Η Ουάσινγκτον αναμένει την απελευθέρωση του πάστορα Aντριου Μπράνσον

Η Ουάσινγκτον αναμένει την απελευθέρωση του πάστορα Aντριου Μπράνσον

Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Τετάρτη ότι η απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα Aντριου Μπράνσον, την οποία άφησε να εννοηθεί πως περιμένει να αποφασίσει τουρκικό δικαστήριο στην προσεχή ακροαματική διαδικασία, αύριο Παρασκευή, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα και είναι “το σωστό” που οφείλουν να πράξουν οι αρχές της Τουρκίας.

“Αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουν, αυτή είναι η ανθρωπιστική απόφαση που πρέπει να λάβει η Τουρκία”, υποστήριξε ο Πομπέο σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Ισραηλιτικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (JINSA) στην Ουάσινγκτον, αφού του απονεμήθηκε μια τιμητική διάκριση. “Eχω μεγάλες ελπίδες ότι πριν περάσει πολύς καιρός, τόσο εκείνος (ο Μπράνσον) όσο και η σύζυγός του θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε. Ερωτηθείς τι θα σήμαινε για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Aγκυρα η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, ο Πομπέο απάντησε πως θεωρεί ότι θα “είναι ένα σημαντικό βήμα”.

Η υπόθεση του Μπράνσον είναι ένα από τα ζητήματα που πυροδότησαν τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία: οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων και πρόσθετων τελωνειακών δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Aγκυρα Ο ιερωμένος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές για σχέσεις με Kούρδους αυτονομιστές αντάρτες, με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που η κγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία. Ο Μπράνσον αρνείται τις κατηγορίες. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα. Η Ουάσινγκτον απαιτεί εδώ και καιρό την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του πάστορα. Αρχικά στη φυλακή και κατόπιν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Οκτώβριο του 2016, ο Μπράνσον είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 35 ετών εάν κριθεί ένοχος. Τ

Σε άλλες του δηλώσεις, ο κ. Πομπέο είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να προσφέρει την παραμικρή χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Συρίας ωσότου οι ιρανικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από το Ιράν να έχουν εγκαταλείψει οριστικά την εμπόλεμη χώρα, διεμήνυσε την Τετάρτη ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

“Σήμερα η σύρραξη στη Συρία βρίσκεται σε μια καμπή”, έκρινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ισραηλιτικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια της Αμερικής (Jewish Institute for National Security of America), το οποίο του απένειμε μια τιμητική διάκριση στην Ουάσινγκτον. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ “ενίσχυσε τον έλεγχό του” στο πεδίο, “χάρη στη Ρωσία και το Ιράν”, ενώ η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), “μολονότι δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί τελείως, δεν είναι πλέον παρά μια σκιά αυτού που ήταν”, πρόσθεσε. Αυτά τα “νέα δεδομένα” στο πεδίο “καθιστούν επιβεβλημένη μια επαναξιολόγηση της αποστολής της Αμερικής στη Συρία”, καθώς αν και η ήττα των τζιχαντιστών του ΙΚ παραμένει ο πρωταρχικός σκοπός της Ουάσινγκτον, δεν είναι ο μοναδικός, συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
(KYΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/AFP/XΡ)