Με ομιλία για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας η αρχή της επίσκεψης Μέι στις ΗΠΑ

Με ομιλία για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας η αρχή της επίσκεψης Μέι στις ΗΠΑ

«Οι μέρες που η Βρετανία και οι ΗΠΑ επενέβαιναν σε κυρίαρχες χώρες σε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τον κόσμο κατ’ εικόνα τους έχουν τελειώσει», είπε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της σε διάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια, στην έναρξη της διήμερης επίσκεψής της στις ΗΠΑ.

Η αναφορά της αυτή ερμηνεύεται ως ευθύς διαχωρισμός της θέσης της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης από την πολιτική υπέρ των παρεμβάσεων σε χώρες με τυραννικό καθεστώς των εποχών του Τόνι Μπλερ και του Ντέβιντ Κάμερον. «Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος», είπε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε όμως ότι Βρετανία και ΗΠΑ πρέπει να εξακολουθήσουν να εκπληρώνουν τις «ηγετικές υποχρεώσεις» τους, ώστε να αντιμετωπίζουν τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της σύρραξης στη Συρία και της απειλής του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν μπορούμε όμως ούτε να μένουμε αδρανείς όταν η απειλή είναι πραγματική και όταν είναι προς το συμφέρον μας να επεμβαίνουμε. Πρέπει να είμαστε δυνατοί, έξυπνοι και επίμονοι. Και πρέπει να επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μέι.

Υπερασπίστηκε επίσης το ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι η στάση έναντι της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να είναι διάλογος με προσοχή. «Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τις ελευθερίες που έφεραν στην Ανατολική Ευρώπη ο Πρόεδρος Ρέιγκαν και η κα Θάτσερ αποδεχόμενοι τον ισχυρισμό του Προέδρου Πούτιν ότι είναι τώρα στη σφαίρα επιρροής του», είπε η Τερέζα Μέι.

Προειδοποίησε εξάλλου για την «κακόβουλη επιρροή» του Ιράν, προσθέτοντας ότι είναι προτεραιότητα για τη Βρετανία ο περιορισμός της επιρροής αυτής και η υποστήριξη των συμμάχων της στον Περσικό Κόλπο ενάντια στην προσπάθεια της Τεχεράνης να οικοδομήσει ένα τόξο επιρροής που φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις έως τώρα δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, η κα Μέι επέμεινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Συντάχθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο ως προς τη δέσμευση να πολεμηθεί το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και ως προς την «υπεράσπιση» της ασφάλειας του Ισραήλ.

Η κα Μέι επιχείρησε να παρουσιάσει τη Βρετανία ως χώρα που θα αποκτήσει ακόμα πιο μεγάλη βαρύτητα στη διεθνή σκηνή μετά από το Brexit, με τον ηγετικό της ρόλο, μαζί με αυτόν των ΗΠΑ, να καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός λόγω της ανάδειξης «νέων εχθρών» για τη Δύση και της πρόκλησης που συνιστά η ανάπτυξη οικονομιών χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η κα Μέι είχε την Πέμπτη κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Την Παρασκευή θα γίνει δεκτή στο Λευκό Οίκο από τον Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να αναθερμάνει τη διμερή «ειδική σχέση».

Πέρα από τις αναφορές της στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ, όπου πιθανώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Τραμπ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα ξεκαθαρίσει στη συνάντηση μαζί του ότι η Βρετανία δεν αποδέχεται τα βασανιστήρια. Η δήλωσή της έγινε με αφορμή την τηλεοπτική παραδοχή του Αμερικανού Πρόεδρου ότι θεωρεί αποτελεσματική μέθοδο ανάκρισης τον εικονικό πνιγμό.

Σε ερώτηση Βρετανών δημοσιογράφων για το πώς περιμένει να αναπτύξει στενή σχέση με έναν φαινομενικά εντελώς διαφορετικό από εκείνη άνθρωπο όπως τον Πρόεδρο Τραμπ, η κα Μέι απάντησε χαριτολογώντας ότι «κάποιες φορές τα αντίθετα έλκονται».

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΘΚΕ)