Το επόμενο μέτρο μείωσης οδικών συγκρούσεων, η φωτοεπισήμανση, λέει ο Υπουργός Μεταφορών

Τρεις άνθρωποι κάθε μέρα τραυματίζονται ή σκοτώνονται σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο, με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη να δηλώνει ότι τα επόμενα μέτρα για τη μείωση των οδικών συγκρούσεων θα είναι η χρήση της τεχνολογίας, με συστήματα ασφάλειας, όπως και αυτό της φωτοεπισήμανσης, για το οποίο υπάρχει απόφαση να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά εντός του 2017.

Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που συνδιοργανώθηκε από την Αστυνομία Κύπρου και τον Οργανισμό REACTION με αφορμή την εβδομάδα κινητικότητας μεταξύ 16-22 Σεπτεμβρίου 2016 και με επίκεντρο την 21η Σεπτεμβρίου που έχει ονομασθεί ως “Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς θανάτους στο δρόμο”.

Η Κύπρος συμμετέχει με το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στην οδική ασφάλεια που αποτελεί μια από τις καλύτερες και ενεργότερες κοινωνικές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη. Ο μη κυβερνητικός οργανισμός REACTION, η Αστυνομία Κύπρου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών & Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών και οργανισμών συνδιοργανώνουν δεκάδες δράσεις σε όλη την Κύπρο.

Ο Υπουργός Μάριος Δημητριάδης, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης, είπε πως “αυτή την στιγμή το Υπουργείο Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών βρισκόμαστε στο στάδιο για να αποφασίσουμε τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Είναι εκεί που έχουμε κολλήσει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης και να γίνει το συντομότερο δυνατό το έργο, και πρέπει το έργο να ξεκινήσει μέσα στο 2017. Τώρα μπορεί να υλοποιηθεί το 2018-2019 αλλά πρέπει να ξεκινήσει το 2017 τουλάχιστον, να μπουν οι βάσεις ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η απόφαση είναι να εφαρμοστεί σταδιακά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.

Ανέφερε ότι για τα θέματα μείωσης των οδικών συγκρούσεων βρίσκεται σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και έχουν εντατικοποιηθεί οι συνεδρίες του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο έχει εμπλουτιστεί και με άλλες συμμετοχές, όπως αυτή, της REACTION.

“Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε πολύ περισσότερες δράσεις με πολύ γρηγορότερο ρυθμό που αφορούν την οδική ασφάλεια. Στην ΕΕ αλλά και στην Κύπρο σε κάποιο βαθμό νιώθουμε ότι οι περισσότερες προσπάθειες που μπορούσαμε να κάνουμε έγιναν. Σίγουρα έχουν μείνει αρκετά αλλά πρέπει να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αισθητά τα θέματα οδικής ασφάλειας”.

Και πιστεύω, συνέχισε, ότι αυτά τα βήματα έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, και το πιο μεγάλο παράδειγμα αυτών των θεμάτων είναι το θέμα της φωτοεπισήμανσης.

Για να μπορέσουμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο προόδου στα θέματα οδικής ασφάλειας στον τόπο μας, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το να εφαρμόσουμε το θεσμό της φωτοεπισήμανσης, ο οποίος είχε γίνει παλιά δυστυχώς όχι επιτυχημένα, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την οδική συμπεριφορά των Κύπριων οδηγών.

Προωθούμε, συνέχισε, και ένα πρόγραμμα που ελπίζουμε να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει να κάνει με την εγκατάσταση κάποιων συστημάτων ασφάλειας σε λεωφορεία.

Ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου, τόνισε ότι η οδική ασφάλεια για τη χώρα μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα. Η σωστή πρόληψη σε νεαρή ηλικία αποτελεί τον υπό αριθμό ένα καταλύτη που μπορεί να μειώσει τους αριθμούς των οδικών συγκρούσεων. Οι νέοι της Κύπρου πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα στο βωμό της ασφάλτου αφού κάθε χρόνο σφαγιάζονται δεκάδες νέοι στους κυπριακούς δρόμους
“Την τελευταία διετία 2014-2015, κάθε μέρα 3 συνάνθρωποι μας στην Κύπρο τραυματίζονταν ή έχαναν τη ζωή τους σε οδική σύγκρουση. Μόνο το 2015 είχαμε 57 νεκρούς, 377 σοβαρά τραυματίες και 570 ελαφρά τραυματίες από οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο. Την ίδια ώρα συνολικά το 2014 στην άσφαλτο έχασαν τη ζωή τους 25.700 άτομα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ”, συμπλήρωσε ο κ. Σταύρου.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Χαραλάμπους τόνισε ότι “εκείνο που μας προκαλεί ιδιαίτερα έντονη ανησυχία, είναι η έλλειψη οδικής συνείδησης που διακρίνει μεγάλη, δυστυχώς, μερίδα Κυπρίων οδηγών”.

Ανέφερε ότι “από τους 57 θανάτους συνανθρώπων μας, συνεπεία των τροχαίων συγκρούσεων κατά το 2015, οι 56 ανάγονται στον ανθρώπινο παράγοντα ενώ και οι 33 θάνατοι που επισυνέβησαν κατά το τρέχον έτος, οφείλονται και πάλι σε ανθρώπινο σφάλμα”.

Η κάθε σοβαρή και θανατηφόρα τροχαία σύγκρουση, σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους, μας προκαλεί ως Αστυνομία, απέραντη θλίψη μα και διαρκή προβληματισμό γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πίσω από τους ψυχρούς καταγεγραμμένους αριθμούς, κρύβεται μια τραγική ανθρώπινη ιστορία, που εμπερικλείει τεράστια απώλεια και ασύλληπτο πόνο.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία σχεδόν καθημερινά βρίσκεται σε σκηνές τροχαίων συγκρούσεων με σκοπό τον απεγκλωβισμό τραυματιών και κάθε πυροσβέστης έχει βιώσει σωρεία τέτοιων εμπειριών, οι οποίες τον συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία πέραν της συμμετοχής της στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης αλλά και θέματα σωστών ενεργειών αντιμετώπισης και σωστής αντίδρασης του κοινού σε περιπτώσεις τροχαίων ή άλλων συμβάντων με ανοικτή πρόσκληση στους συμπολίτες μας να προσέρχονται στους Σταθμούς και να ενημερώνονται σχετικά, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας, Παναγιώτης Κυλίλης, τόνισε τη σημαντικότητα της διεξαγωγής αύριο το απόγευμα, της 1ης έκθεσης τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας με σκοπό τη αφύπνιση του κοινού γενικά και στόχο τη μείωση των τροχαίων στο τόπο μας την ερχόμενη Τετάρτη στο οίκημα του Συνδέσμου.

Τις επόμενες ημέρες, από πλευράς της Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του REACTION θα γίνει διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου σε συνεργασία με την Τροχαία, εκπαιδευτικά εργαστήρια οδικής ασφάλειας, μηχανικοί έλεγχοι σε οχήματα στόλων ιδιωτικών εταιριών, φιλικοί έλεγχοι αλκοόλης από την Κινητή Μονάδα Φιλικού Ελέγχου Αλκοόλης καθώς και αρκετές άλλες δράσεις.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)