Να φύγουν οι αντικαθεστωτικοί και διαδρόμους εκκένωσης προτείνει ο απεσταλμένος ΟΗΕ για Συρία
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε την Παρασκευή να δοθεί ένα “τελεσίγραφο” στους αντικαθεστωτικούς μαχητές να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και παράλληλα να δημιουργηθούν “διάδρομοι εθελοντικής απομάκρυνσης” για τους αμάχους.
“Ολοι οι μαχητές πρέπει να λάβουν ένα τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές” στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου επαπειλείται μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του συριακού καθεστώτος, είπε ο Μιστούρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην Ιντλίμπ και συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής προεδρίας του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ τον τρέχοντα μήνα. Την ιδέα αυτή πρότεινε η “κοινωνία των πολιτών” στην Ιντλίμπ, είπε ο Στάφαν ντε Μιστούρα.
Πάντως μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν αμφιβολίες για το πόσο εφαρμόσιμη είναι, θυμίζοντας ότι το συριακό καθεστώς δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την ένοπλη αντιπολίτευση στον Μπασάρ αλ Ασαντ. Για να τους επιβληθεί να εγκαταλείψουν την Ιντλίμπ, μπορεί να οργανωθεί μια “μεγάλη εκστρατεία” από τα “τρία εκατομμύρια άμαχους που θέλουν να ακουστούν οι φωνές τους”, είπε ο Μιστούρα.
Το “τελεσίγραφο” θα πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με μια “δέσμευση της Ρωσίας και της Συρίας να μην προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιθέσεις”, συνέχισε και έκρινε ότι “η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να είναι οι εγγυητές ενός τέτοιου σχεδίου, που θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από τον ΟΗΕ”.
Ο Μιστούρα απηύθυνε επίσης έκκληση να δημιουργηθούν “διάδρομοι εθελοντικής εκκένωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τα ανατολικά, τα βόρεια, τα νότια” και πρόσθεσε ότι “ο ΟΗΕ είναι έτοιμος” να βοηθήσει. Ο ειδικός απεσταλμένος είχε ήδη πει ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ιντλίμπ για να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός “ανθρωπιστικού διαδρόμου” τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες οργανώσεις, που προετοιμάζονται για την επίθεση του καθεστώτος, διανοίγουν υπόγειες στοές και υπόγειους χώρους, ανατινάζουν γέφυρες, σκάβουν χαρακώματα και στήνουν οχυρές θέσεις.
Ο Τζον Γκινγκ, αξιωματούχος αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ, προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει για να “σταματήσουν οι εχθροπραξίες”, να “διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων” και η “ελευθερία κίνησής” τους, να “διευκολυνθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση” και να αυξηθούν “τα κεφάλαια” για να προσφερθεί βοήθεια, εν μέσω “έλλειψης μέσων”.
Κατά τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, τον Βασίλι Νεμπένζια, στην Ιντλίμπ βρίσκονται “40 ως 45 ένοπλες συμμορίες, που διαθέτουν 50.000 μαχητές”, ανάμεσά τους το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που έχει “16.000 μαχητές”. Διάθεση να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία “συμφιλίωσης” ή “μια εκεχειρία” δείχνουν περίπου “13.000” από αυτούς, πρόσθεσε, αν και τα στοιχεία που έδωσε δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη Φρανσουά Ντελάτρ από την πλευρά του υπογράμμισε πως η Ιντλίμπ είναι “βραδυφλεγής ανθρωπιστική και μεταναστευτική βόμβα”. Τάχθηκε εναντίον των “εξαναγκαστικών” απομακρύνσεων πολιτών, που αντίκεινται όπως σημείωσε στο διεθνές δίκαιο. Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι είπε για το ίδιο θέμα ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να απομακρύνει τους αμάχους από τις εμπόλεμες ζώνες, όπως έκανε στο Χαλέπι και στην Ανατολική Γούτα. Κατά τη διάρκεια μια άτυπης συνάντησης που οργανώθηκε την Παρασκευή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξάλλου, η συριακή αντιπολίτευση επέκρινε τις εκκλήσεις των δυτικών να μη χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στην Ιντλίμπ. Στο πεδίο, “ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό ως πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση άλλων όπλων”, είπε ο Χάντι αλ Μπάρα, επικεφαλής διαπραγματευτής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στη Γενεύη. Για τον ίδιο, είναι “ακόμα εφικτό να αποφευχθεί μια σφαγή” στην Ιντλίμπ και πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία στις προσπάθειες που καταβάλλει για αυτό. Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη για την Ιντλίμπ, επίσης χθες, η Τουρκία ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, κάτι όμως στο οποίο η Ρωσία και το Ιράν δεν συναίνεσαν.
(ΚΥΠΕ- ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΓΒΑ)