Site icon Non Stop Journal

Εκδήλωση για τη μεσαιωνική Κύπρο στην Πάφο

Εκδήλωση για τη μεσαιωνική Κύπρο στην Πάφο

Εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Ευάγγελο Χρυσό με τίτλο “Η φυσιογνωμία της μεσαιωνικής Κύπρου Αναφορά στην ιστορία, τη διοικητική οργάνωση και τη νομική συγκρότησή της”, διοργάνωσαν στην Παλαιά Ηλεκτρική Πάφου η Νομική Σχολή και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το επιστημονικό ενδιαφέρον του  κ. Χρυσού επικεντρώνεται στη μελέτη των σχέσεων του Βυζαντίου με τους όμορους του και μη λαούς που ήλθαν σε επαφή με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, των θεσμών, του δικαίου και στη μελέτη της μεσαιωνικής διπλωματίας και των μεθόδων της.

Ο κ. Χρυσός παρουσίασε το πορτραίτο της Κύπρου κατά την πρώιμη φάση  της Φραγκοκρατίας, ξεκινώντας από  την περίοδο της κατάληψής της από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο (1191) μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα  μέσα από τις αναφορές των λατινικών-δυτικών και των βυζαντινών πηγών της περιόδου.

Επεσήμανε τη θέση και το ρόλο της μεσαιωνικής Κύπρου, όταν άρχισαν να καταφθάνουν κατά τον ενδέκατο αιώνα στη Μέση Ανατολή οι Σταυροφόροι–  μετέπειτα διεκδικητές, απαιτητές του νησιού.

Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά σε δύο κυπριακά χειρόγραφα του 14ου αιώνα, τα οποία φυλάγονται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού και στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων, που περιέχουν χρηστική συλλογή εγγράφων όπου αναδεικνύεται η πορεία των νομικών σχέσεων μεταξύ του ελληνορθόδοξου και ρωμαιοκαθολικού στοιχείου της Κύπρου και που αναπαριστούν  τον τρόπο οργάνωσης των δικαστηρίων, την καθημερινή λειτουργία της δικαιοσύνης και τις κοινωνικές τάσεις που επηρέαζαν την απονομή της δικαιοσύνης που ίσχυε τον 14ο αιώνα στην Κύπρο.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Χρυσός επεσήμανε πως παρά την αποκοπή της Κύπρου από τον  κορμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το νομικό πλαίσιο που ίσχυε στη νομική παράδοση του νησιού, ήταν παράλληλο και αντίστοιχο με τη νομική  πραγματικότητα που ίσχυε την ίδια περίοδο στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτή προβάλλεται στην Εξάβιβλο του Κωνσταντίνου Αρμενόπουλου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, ο Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας  Γιώργος Γεωργής και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου, Δικηγόρος Επαμεινώνδας Κορακίδης.

Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν εκ μέρους της Νομικής Σχολής, η Δρ. Άρτεμις Σαββίδου, η οποία προσφώνησε και παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης και εκ μέρους των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας, η Δρ.Κατερίνα Παπαζαχαρία που παρουσίασε τον ομιλητή.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Exit mobile version