Site icon Non Stop Journal

Δεκάδες χώρες ζητούν έρευνα για σκοτωμούς στο πλαίσιο πολέμου κατά ναρκωτικών στις Φιλιπίννες

Δεκάδες χώρες ζητούν έρευνα για σκοτωμούς στο πλαίσιο πολέμου κατά ναρκωτικών στις Φιλιπίννες

Κάπου 25 χώρες απηύθυναν επίσημα, χθες Πέμπτη, έκκληση να διενεργηθεί έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους χιλιάδες θανάτους που έχει προκαλέσει ο λεγόμενος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών τον οποίο έχει κηρύξει ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροδρίγο Ντουτέρτε, ανέφεραν ακτιβιστές.

Η Ισλανδία ήταν η χώρα που υπέβαλε σχέδιο απόφασης για το ζήτημα, με την υποστήριξη κυρίως ευρωπαϊκών κρατών, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Το κείμενο αυτό προτρέπει την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να λάβει μέτρα πρόληψης και αποτροπής των εξωδικαστικών εκτελέσεων και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλείται επισήμως να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης.

Η κυβέρνηση του Ντουτέρτε διαβεβαιώνει ότι τα 5.000 και πλέον θύματα των επιχειρήσεων της αστυνομίας ήταν όλα τους κακοποιά στοιχεία, διακινητές ναρκωτικών που πρόβαλαν αντίσταση κατά της αρχής. Ακτιβιστές αντιτείνουν ότι οι νεκροί έχουν ανέλθει σε τουλάχιστον 27.000 αφότου εξελέγη ο Ντουτέρτε το 2016, υποσχόμενος να πατάξει την εγκληματικότητα η Μίκα, ένα κοριτσάκι τριών ετών που έπεσε νεκρό από σφαίρες, κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας το Σαββατοκύριακο, προστέθηκε στον ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων.

“Εδώ είμαστε, τρία χρόνια αργότερα, με 27.000 σκοτωμένους, ανθρώπους που συγκαταλέγονταν στους φτωχότερους πολίτες, εν μέσω μιας μαζικής εκστρατείας καταστολής” – και αυτή “είναι συντηρητική εκτίμηση”, υπογράμμισε ο Ελιεσέρ “Μπούντιτ” Κάρλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης iDefend στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Εξαιρουμένων εμπολέμων ζωνών, αυτός είναι ο χειρότερος απολογισμός “εξωδικαστικών εκτελέσεων σε όλο τον πλανήτη”, συμπλήρωσε, αφού απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναλάβει δράση. Στο διεθνές φόρουμ της Γενεύης αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα πριν ολοκληρωθεί η συνέλευσή του, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, την 12η Ιουλίου.

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται το τρέχον διάστημα στα 47 κράτη-μέλη του. Ο Κάρλος αναγνώρισε ότι οι περισσότερες ασιατικές χώρες-μέλη είναι απίθανο να ταχθούν υπέρ αυτού του κειμένου προσθέτοντας πως περιμένει ότι η έκβαση θα είναι αμφίρροπη. Ένας από τους πρεσβευτές ασιατικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ψηφίσει το κείμενο, κρίνοντας πως “συμβαίνουν χειρότερα πράγματα στον κόσμο”.

Μολαταύτα ακτιβιστές επιμένουν ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, πρέπει να ενεργήσουν για να χυθεί φως σε αυτή την κρίση. “Για εμάς, μια από τις βασικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια αυτής της συνέλευσης [του Συμβουλίου] είναι η ανάδειξη της κατάστασης στις Φιλιππίνες”, επισήμανε η Λάιλα Μάταρ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

“Τα πτώματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται στη Μανίλα και άλλα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διαπιστώνουμε ότι είναι ένας πόλεμος εναντίον των φτωχών, περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, που μετρούν τα περισσότερα θύματα”, πρόσθεσε. Ο “πόλεμος” του Ντουτέρτε εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο “επιθέσεων εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, οποιουδήποτε τολμά να μιλήσει εναντίον των σκοτωμών”, επέμεινε η Μάταρ.

“Η εκδοχή της αστυνομίας για τις εφόδους της εναντίον διακινητών ναρκωτικών δεν είναι αξιόπιστες, διότι αστυνομικοί που συμμετέχουν στον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” έχει αποδειχθεί ότι τοποθετούν εκ των υστέρων όπλα και ναρκωτικά στα χέρια των θυμάτων για να δικαιολογήσουν τους φόνους”, υπογράμμισε η Μάταρ, τοποθετούμενη ενώπιον του Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΜΑΝ/ΜΚ)

Exit mobile version