Η Διάσκεψη της Γενεύης στο επίκεντρο του ολλανδικού Τύπου

Η Διάσκεψη της Γενεύης στο επίκεντρο του ολλανδικού Τύπου

Η Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας του σημερινού ολλανδικού Τύπου, ο οποίος αναφέρεται στο ιστορικό του προβλήματος, παραθέτει τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το κλίμα που επικρατεί και διερευνά τις πιθανότητες να υπάρξει αίσια έκβαση.

Από την πλευρά της η Financieele Dagblad, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Για μια ακόμα φορά είναι ‘ή τώρα ή ποτέ’ για την Κύπρο», δίνει μεγάλες πιθανότητες ‘να βγει λευκός καπνός’ από τις διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνει, οι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες τώρα είναι «μεγαλύτερες από ποτέ» προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι τη φορά αυτή, τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί εμφανίζονται έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς είναι και οι δύο συνομήλικοι, έχουν κοινά βιώματα από την περίοδο που το νησί ήταν ενωμένο και αμφότεροι δείχνουν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία που διαμορφώνει η αμοιβαία βούληση να υπάρξει λύση.

Επιπλέον, συνεχίζει η εφημερίδα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Βρετανία δείχνουν εξίσου έτοιμες να προβούν σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στο νησί. Επισημαίνεται όμως πως ‘οι βουλές’ της Τουρκίας παραμένουν προς το παρόν άγνωστες, τη στιγμή που όλοι συνειδητοποιούν ότι εάν δεν ανάψει το πράσινο φως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δεν πρόκειται να υπάρξει μόνιμη λύση στη διαμάχη. Αυτό που αναμένεται από τον Ερντογάν είναι να δώσει το ΟΚ για μια μερική, έστω, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εξηγεί η εφημερίδα.

Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι αν και συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που αφορούν το εδαφικό, το περιουσιακό και κυρίως το θέμα της ασφάλειας/εγγυήσεων, τα οποία είναι σε θέση να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις. Ιδίως το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων είναι ιδιαίτερα ακανθώδες, παρατηρεί η εφημερίδα, καθώς οι Ελληνοκύπριοι ζητούν την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, κάτι που όμως δείχνει ανέφικτο. Επί του θέματος αυτού θα βαρύνει πολύ η γνώμη του Ερντογάν, προσθέτει η εφημερίδα.

Με τη σειρά της η Trouw, σε άρθρο με τίτλο «Αισιοδοξία στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης», περιγράφει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στη Γενεύη. Επισημαίνεται ωστόσο ότι μεγαλόστομες διακηρύξεις και πομπώδεις εκφράσεις όπως «ιστορική ευκαιρία» και «στιγμή της αλήθειας», έχουν χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν, για να διαψευστούν όμως στη συνέχεια από τα γεγονότα. Την φορά όμως αυτή, συνεχίζει η εφημερίδα, οι οιωνοί δείχνουν να είναι πράγματι καλοί. Σημειώνεται ότι αν και οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εκπέμπουν μηνύματα συμβιβασμού, η μεταξύ τους σχέση παραμένει εύθραυστη, όπως δείχνει το συχνό ‘πάγωμα’ των διαπραγματεύσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η εφημερίδα ‘βλέπει’ να τους ασκείται πολύ μεγάλη εξωτερική πίεση τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τις τρεις ‘εγγυήτριες δυνάμεις’ (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), οι οποίες, όπως σημειώνει, «μόνο να κερδίσουν έχουν από μια συμφωνία». Και τούτο διότι, όπως εξηγεί, όλες τους έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς άλλους ‘πονοκεφάλους’ και ως εκ τούτου μπορούν να αναλώσουν την ενέργειά τους σε άλλα ‘μέτωπα’. Για παράδειγμα ο Ερντογάν είναι απασχολημένος με τη συριακή κρίση και τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ και του ISIS και σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορέσει να αξιοποιήσει πιο παραγωγικά τους 30.000 Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, συμπληρώνει η εφημερίδα, έχει κι αυτός αρκετούς ‘μπελάδες’ στο κεφάλι του με το θέμα των προσφύγων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αναμένουν οι δανειστές προκειμένου να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωφελημένη από μια συμφωνία θα είναι, κατά την εφημερίδα, και η βρετανίδα πρωθυπουργός Tερέζα Μέη, η οποία επιθυμεί να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προετοιμασία του Brexit αντί να σπαταλά το χρόνο της με τη διαμάχη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη όμως μεριά, παρατηρεί η εφημερίδα, παραμένουν κάποια προβλήματα που παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το περιουσιακό και ο επιμερισμός των εξουσιών ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης είναι να πειστούν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να επικυρώσουν τη συμφωνία στα δημοψηφίσματα που θα προκηρυχθούν σε περίπτωση μιας αίσιας έκβασης των διαπραγματεύσεων, καταλήγει η εφημερίδα.

(ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΜΜ)