Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΕΟ-ΣΕΚ έξω από Υπ. Εργασίας και Βουλή στις 20 Νοεμβρίου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή πραγματοποιούν στις 20 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στις συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ αντιδρώντας στην προωθούμενη κατάργηση του νόμου «περί ίδρυσης και λειτουργίας των ξενοδοχείων».
Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο συντεχνιών συνήλθαν εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας και μετά από συζήτηση για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, έλαβαν την απόφαση για την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας, ανακοινώνοντας και σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα.
Σημερινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ αναφέρει ότι θα επιδοθεί από τους διαμαρτυρόμενους, ψήφισμα, τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στη Βουλή, ενώ τα Διοικητικά Συμβούλια των συντεχνιών «θα συνέλθουν σύντομα για επανεξέταση της όλης κατάστασης και λήψης άλλων μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο».
Προσθέτει ότι κατά τις συναντήσεις με τις ηγεσίες θα επεξηγηθούν οι ανησυχίες των συντεχνιών “και οι τραγικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους από την προώθηση της νέας νομοθεσίας με στόχο να αποσπάσουμε την συμπαράσταση τους στην προστασία των εργαζομένων με αλλαγή της προωθούμενης νομοθεσίας”.
Στα μέτρα που αποφάσισαν οι συντεχνίες της ΠΕΟ και της ΣΕΚ είναι και η έναρξη εκστρατείας συλλογής υπογραφών συμπαράστασης στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και η προώθηση στη Βουλή προστατευτικής νομοθεσίας για τους εργαζόμενους και νομική ρύθμιση των δικαιωμάτων τους.
Θα εκδοθεί, επίσης, ενημερωτικό φυλλάδιο, προς τους εργαζόμενους και το κοινό.
Στην ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ αναφέρουν ότι «με την επερχόμενη αλλαγή της Νομοθεσίας δίδεται το δικαίωμα στους ξενοδόχους να μισθώνουν τα εστιατόρια και άλλους χώρους των ξενοδοχείων σε τρίτους χωρίς καμιά προστασία των εργαζομένων.
Επίσης, «καταργούνται όλες οι πρόνοιες που έχουν σχέση με το προσωπικό και την κατάταξη των ξενοδοχείων και ανοίγει ο δρόμος της κατοχύρωσης δια νόμου της υπεργολαβίας στα ξενοδοχεία» με συνεπακόλουθο ότι «όλοι οι εργαζόμενοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να μείνουν εκτός εργασίας».
ΣΕΚ και ΠΕΟ αντιδρούν και για το γεγονός ότι «ταυτόχρονα με τον νέο Νόμο επέρχεται πλήρης απορρύθμιση της εργασίας, αλλά και πολλοί κίνδυνοι υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ξενοδοχεία και πλήγμα στον τουρισμό μας».
Καταγγέλλουν, επίσης, ότι «όλα τα πιο πάνω προωθήθηκαν στη Βουλή χωρίς καμιά διαβούλευση με το συνδικαλιστικό κίνημα, κάτι το οποίο μας παραπέμπει σε σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».
Στην έκτακτη συνεδρία της Δευτέρας τα Διοικητικά Συμβούλια ΣΕΚ και ΠΕΟ ενημερώθηκαν και για τις πιέσεις, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «που ασκούνται προς το Υπουργείο Εργασίας και το Συνδικαλιστικό Κίνημα για παραχώρηση άδειας απασχόλησης σε εργαζόμενους από τρίτες χώρες».
Ενημερώθηκαν, επίσης, «για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος κατά τη χειμερινή αναστολή των υπηρεσιών των ξενοδοχείων», καταλήγει η ανακοίνωση.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)