Η κυπριακή παραδοσιακή διατροφή σε εκδήλωση του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων

Η κυπριακή παραδοσιακή διατροφή σε εκδήλωση του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Διαδρομές στις γεύσεις της κυπριακής μεσογειακής διατροφής» που διοργάνωσε το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe-Institut) στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση εξερεύνησε γνωστικά, οπτικά και γευστικά διάφορες πτυχές της κυπριακής μεσογειακής διατροφής μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε σύντομης διάρκειας παρουσιάσεις, πρώτη προβολή ταινίας, εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων της κοινότητας Αγρού, εμβληματικής κοινότητας της Μεσογειακής Διατροφής στην Κύπρο.

Οι επιμέρους παρουσιάσεις της εκδήλωσης έθεσαν στο επίκεντρο την κυπριακή παραδοσιακή διατροφή στη διαχρονική της εξέλιξη, από το μεσαιωνικό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας.

Η Ιστορικός-Ερευνήτρια Δρ  Νάσα Παταπίου, σε διάλεξη με θέμα «Κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και ιστορικές πηγές», τεκμηρίωσε μέσα από πλήθος γραπτών πηγών τη σημαντική ιστορία γνωστών παραδοσιακών τροφίμων της Κύπρου, όπως το χαλλούμι, το τυρί της φλαούνας, το παστελλάκι και το χοιρομέρι.
Η Νίκη Καυκαλιά, εκπρόσωπος της Κοινότητας Αγρού, αναφέρθηκε στις ποικίλες  δράσεις της Κοινότητας για διατήρηση και προβολή της κυπριακής μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε παρουσίαση με τίτλο: «Αγρός: Εμβληματική κοινότητα-Μεσογειακή Διατροφή».
Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιήθηκαν κατά το 2016 από το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, με επιχορήγηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Η Κυριακή Παντελή, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε τα  αποτελέσματα του προγράμματος «Τροφές των χωριών Ακακίου και Περιστερώνας: Λαογραφική Έρευνα», στο πλαίσιο του οποίου καταγράφηκαν σημαντικά τοπικά εδέσματα της ελληνοκυπριακής καθώς και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Η Πετρούλα Χατζηττοφή, Υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίασε την διαδικτυακή έκθεση «Απ’ τη νισκιά ως το πιάτο: Μια ψηφιακή έκθεση για την κυπριακή κουζίνα του χθες». Η έκθεση μεταφέρει τον χώρο, τα αντικείμενα και τις εγκαταστάσεις της κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας σ’ ένα ελεύθερα προσβάσιμο περιβάλλον, στο διαδίκτυο (www.cypriot-kitchen.com), εμπλουτίζοντας τις ψηφιακές εικόνες με επεξηγηματικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Οι δραστηριότητες του τρίτου προγράμματος, με τίτλο «Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής», προβλήθηκαν μέσα από την ταινία «Σίτος – οίνος – έλαιον, το τρίγωνο της ζωής» (διάρκεια 15΄, σενάριο: Φλωρεντία Κυθραιώτου, σκηνοθεσία: Μιχάλης Γεωργιάδης), καθώς και μέσα από ομότιτλη φωτογραφική έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά προϊόντα της κοινότητας Αγρού.
 
 Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)