Η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Η Συμφωνία των Πρεσπών καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Χρονιά εκλογών χαρακτηρίζεται το 2019 για την Ελλάδα, καθώς τον Μάιο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα γίνουν και οι εθνικές εκλογές στη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιμένει να τονίζει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει το συνταγματικό περιθώριο και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και με δεδομένη την κύρωση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει το κείμενο προς κύρωση στην ελληνική βουλή «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στην ελληνική Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνας θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, παραδίδοντας και τα υπουργεία που κατέχουν.  Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι παρά τη στάση του κυβερνητικού τους εταίρου, διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 προκειμένου να κυρώσουν τη Συμφωνία. Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,  τη συμφωνία έχουν πει ότι θα στηρίξουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ και ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι αλλά και η αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση χρειάζονται άλλους τρεις βουλευτές. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης του Ποταμιού αν και έχουν τοποθετηθεί θετικά, φαίνεται ότι περιμένουν να δουν και το τελικό κείμενο που θα φτάσει προς κύρωση καθώς, όπως λένε, θέλουν να είναι βέβαιοι για τις διατάξεις περί εθνικότητας και γλώσσας. Επιπλέον, στην κυβέρνηση αναμένουν και τη θετική ψήφο του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν και εκπλήξεις από μέλη άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση ανοίγει πολιτικό ζήτημα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να πορευτεί με την ανοχή και όχι με την αποδοχή του Κοινοβουλίου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να προβεί σε έναν ακόμα ανασχηματισμό καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέχουν έξι θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο ενώ θα αντικατασταθούν και ο αν. υπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου οι οποίοι διεκδικούν εκλογή στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Αν ο Πάνος Καμμένος μείνει πιστός στη δέσμευσή του ότι δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής που πιθανόν να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι το τέλος της συνταγματικής του θητείας. Με δεδομένες όμως τις διπλές εκλογές του Μαΐου, τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενισχύονται.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)