Εκπαίδευση σε θέματα καινοτομίας από το Ισραήλ πήρε κυπριακή αποστολή

Εκπαίδευση σε θέματα  καινοτομίας από το Ισραήλ πήρε κυπριακή αποστολή


Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα έρευνας και καινοτομίας, στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, εκπρόσωποι από κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), φορείς φιλοξενίας, επιτάχυνσης και χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), φιλοξενήθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για δώδεκα συνολικά ημέρες.
Ειδικότερα, η κυπριακή αποστολή συμμετείχε μαζί με αντίστοιχη αποστολή από την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για θέματα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τίτλο «Innovation Road Map: How to Scale Up Your Start Up». Το πρόγραμμα διοργανώθηκε στη Χάιφα από τον ισραηλινό φορέα «MASHAV» και συγκεκριμένα το «The Golda Meir Mashav Carmel International Training Center», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, εμπειρογνώμονες από το ισραηλινό οικοσύστημα καινοτομίας μοιράστηκαν με τις αποστολές της Κύπρου και Ελλάδας εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες. Στα θέματα εκπαίδευσης περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι αναγκαίες δράσεις για ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ο τρόπος σχεδιασμού της εθνικής πολιτικής για καινοτομία και ο τρόπος λειτουργίας υποστηρικτικών μηχανισμών, όπως τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων (incubators), επιταχυντές καινοτομίας (accelerators) και τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου. Παρουσιάστηκαν επίσης, μέθοδοι για ανάπτυξη επιχειρηματικής στρατηγικής για νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και τρόποι προσέγγισης και επικοινωνίας με πιθανούς επενδυτές. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο διακεκριμένος, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας, Καθηγητής Dan Shectman του Πανεπιστημίου Technion, o οποίος ανέπτυξε το θέμα της τεχνολογικής επιχειρηματικότητας ως κλειδί για την παγκόσμια ευημερία και ειρήνη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχετικούς φορείς στην ευρύτερη περιοχή της Χάιφας και της Ιερουσαλήμ, στο Πανεπιστήμιο Technion της Χάιφας, καθώς και στο Israel Innovation Authority (πρώην Office of the Chief Scientist), τον αρμόδιο φορέα για τη διαμόρφωση πολιτικής και υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης σε θέματα καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Οι «απόφοιτοι» του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ηγέτες των χωρών στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου στην Beersheba.
Η κυπριακή αποστολή επέστρεψε στην Κύπρο έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις από το οικοσύστημα καινοτομίας του Ισραήλ. Το οικοσύστημα υποστηρίζεται, βάσει των αποτελεσμάτων της χώρας, από ένα κατάλληλο συνδυασμό κουλτούρας, εκπαίδευσης και εθνικής πολιτικής ενώ ζητούμενο των δύο χωρών είναι η γνώση που αποκτήθηκε να αξιοποιηθεί στα πεδία δράσης των συμμετεχόντων.
Σε δηλώσεις του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, κ. Shmuel Revel, ανέφερε ότι η συνεργασία στο πεδίο της καινοτομίας αποτελεί πρώτιστο θέμα των στενών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ενώ πρόθεση της Κυβέρνησης του Ισραήλ είναι να συνεχίσει να στηρίζει ομάδες από την Κύπρο σε θέματα εκπαίδευσης στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, τόνισε τη σημασία ανάπτυξης μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες και τα δυνατά σημεία της κάθε χώρας. Από πλευράς του ο Επικεφαλής Επιστήμονας, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής γνώσης στο πεδίο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο εξειδικευμένου προγράμματος δραστηριοτήτων που προετοιμάζεται μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του Ιανουαρίου προγραμματίζεται επίσκεψη του κ. Aharon Aharon, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Israel Innovation Authority στην Κύπρο.

***

Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Το  Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.