Site icon Non Stop Journal

Στη Γενεύη το μεγαλύτερο κυνήγι εξωπλανητών

Στη Γενεύη το μεγαλύτερο κυνήγι εξωπλανητών

Το Αστεροσκοπείο της Γενεύης θεωρείται το σπίτι των εμπειρογνωμόνων σε ό,τι αφορά τους εξωπλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες εκείνους που βρίσκονται πέραν του ηλιακού μας συστήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να εντοπίσουν περισσότερους από 3,500 εξωπλανήτες, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια μόνο στον γαλαξία μας.

Ο πρώτος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε μοιάζει με έναν καυτό Δία, ένα γιγάντιο πλανήτη από αέριο που βρίσκεται σε τροχιά κοντά στο αστέρι του.Οπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αυτή η ανακάλυψη την οποία έκανε το 1995 ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Michel Mayor σήμανε την έναρξη μιας επανάστασης στην αστρονομία. Αυτή η επανάσταση μας έφερε από τον έναν επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη στους 3.559, και η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι πλανήτες που υπάρχουν στο δικό μας γαλαξία και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη και άρα είναι πιθανοί κατοικήσιμοι πλανήτες ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια, με τις στατιστικές πιθανότητες για ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής σε αυτούς τους πλανήτες να αυξάνονται.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό και αόρατο σύμπαν.

Εν τω μεταξύ, έτοιμο είναι το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, το James Webb Space Telescope (JWST), το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 προκειμένου να διαδεχθεί το πολύ επιτυχημένο Hubble, το οποίο μας χάρισε μοναδικές εικόνες από το σύμπαν.

Μεταξύ άλλων, το νέας γενιάς τηλεσκόπιο θα μπορεί να ψάξει και για πιθανά `βιοσημάδια` στους εξωπλανήτες που μπορούν να παράσχουν αποδείξεις ότι στους εξωπλανήτες επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.

Θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,500,000 χλμ από τη Γη.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)

Exit mobile version