Προώθηση κοινών θεμάτων στην Ουάσιγκτον από HALC και AJC

Προώθηση κοινών θεμάτων στην Ουάσιγκτον από HALC και AJC

Ελληνοαμερικανοί και Εβραιοαμερικανοί ακτιβιστές από όλη την Αμερική μετέβησαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την 4η ετήσια εκδήλωση της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσο, που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και την Αμερικανο- Εβραϊκή Επιτροπή (AJC).

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι αντιπροσωπείες Ελλανοαμερικανών και Εβραιοαμερικανών χωρισμένοι σε μικρότερες ομάδες, επισκέφθηκαν μέλη της Βουλής και τη Γερουσία, προωθώντας τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και για να καταστήσουν τη συμμαχία μεταξύ των δύο κοινοτήτων τους στην Αμερική γνωστή στο πολιτικό κατεστημένο της Ουάσινγκτον. Λόγω των αυξημένων επαφών, φέτος οι διεργασίες διήρκεσαν τρεις ημέρες.

Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, με τους Αντι και Μάικ Μανάτος της Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων, συναντήθηκαν με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Είχαν μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με το πώς τα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο θα διευθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι οι Κύπριοι να αισθάνονται ασφαλείς και πώς η επανενωμένη Κύπρος θα είναι απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις και την κατοχή.

Την Τρίτη έλαβαν χώρα συναντήσεις στρατηγικής μεταξύ μελών του HALC και του AJC, με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, και τον Κύπριο Πρέσβη στην Ουάσιγκτον Λεωνίδα Παντελίδης. Είχαν επίσης συνάντηση με ανώτερους συνεργάτες μελών του Κογκρέσου.

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν οι κοινές δραστηριότητες διαφώτισης των μελών του Κογκρέσου. Πάνω από 70 μέλη του HALC από διάφορες πολιτείες (Νέα Υόρκη, Ιλινόις, Νέα Ιερσέη, Οχάιο, Φλώριδα, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν, Ινδιάνα, Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Κάνσας, και Καλιφόρνια) μαζί με τους ομολόγους τους της AJC, επισκέφθηκαν 46 γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών. Για πρώτη φορά, στην Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία συμμετέχουν και μέλη της ομοσπονδιακής Γερουσίας και περί τα 12 γραφεία γερουσιαστών υποδέχθηκαν θερμά τις κοινές αντιπροσωπείες.

Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ – ο οποίος θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Συμμαχίας» από την πλευρά της Γερουσίας – συναντήθηκε με τους ψηφοφόρους του και παρακολούθησε με μεγάλη ανησυχία ενημερωτικό βίντεο με τις τουρκικές αεροπορικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο.

Φέτος, πέραν από τη συζήτηση των περιφερειακών ζητημάτων, υπήρξε μια ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Οι κοινές ομάδες υπεράσπισης εξασφάλισαν δεσμεύσεις για ακροάσεις υποεπιτροπών με καταθέσεις αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και για επισκέψεις αντιπροσωπειών της Βουλής και της Γερουσίας στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία του HALC με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή Έντι Ζεμενίδη, συμμετείχε επίσης στην ανοιχτή συζήτηση του Atlantic Council με θέμα «Στρατηγική & Βιώσιμη Ανάπτυξη για μια ενιαία Κύπρο».

Την Τετάρτη το βράδυ τις αντιπροσωπείες και τους βουλευτές της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας  δεξιώθηκε στην Ισραηλινή Πρεσβεία ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Ron Dermer, από κοινού με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου, Χάρη Λαλάκο και Λεωνίδα Παντελίδη, σε μία ατμόσφαιρα που επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις συνεργασίας ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους, είπε πως τα τελευταία χρόνια οι τρεις χώρες εκτός από τις κοινές αξίες που μοιράζονται παραδοσιακά, άρχισαν να έχουν και κοινά συμφέροντα με την εύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε δύο τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών, η πρώτη έγινε στην Κύπρο, η δεύτερη στο Ισραήλ και η επερχόμενη θα είναι στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ντέρμερ και πρόσθεσε πως προσβλέπει σε ακόμη πιο ενισχυμένη συνεργασία προκειμένου οι τρεις χώρες με την βοήθεια των ΗΠΑ να κάνουν την περιοχή πιο ασφαλή και πιο ειρηνική.
Ο Έλληνας Πρέσβης στις ΗΠΑ Θεοχάρης Λαλάκος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με όλες τις εβραϊκές οργανώσεις και για του λόγου το αληθές ανέφερε ότι όσοι Έλληνες πολιτικοί επισκέπτονται την Ουάσιγκτον έχουν πάντοτε επαφές και συναντήσεις με μέλη αυτών των οργανώσεων.

Ο Πρέσβης της Κύπρου Λεωνίδας Παντελίδης είπε πως «με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων η θάλασσα που χώριζε τις χώρες έγινε η θάλασσα που τις ενώνει» και πρόσθεσε πως αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η εύρεση των καλύτερων τρόπων εκμετάλλευσης αυτών των πηγών. «Η τριμερής συνεργασία που σήμερα εκτείνεται σε μια σειρά τομέων, ολοένα και ενισχύεται και πρέπει να βρεθούν τρόποι να συμπεριληφθούν σε αυτήν την συνεργασία και άλλοι μετριοπαθείς παίχτες της περιοχής», κατέληξε ο κ. Παντελίδης.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HALC Εντυ Ζεμενίδης είπε ότι οι τρεις χώρες μαζί με τις ΗΠΑ είναι πιο δυνατές όταν στέκονται η μία δίπλα στην άλλη.

Οι δραστηριότητες της «Συμμαχίας» συνεχίστηκαν την Πέμπτη με πρόσθετες συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και συνεργάτες τους. Παράλληλα, διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση σε αίθουσα του Κογκρέσου μεταξύ του εκτελεστικού διευθυντή του HALC Έντι Ζεμενίδη και του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέπτυξε την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Κυπριακό και χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο παράγοντες ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά και την ασφάλεια της Δύσης. Επίσης, άκουσε τις ανησυχίες της κοινότητας σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και για το πώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να ενθαρρύνει μεγαλύτερη κάλυψη από τα ΜΜΕ για την Κύπρο.

Ο κ. Κόεν τόνισε τη σημασία της Βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις υπηρεσίες της «αναντικατάστατες»  για την Αμερική.

Το μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής Mike Quigley συζήτησε τις ανησυχίες του Κογκρέσου για τις ρωσικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε σε ομοιότητες μεταξύ της Ρωσίας και της “εισβολής/κατοχής της Κριμαίας” και της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο και μίλησε για τις αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.
 
Ο βουλευτής Σνάιντερ επανέλαβε τη δέσμευσή του προς τη «Συμμαχία» και τα θέματα που καλύπτει. Ο νέος γερουσιαστής Chris Van Hollen – εδώ και πολύ καιρό φίλος της κοινότητας από την εποχή του ως συνεργάτης βουλευτή και στη συνέχεια βουλευτής ο ίδιος του Μέριλαντ –  τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να επιτευχθεί απλώς για χάρη της λύσης, αλλά μόνο αν αυτή είναι λειτουργική και διαρκής. Εξέφρασε την ανησυχία του για την κατεύθυνση της Τουρκίας του Ερντογάν και δεσμεύτηκε να ηγηθεί των ελληνικών θεμάτων στη Γερουσία.

Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα, με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Την συζήτηση ξεκίνησε ο βουλευτής Τεντ Ντόιτς και τη συνέχισε ο Έντι Ζεμενίδης.

Ο κ. Μαυρογιάννης έδωσε την εκτίμησή του για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, τις θέσεις της πλευράς μας και το πώς θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία και η προσέγγιση της Τουρκίας στο κυπριακό, όχι μόνο για να επιτευχθεί λύση του, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/..)