Εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία σε χώρες με πρόβλημα αγνοουμένων προσφέρει η ΔΕΑ

Εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία σε χώρες με πρόβλημα αγνοουμένων προσφέρει η ΔΕΑ

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) μοιράζεται τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία της με χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αγνοουμένων και θέλουν να εφαρμόσουν πρόγραμμα εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων τους, ύστερα από αίτημα του Ερυθρού Σταυρού προς την Επιτροπή.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν το νησί και εμπειρογνώμονες από την Αρμενία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, η ενημέρωση και η εκπαίδευση ατόμων από άλλες χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις (decision makers) για θέματα αγνοουμένων καθώς και επιστημόνων που ασχολούνται με αυτά εμπίπτει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΑ για τα έτη 2017-2020.

Ο Ερυθρός Σταυρός μας έχει ζητήσει να προσφέρουμε εμπειρία και τεχνογνωσία σε άλλες χώρες που έχουν αγνοούμενους, είπε ο κ. Νέστορος.

`Ηδη, πρόσθεσε, είχαμε επισκέψεις από το Ιράν, το Ιράκ και το Λίβανο και τώρα βρίσκονται εδώ εμπειρογνώμονες από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι συνάντησαν τα μέλη της Επιτροπής και τους συμβούλους της ΔΕΑ στον τομέα της έρευνας, θα επισκεφθούν χώρους εκταφών, το ανθρωπολογικό εργαστήριο και θα ενημερωθούν για το θέμα της στήριξης και ενημέρωσης των οικογενειών.

Τους εξηγήσαμε πώς λειτουργεί το πρόγραμμα, θα πάνε να δουν τις διάφορες φάσεις του προγράμματος για να συζητήσουν στη συνέχεια μεταξύ τους και να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν ώστε να λειτουργήσουν ένα ανάλογο πρόγραμμα, είπε ο κ. Νέστορος. Πρόσθεσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί για τον ίδιο σκοπό την Κύπρο μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Αρμενία.

Ερωτηθείς για τον τετραετή στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΑ, ανέφερε πως “προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε αδυναμίες που υπάρχουν σε όλες τις φάσεις του προγράμματος της Επιτροπής και να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την κάθε φάση, τις έρευνες, τις ανασκαφές, τις ανθρωπολογικές και γενετικές εξετάσεις κλπ”.

“Ο τετραετής στρατηγικός σχεδιασμός αφορά συγκεκριμένες ενέργειες – όπως η χρήση γεωφυσικών συστημάτων και η ψηφιοποίηση του αρχείου – για να βελτιωθεί η απόδοση του προγράμματος, να έχουμε πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και να δοθούν το συντομότερο δυνατόν απαντήσεις στις οικογένειες”, πρόσθεσε. Στόχος, είπε, είναι να βελτιωθεί η εργασία που γίνεται καθώς επίσης να υπάρξει και περισσότερη ταχύτητα.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε πως η ΔΕΑ πραγματοποιεί αυτή στιγμή εκσκαφές σε εννιά σημεία: στο κοιμητήριο της Μόρφου, στην Αγκαστίνα, στο Άρσος, στην Πεντάγεια, στη Λάπηθο, στην Αμμόχωστο, στον `Αγιο Ιλαρίωνα, στο Τσέρι και στον Κουτραφά. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, έχουν εντοπιστεί οστά στο κοιμητήριο Μόρφου, στην Αγκαστίνα και στον `Αγιο Ιλαρίωνα.

Είπε ακόμη πως μετά την ολοκλήρωση των εκσκαφών σε 10 στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα κατά το 2016, ξεκινούν οι εκσκαφές που θα γίνουν σε άλλες 10 στρατιωτικές ζώνες το 2017. “Προς το παρόν δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα”, ανέφερε.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)