ποιότητας ανακυκλώσιμων υλικών σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία γιατί αυτά μολύνουν τους ωκεανούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “πλαστικοί ωκεανοί ” με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Στην 130η Σύνοδο Ολομέλειας της ΕΕτΠ την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτέλεσαν: η επικεφαλής, Ελένη Λουκαΐδου, τα μέλη  Νίκος Αναστασίου, Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Άντρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας, Λούης Κουμενίδης, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Λευκάρων και Σταύρος Σταυρινίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)