ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Υεμένη

ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Υεμένη

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προέτρεψε την Τρίτη τα αντιμαχόμενα μέρη στην Υεμένη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις “μέσα σε 30 ημέρες”.

“Θέλουμε να δούμε τους πάντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση μιας κατάπαυσης του πυρός”, δήλωσε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Αυτό πρέπει να γίνει “μέσα σε 30 ημέρες (…) και νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την πρόθεση” να προχωρήσουν σε αυτό, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος συναντήθηκε με διάφορους Άραβες ηγέτες το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο του “Διαλόγου της Μανάμας”, μιας συνόδου για ζητήματα ασφαλείας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μπαχρέιν.

Στο πλαίσιο αυτής της κατάπαυσης του πυρός, οι Χούθι θα πρέπει να υποχωρήσουν από την περιοχή των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία και “κατόπιν” να υπάρξει “διακοπή των βομβαρδισμών” από την αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Μάτις.

Η διακοπή των εχθροπραξιών θα επιτρέψει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς, να προωθήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, “στη Σουηδία”, συνέχισε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πού ακριβώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, ή το ποιος θα τις οργανώσει.

Ο Γκρίφιθς επιδίωξε να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον Σεπτέμβριο, αλλά οι Σιίτες αντάρτες Χούθι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Η πρωτοβουλία κατέρρευσε.

Με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Μάτις στον Τύπο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ζήτησε και αυτός να σταματήσουν “τώρα” οι εχθροπραξίες στην Υεμένη.

“Τώρα είναι η ώρα να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες”, τόσο “στις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ζώνες που ελέγχουν οι Χούθι” εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, όσο και “στα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης”, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο το τρέχον διάστημα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά την αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, διαθέτοντας της μέσα εναέριου ανεφοδιασμού, αλλά κι εκπαιδεύοντας τους πιλότους της. Ο Πομπέο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι “επαλήθευσε” στο αμερικανικό Κογκρέσο πως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ καταβάλλουν προσπάθειες για να μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη. Ωστόσο η απόφασή του επικρίθηκε, ιδίως από Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς, εξαιτίας βομβαρδισμών της συμμαχίας με θύματα δεκάδες παιδιά.

Εξάλλου, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί υποστήριξε την Τρίτη ότι “είναι πλέον καιρός” ο πόλεμος στην Υεμένη να “τελειώσει”, εκφράζοντας την “αγανάκτησή” της για την ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.
“Είναι πλέον καιρός – είναι πολύ περισσότερο από καιρός – αυτός ο πόλεμος να τερματιστεί και είναι επίσης σημαντικό, κι αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, η ανθρωπιστική κατάσταση να βελτιωθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να περάσει” και να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό, τόνισε η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

“Είναι επειδή μας έχει σκανδαλίσει αυτή η κατάσταση που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει – είμαστε εξάλλου η μόνη χώρα που το έκανε –  μια ανθρωπιστική σύνοδο για την Υεμένη, στην οποία πήραν μέρος η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, συνέχισε.

“Και πιέζουμε ασταμάτητα, στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση, διότι πράγματι, η στρατιωτική κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη”, πρόσθεσε η Φλοράνς Παρλί, διαβεβαιώνοντας πως “μοιράζεται την αγανάκτηση” του δημοσιογράφου που της πήρε τη συνέντευξη μπροστά σε “μια ανθρωπιστική κρίση που δεν έχουμε ξαναδεί”.

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας αρνήθηκε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι τα γαλλικά όπλα και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται από τη συμμαχία εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Υεμένη.

Στο μεταξύ, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη έστειλε ενισχύσεις στη δυτική ακτή της χώρας, ενόψει της κλιμάκωσης της επίθεσης για να αποσπαστεί η πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι, από τους Σιίτες αντάρτες Χούθι, δήλωσαν χθες  πηγές προσκείμενες στον στρατό της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης.

Η συμμαχία, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο της Υεμένης στο πλευρό της Κυβέρνησης, ανέπτυξε πάνω από 10.000 άνδρες που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και θα “ασφαλίσουν τις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί” από τους Χούθι, οι οποίοι θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ, διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στις επιχειρήσεις για να αποσπαστεί η Χοντάιντα από τους Χούθι, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Τις περιοχές που έχουν “απελευθερωθεί” γύρω από την πόλη ανέλαβαν να φρουρούν στρατεύματα του Σουδάν, ώστε οι υεμενίτικες δυνάμεις να μπορέσουν να ασχοληθούν με τη νέα έφοδο που αναμένεται να αρχίσει “εντός ημερών”, ανέφερε η στρατιωτική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΔΝ/ΓΧΡ)