Το ΙΝΓΚ συμμετέχει στην ερευνητική δραστηριότητα για το Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 5% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 65 ετών και το 20% των ατόμων πάνω από την ηλικία των 80 ετών, και ευθύνεται επίσης για το 50% περίπου των περιστατικών άνοιας, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις λειτουργίες του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς.
Σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία τις αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ) σημειώνει ότι συμμετέχει με δικά του ερευνητικά προγράμματα στην ερευνητική δραστηριότητα για τον καθορισμό της παθοφυσιολογίας της νόσου με σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας.
Στο Ινστιτούτο λειτουργεί επί 25 χρόνια κλινική άνοιας, όπου παραπέμπονται ασθενείς με διαταραχές μνήμης για αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία. Επιπλέον ασχολείται με εξειδικευμένες έρευνες σχετικά με την άνοια και συγκεκριμένα την νόσο Αλτσχάιμερ.
Το ΙΝΓΚ διενήργησε κλινικές μελέτες με νέα θεραπευτικά φάρμακα, μελέτησε την επιδημιολογία της νόσου στην Κύπρο, και μέσω της μεταπτυχιακής του σχολής Μοριακής Ιατρικής γίνονται μελέτες σε μοντέλα ποντικιών που αναπτύσσουν την νόσο σε σχέση με την παθοφυσιολογία της στο κυτταρικό επίπεδο του εγκεφάλου.
Παλαιότερα διενεργήθηκε διδακτορική διατριβή αναφορικά με την επιβάρυνση των φροντιστών των ασθενών με άνοια.
Το ΙΝΓΚ συμμετέχει, επίσης, ενεργά στην Πολυθεματική Επιτροπή για την άνοια που συντονίζει υπηρεσίες και θεραπείες σε ασθενείς.
Για να βοηθηθεί τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του, έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως αλλά και στην Κύπρο σύνδεσμοι στήριξης. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος δραστηριοποιείται ήδη εδώ και πολλά χρόνια και παρέχει σημαντική βοήθεια τόσο στους ασθενείς όσο και στους φροντιστές. Έχουν δημιουργηθεί κέντρα ημέρας όπου οι ασθενείς με αρχικά στάδια της νόσου μπορούν να περάσουν λίγες ώρες και να αποδεσμεύσουν τους συγγενείς τους για να ασχοληθούν με σημαντικές τους υποθέσεις αλλά και να υποβληθούν οι ίδιοι οι ασθενείς σε συστηματική ψυχοκοινωνική θεραπεία, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία.
(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)