Η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών

Η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών

Η Κύπρος είναι ένα κράτος δικαίου και το πιο σημαντικό είναι να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από την παρουσία του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση του τεμαχίου γης όπου ανεγέρθηκε η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ», ο κ. Πετρίδης είπε πως «η Κύπρος είναι ένα κράτος δικαίου και το πιο σημαντικό σε ένα κράτος δικαίου είναι να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Δικαστηρίου. Αυτή είναι μια υπόθεση η οποία χρονολογείται, από πλευράς της κυβέρνησης έχει γίνει η κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης η οποία να είναι κοινώς αποδεκτή» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό».

Πάντα, συνέχισε «όλες οι ενέργειες του Υπουργείου ήταν στα πλαίσια των αποφάσεων του Δικαστηρίου και του Νόμου. Αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί αυτή η λύση έχει γίνει η ανάκτηση του Κτήματος (Μακένζυ) στις 17/1/2019 σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά η απόφαση αφορά και την παράδοση του Κτήματος ελεύθερου κατοχής».

Γι’αυτό, είπε ο Υπουργός «χρειάζονται κάποιες διεργασίες, κάποιες διαδικασίες όπως η εξασφάλιση άδειας κατεδάφισης την οποία έχουμε εξασφαλίσει και μια άλλη σειρά ενεργειών, σύμφωνα πάντα με τους Νόμους και τις διαδικασίες η οποία και έχει τροχιοδρομηθεί, ούτως ώστε να επέλθει και η πλήρης συμμόρφωση, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που έχει κρίνει την ουσία».

Οσον αφορά γενικότερα τους κατόχους των Τουρκοκυπριακών περιουσιών και «για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο» όπως είπε ο κ. Πετρίδης, ξεκαθάρισε ότι «δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Αυτή είναι μια Νομοθεσία του Κηδεμόνα (Τ/κ περιουσιών) που δοκιμάστηκε και άντεξε στο χρόνο. Επί της ουσίας το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αυτή ειδικά η περιουσία δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του Κηδεμόνα, δεν θεωρείται Τουρκοκυπριακή περιουσία με βάση τις πρόνοιες εκείνου του Νόμου και είναι κάτι πάρα πολύ διαφορετικό απ΄ όλες τις άλλες περιπτώσεις».
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)