Site icon Non Stop Journal

Κολομβία: Σύγκρουση διακινητών ναρκωτικών, νεκροί έξι άνθρωποι

Κολομβία: Σύγκρουση διακινητών ναρκωτικών, νεκροί έξι άνθρωποι

Έξι άνδρες έπεσαν νεκροί από σφαίρες αγνώστων σε περιοχή της Κολομβίας όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα εξαιτίας της δράσης διακινητών ναρκωτικών, πιθανότατα στο πλαίσιο της σύγκρουσης οργανώσεων που επιδίδονται σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα, δήλωσε αξιωματικός του στρατού της λατινοαμερικάνικης χώρας την Τρίτη.

Η σφαγή διαπράχθηκε τη Δευτέρα στην αγροτική περιοχή Μαπιριπάν, στη νοτιοανατολική επαρχία Μέτα, όπου ένοπλες ομάδες συγκρούονται συχνά για τον έλεγχο της διακίνησης, δήλωσε ο διοικητής της έβδομης ταξιαρχίας του στρατού της Κολομβίας, ο στρατηγός Χαίρο Αλεχάντρο Φουέντες Σαντοβάλ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε καταδίκασε τις δολοφονίες και διέταξε την αστυνομία και τις δυνάμεις του στρατού στην περιοχή να διενεργήσουν έρευνα. Το 2017 διαπράχθηκαν δέκα μαζικές σφαγές στην Κολομβία οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 47 άνθρωποι, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Μετά την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση που μέχρι τότε ήταν γνωστή με την ονομασία Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η βία αποκλιμακώθηκε στην Κολομβία. Όμως αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), πρώην αντάρτες των FARC που αποσκίρτησαν και αρνούνται να δεχθούν τη συμφωνία ειρήνης, καθώς και συμμορίες που έχουν σχηματίσει πρώην ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί συνεχίζουν να μάχονται για τον έλεγχο περιοχών στρατηγικής συμμαχίας, ειδικά εκείνων όπου βρίσκονται παράνομες καλλιέργειες.

Η διακίνηση ναρκωτικών παραμένει εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα από επιχειρηματική σκοπιά και μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης παράνομων οργανώσεων.

Στην Κολομβία υπάρχουν 2.090.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στη διαδικασία παρασκευής της κοκαΐνης, κατά συνέπεια η δυνατότητα για την παραγωγή έως και 921 τόνων κοκαΐνης τον χρόνο. Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΚΣΤ/ΓΧΡ)

Exit mobile version