Η διαδικασία στις 18 Ιανουαρίου δεν θα είναι ανοιχτού τέλους
Τεχνική εργασία θα ξεκινήσουν στις 18 Ιανουαρίου οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών και μέσα σε μία – δύο μέρες θα ξεκαθαρίσει αν υπάρχει διέξοδος ή αδιέξοδος, στη συνέχεια θα συνέλθουν αμέσως οι Υπουργοί Εξωτερικών και θα ολοκληρωθεί η νέα σύνοδος με συμμετοχή των Πρωθυπουργών, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης για την Κύπρο. Η νέα διαδικασία δεν είναι ανοιχτού τέλους, δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και αύριο τις εργασίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ωστόσο η Ελλάδα, και όχι η ε/κ πλευρά, είπε ότι δεν ήταν έτοιμη γι αυτό και αποφάσισαν να της δώσουν χρόνο.
Για τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων υπήρξε συμφωνία για οδικό χάρτη, ωστόσο δεν είχαν συμφωνήσει σε ημερομηνία είπε δεν ήταν σωστό η ανακοίνωση ημερομηνίας γι αυτό και δεν θα γίνει σε εκείνη την ημερομηνία.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το Κυπριακό έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο και στη σημερινή συνάντηση με τη συμμετοχή και της Τουρκίας και της ΕΕ ως παρατηρητή, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης. Όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις με καθαρό τρόπο, ενώ έγιναν και διμερείς συναντήσεις και καθορίστηκε οδικός χάρτης.
Είπε ότι η Τουρκία από την αρχή στήριξε με αποφασιστικότητα την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό. “Θα συνεχίσει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής η επίτευξη περιεκτικής λύσης, η οποία θα εγγυάται την πολιτική ασφάλεια, τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τ/κ. Σε αυτό το σημείο θέλω να δηλώσω ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για δεκαετίες στην Κύπρο δεν ωφελεί κανέναν να συνεχιστούν με ανοιχτό τέλος”, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι θέλουν μια υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Κυπριακό που θα είναι win-win για όλους.
Για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ, προσθέτοντας ότι επειδή θα γίνει δημοψήφισμα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις και των δύο πλευρών. “Για μας είναι βασικό κριτήριο οι προσδοκίες του τ/κ ‘λαού’ από την Τουρκία. Αυτό το είπαμε ανοιχτά και στην σημερινή συνάντηση”, ανέφερε.
Δήλωσε ότι οι αντιπρόσωποί τους θα συνέλθουν ξανά στις 18 Ιανουαρίου και η κάθε πλευρά θα ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις σε αυτά τα θέματα, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί θα συνέλθουν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, μετά θα συνέλθουν οι ίδιοι ως Υπουργοί Εξωτερικών και αν βγει αποτέλεσμα και από αυτό θα καλέσουν τους Πρωθυπουργούς. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη συμβιβασμός και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να τα συζητούν αυτά στην Κύπρο. Όπως είπε, οι πλευρές θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν συγκλίσεις στα ανοιχτά θέματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι σε κάποια θέματα, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, δεν διασφαλίστηκε συμφωνία, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα με αρκετά ευαίσθητα θέματα.
Ανέφερε πως αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια στάση όπως το ψευδοκράτος και η Τουρκία τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα αλλά αν γίνουν ελιγμοί για να κερδηθούν βραχυπρόθεσμα οφέλη τότε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι πλέον στην Κύπρο δεν πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία ανοιχτού τέλους και ότι πρέπει να συνδεθεί η διαδικασία με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όπως είπε, η διάσκεψη θα συνεχιστεί, αλλά δεν θα είναι ανοιχτού τέλους.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η συνέχεια της διάσκεψης ορίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου με αίτημα της Ελλάδας. “Εμείς είμασταν ακόμη και αύριο το πρωί έτοιμοι να συνεχίσουμε με τους εκπροσώπους μας. Θέσαμε χρονοδιάγραμμα στην περίοδο που ζήτησε η Ελλάδα. Ούτε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι ανοιχτή, ούτε και η διαδικασία αυτής της διάσκεψης. Η Ελλάδα ήθελε να διαβουλευθεί και είπε ότι δεν ήταν έτοιμη. Εμείς το είδαμε αυτό σαν μια προσπάθεια καλής θέλησης και δεν αναζητήσαμε κακές προθέσεις”, ανέφερε.
Για την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είπε ότι είναι ζωτικό αίτημα των Τ/κ και η στάση τους σε αυτό το θέμα είναι καθαρή, προσθέτοντας ότι στο θέμα των εγγυήσεων οι απόψεις της τ/κ αντιπροσωπείας συνάδουν με τις δικές τους.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι από το 2004 η Τουρκία προσφέρει μια καθαρή στήριξη στη διαδικασία στην Κύπρο και εφαρμόζει πολιτική ενός βήματος μπροστά.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στις 18 Ιανουαρίου μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουλ.
Είπε ακόμη ότι δεν είχαν αίτημα για εγγύηση της τ/κ συνιστώσας πολιτείας και ότι εξήγησαν καθαρά τους λόγους συνέχισης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι επιθέσεις που έγιναν την τελευταία χρονιά στη ‘νότια Κύπρο’ εναντίον των Τ/κ δείχνουν ότι χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Ανέφερε ότι η συμφωνία που θα γίνει στην Κύπρο πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση.
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ)
(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΒΑ)