Το ΗΒ επιθυμεί να καταστεί εταίρος της Λευκωσίας στην καταπολέμηση ροών παράνομου χρήματος

Το ΗΒ επιθυμεί να καταστεί εταίρος της Λευκωσίας στην καταπολέμηση ροών παράνομου χρήματος

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, εξέφρασε την ελπίδα το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω των ισχυρών δεσμών που διατηρεί με την Κύπρο στους τομείς της εκπαίδευσης και του κοινού συστήματος Δικαίου, να καταστεί σημαντικός εταίρος στην ενίσχυση των προσπαθειών της Λευκωσίας για καταπολέμηση των ροών παράνομου χρήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, ο κ. Λίλι, ο οποίος μιλούσε κατά την έναρξη συνεδρίου για την καταπολέμηση ροών παράνομου χρήματος που διοργάνωσαν χθες η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), επαίνεσε τις προσπάθειες της Κύπρου από το 2013 για αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρηματοδότησης και βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας, ξεπλύματος και καταπολέμησης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.

Επίσης χαιρέτισε την έκκληση του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, στη βιομηχανία των υπηρεσιών να υιοθετήσει μια προληπτική κουλτούρα ενάντια στoυς κινδύνους της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ομιλητές και συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι στην παγκόσμια οικονομία, όπου το χρήμα κυκλοφορεί πανεύκολα πέρα από τα σύνορα, είναι σημαντικότερο από ποτέ ΗΒ και Κύπρος να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το κοινό πρόβλημα.

Ο κ. Λίλι υπογράμμισε ότι η ροή παράνομου χρήματος βλάπτει τόσο την διεθνή ασφάλεια όσο και το διεθνές σύστημα δικαίου, αλλά και την παγκόσμια ευημερία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των διεθνών προσπαθειών καταπολέμησης τέτοιων πρακτικών. Έχουμε μία από τις μεγαλύτερες και ανοικτές οικονομίες διεθνώς, ενώ το Λονδίνο είναι εκ των ελκυστικότερων προορισμών για ξένους επενδυτές. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν μεν το ΗΒ ελκυστικό για νόμιμες δραστηριότητες αλλά το καθιστούν και ευάλωτο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαίο οι προσπάθειές μας για μείωση των ροών παράνομης χρηματοδότησης να είναι προληπτικές και να έχουν παγκόσμια απήχηση. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της σοβαρής και πολύπλοκης φορολογικής απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρειάζεται διεθνής συνεργασία».

Ο κ. Λίλι πρότεινε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση από κυβερνήσεις, διωκτικές και ρυθμιστικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, στη βάση της πρόληψης κατά της παράνομης χρηματοδότησης.

«Ο διαμοιρασμός επιχειρησιακών πληροφοριών, η διασφάλιση κατάλληλων νομοθετικών και ρυθμιστικών πλαισίων σε κάθε χώρα και η συνεργασία σε διεθνή φόρα για προώθηση της έννομης τάξης είναι καίριας σημασίας», κατέληξε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσόδων και Τελωνείων του ΗΒ (HMRC) Σάιμον Γιορκ μοιράστηκε τις βέλτιστες πρακτικές από τη Βρετανία, παρουσιάζοντας παράλληλα την πρόοδο που καταγράφηκε πρόσφατα στη διεθνή συνεργασία κατά της σοβαρής και πολύπλοκης φορολογικής απάτης, του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τη σειρά της, η Τζένιφερ Χάσλετ, Επικεφαλής της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης στο Υπουργείο Οικονομικών του ΗΒ, ανάλυσε τις προτεραιότητες της ομάδας της, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, της επωφελούς ιδιοκτησίας και της ρύθμισης για Παρόχους Υπηρεσιών Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων. Από την πλευρά του, ο Τζακ Κάρτερ, Σύμβουλος Πολιτικής στο Βρετανικό ΥΠΟΙΚ εξήγησε πώς ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)