Λαμπρό παράδειγμα ανυπότακτης συνείδησης ο Β. Λυσσαρίδης, είπε ο ΠτΒ σε εκδήλωση στην Αθήνα

Λαμπρό παράδειγμα ανυπότακτης συνείδησης ο Β. Λυσσαρίδης, είπε ο ΠτΒ σε εκδήλωση στην Αθήνα

Λαμπρό παράδειγμα ανυπότακτης συνείδησης, χαρακτήρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  Δημήτρης Συλλούρης στην ομιλία του για την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Ωδή στον Βάσο Λυσσαρίδη» που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Συλλούρης έκανε αναφορά στη γεμάτη πολιτική σταδιοδρομία του Επίτριμου Προέδρου της ΕΔΕΚ και πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων αρχίζοντας από τα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου πρωτοστάτησε στις μαζικές εκδηλώσεις, προβάλλοντας επιτακτικά το αίτημα για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του στον αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου όπως σημείωσε ο κ. Συλλούρης,  διατυπώνει την άποψη πως ο αγώνας, για να πετύχει, πρέπει να λάβει παλλαϊκό χαρακτήρα αλλά και στο ρόλο του ως μέλος της συμβουλευτικής ομάδας που συνόδευσε τον Μακάριο στο Λονδίνο για την υπογραφή της  Συμφωνίας Ζυρίχης – Λονδίνου για την οποία διαφώνησε εμμένοντας στην άποψη ότι νομιμοποιεί τη στρατιωτικοπολιτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και οδηγεί σε αδιέξοδο.
«Κατά τη διάρκεια της τουρκανταρσίας, το 1963, ηγείται του λαϊκού στρατού που απελευθέρωσε τον Πενταδάκτυλο ενώ κατά τη διάρκεια της  Επταετίας στην Ελλάδα αναπτύσσει έντονη αντιδικτατορική δράση ως ενεργό στέλεχος στον αντιχουντικό αγώνα με διασυνδέσεις με τις οργανώσεις Αντίστασης του ελληνικού λαού, μη ακολουθώντας την κοινή τότε αντίληψη περί «σιωπής» έναντι του στρατιωτικού καθεστώτος, για να μη «διασαλευθούν» οι σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κοινοβουλευτικό βίο του Βάσου Λυσσαρίδη και ειδικά στη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα του σώματος. «Η θητεία του στην προεδρία υπήρξε καθ’ ομολογίαν δόκιμη και επιτυχής.  Ιδιαίτερό του χαρακτηριστικό γνώρισμα και χάρισμα: το συναινετικό και συνενωτικό του πνεύμα, χάρη στο οποίο επιτυγχάνονται η ομαλή συνεργασία όλων των πολιτικών τάσεων και η διαμόρφωση κοινής πολιτικής», σημείωσε ο Δημήτρης Συλλούρης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δράση του Βάσου Λυσσαρίδη την περίοδο του πραξικοπήματος στην Κύπρο σημειώνοντας ότι στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας, στις 15 Αυγούστου 1974, επί των ερειπίων του πραξικοπήματος και της εισβολής και υπό την απειλή ενόπλων υποστηρικτών του πραξικοπήματος, ματαίωσε την αποδοχή του Σχεδίου Γκιουνές, το οποίο προνοούσε «ειρηνική» τουρκική κατοχή του νησιού.  «Ο λόγος του, ενώπιον των οπλοφόρων, τολμηρός και καταπελτικός: «Καταθλιπτική σύσκεψη, σε καταθλιπτικό περιβάλλον, με καταθλιπτική ανάμειξη.  Ένοχοι και αθώοι, συνένοχοι και συναθώοι, ζητούμε θεραπεία μιας εθνικής τραγωδίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Εν συνεχεία ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Βάσου Λυσσαρίδη στις 30 Αυγούστου του 1974 κατά την οποία δολοφονήθηκε ο Δώρος Λοϊζου.

Τέλος, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην πολυσχιδή, όπως την χαρακτήρισε, προσωπικότητα του Βάσου Λυσσαρίδη στο ποιητικό και ζωγραφικό του έργο, στις προσωπικές σχέσεις που είχε αναπτύξει με πολιτικές προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας και στην ανιδιοτελή και γεμάτη αυταπάρνηση προσφορά που του έδωσε μια εξέχουσα θέση στην ιστορία του ελληνισμού, αλλά και στη συλλογική μας συνείδηση. « Η δυναμική του παρουσία σφράγισε την πραγματικότητα και το πολιτικό γίγνεσθαι της Κύπρου από καταβολής της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.  Η συμβολή του στην οικοδόμηση του κράτους είναι τεράστια.  Τεράστιος και ο αγώνας του για δικαίωση της Κύπρου. Τεράστια και η ευγνωμοσύνη που του χρωστούμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας στην παρουσίαση σημείωσε ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης σφράγισε με την παρουσία του την ιστορία της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού καθώς υπήρξε, όπως είπε, υπόδειγμα ήθους και στάσης πολιτικού ηγέτη που οι δύο χώρες έχουν ανάγκη και σήμερα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δράση του Βάσου Λυσσαρίδη κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ελλάδα, όταν παρείχε στη Δημοκρατική Άμυνα και στο ΠΑΚ πρόσβαση σε δίκτυο επαφών και μέσων αντίστασης.

«Αργότερα τροφοδοτηθήκαμε από την ΕΔΕΚ από τις ιδέες και τη διαμόρφωση θέσεων για τον δρόμο προς τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό και εμπνευστήκαμε από έναν ηγέτη που ήξερε να καθοδηγεί αλλά και να εμπνέει», είπε ο Πέτρος Ευθυμίου. Συμπλήρωσε, επίσης ότι ο Λυσσαρίδης διακατεχόταν πάντα από τη δυνατότητα διεισδυτικής ανάλυσης στην ουσία του Κυπριακού προβλήματος η οποία παραμένει καθοριστική μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ωδή στον Βάσο Λυσσαρίδη» παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, πρώην και νυν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας  Γιώργος Συλλούρης, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος Λεωνίδας Μασσοστασής και ο Πρόεδρος του Ομίλου Ανδρέα Παπανδρέου-Ο ιστορικός ηγέτης,  Αγαμέμνων Τάτσης.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)