Σειρά νέων όρων για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το ΔΝΤ

Σειρά νέων όρων για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το ΔΝΤ

Σειρά νέων όρων για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε εμπιστευτική έκθεσή του, 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα “Καθημερινή”.

Η έκθεση αυτή, μαζί με την έτερη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα παρουσιαστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.

Μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) απαντά ότι “το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος “κινδυνολογίας” γύρω από το ελληνικό χρέος.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, “οι δύο εκθέσεις, σε συνδυασμό, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα”.

Διατύπωση που εκ των πραγμάτων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα και ενώ ήδη τίθεται το ερώτημα αν οι εκθέσεις αυτές αποτελούν προαναγγελία, προετοιμασία εξόδου από το πρόγραμμα.

Αλλά και για το γνωστό “αγκάθι” του πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνεται επί λέξει: “Είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -4,5%”.

Η εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ έχει ήδη περιέλθει σε γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών -δημοσιεύεται, άλλωστε, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες- και θέτει, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, “μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων”, πέρα, δηλαδή, από το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας (“κόκκινα” δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, “βάρος πρέπει να δοθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος”, ενώ αναγνωρίζονται και λάθη κατά τα προηγούμενα έτη: “Ένα λιγότερο φιλόδοξο πρόγραμμα, με λιγότερο θετικές προβλέψεις για την οικονομία, που θα απαιτούσε περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας”.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν αποφεύγουν, τέλος, να κάνουν σχολιασμό της πολιτικής κατάστασης, καθώς “ενώ είχε συντελεστεί πρόοδος στα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος (2012- 2014), αυτό ναυάγησε εξαιτίας των αρνητικών πολιτικών εξελίξεων”.

ESM: Δεν υπάρχει κανένας λόγος “κινδυνολογίας”
——————————
Από την άλλη ο εκπρόσωπος του ESM επισημαίνει ότι λόγω της συζήτησης που έχει γίνει σχετικά με το ελληνικό χρέος, μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, ο ESM δίνει στη δημοσιότητα τις εξής γενικές παρατηρήσεις για το χρέος της Ελλάδας: “Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως, χάρη στους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM μακροπρόθεσμα, αλλά και στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του, τα οποία υιοθετήθηκαν πρόσφατα”.

“Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε μια φιλόδοξη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η οποία είναι αξιόπιστη και στηρίζεται από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων”, αναφέρει και προσθέτει ότι “το περασμένο έτος, η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο”.

Αναφέρει επίσης ότι “η Ευρώπη έχει ξεκάθαρα δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα με επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αναγκαίο και ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος”.

“Ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε κανένα λόγο για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης του χρέους στην Ελλάδα”, καταλήγει ο ESM.

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)