Το συνέδριο στην Κύπρο στοχεύει στην κατανόηση της ατμόσφαιρας του Αρη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Όπγκενορθ

Το συνέδριο στην Κύπρο στοχεύει στην κατανόηση της ατμόσφαιρας του Αρη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Όπγκενορθ

Εάν η ανθρωπότητα μια μέρα μεταβεί σε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος αυτός θα είναι ο Αρης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Διαστημικής Φυσικής στη Σουηδία, Χέρμαν Οπγκενορθ, προσθέτοντας ότι προκειμένου να διατηρηθεί το όνειρο ζωντανό, πρέπει πρώτα ο πλανήτης να μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Ο Καθηγητής μίλησε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για το Διάστημα που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία. Η σύναξη αυτής της ομάδας των κορυφαίων επιστημόνων του διαστήματος  γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η συνάντηση είναι η δέκατη κατά σειρά που πραγματοποιούν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες από τις πλέον εξελιγμένες διαστημικά χώρες του κόσμου. Στο διεθνές αυτό συνέδριο συζητείται η διεθνής συνεργασία για τις μελλοντικές αποστολές που θα σταλούν για εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

“Είμαστε μια ομάδα επιστημόνων που μελετούμε τον Αρη, την ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, την εξέλιξή του μέσα στα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε” είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής.

Αφροδίτη, Γη, Αρης υπήρξαν στο μακρινό παρελθόν ίδιοι
——————————————————-

“Γνωρίζουμε ότι πριν πολλά χρόνια ο Αρης, η Γη και η Αφροδίτη ήταν σχεδόν ίδιοι πλανήτες, όλοι είχαν νερό, κυρίως ο Αρης ξέρουμε ότι είχε έναν ωκεανό και ότι κάτι συνέβη και ο Αρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο, κάτι που εμείς έχουμε στη Γη. Επίσης, ο Αρης έχασε τον ωκεανό του, και από τότε έχασε και τα 4/5 της ατμόσφαιρας του” ανέφερε.

Σημείωσε ότι τόσο ο παγωμένος Αρης όσο και η υπερβολικά ζεστή Αφροδίτη κατέστησαν για κάποιο λόγο μη φιλόξενοι για ζωή.

`Ετσι, τώρα η Γη είναι ο μόνος από τους τρεις αδελφούς πλανήτες που επιβίωσε. Θέλουμε να καταλάβουμε γιατί η Αφροδίτη και ο Αρης εξελίχθηκαν με τον τρόπο αυτό, ούτως ώστε να κατανοήσουμε τι μπορεί να συμβεί και στη Γη μακροχρόνια, και γιατί είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα στον οποίο μπορούμε να ζούμε, και ο οποίος φιλοξενεί ζωή`, τόνισε.

Ο Αρης, ο καταλληλότερος για εποικισμό
————————

Ο Αρης, ωστόσο, με μέση θερμοκρασία -62 βαθμούς κελσίου, (ενώ η Γη έχει μέση θερμοκρασία 13 βαθμούς), θεωρείται ο καταλληλότερος πλανήτης για εποικισμό.

“Εάν η ανθρωπότητα κάποτε μεταβεί σε άλλο πλανήτη, ο Αρης είναι ο μόνος στον οποίο μπορούμε να πάμε” είπε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής.

Επεσήμανε επίσης τις πάμπολλες δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού γίνει η πρώτη επανδρωμένη πτήση στον Αρη, πιθανόν στα μέσα του 2030.

Οι δυσκολίες δεν αφορούν μόνο τον χρόνο του ταξιδιού προς τον Αρη (έξι μήνες είναι ο ελάχιστος χρόνος σήμερα και αυτό κάθε δύο χρόνια όταν η τροχιά Αρη – Γης είναι κοντά), αλλά και την ακτινοβολία καθοδόν προς τον Αρη, το θέμα της μεταφοράς τροφίμων και καυσίμων αλλά κυρίως το θέμα της επιστροφής.

“Ακόμη και εάν πάμε εκεί, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιστρέψουμε” είπε.

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί μεγάλη προετοιμασία πολλών ετών, είπε ότι `προκειμένου να κρατήσουμε το όραμα ζωντανό ότι κάποτε θα πάμε εκεί  πρέπει να κατανοήσουμε εντελώς τον πλανήτη` επισήμανε.

Η μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας του Αρη
———————-

Ο Καθηγητής είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ομάδα της οποίας ηγείται εδώ και χρόνια, και η οποία πραγματοποιεί το συνέδριο στην Κύπρο, μελετά την ανώτερη ατμόσφαιρα του Αρη η οποία αλληλεπιδρά με τον Ηλιο.

Μπορεί ο ήλιος να μας δίδει την απαραίτητη θερμότητα, να δημιουργεί ζωή στη Γη, εντούτοις, έχει και μια αρνητική πλευρά καθώς  εκτοξεύει πολλή ακτινοβολία και επικίνδυνα σωματίδια, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη Γη, την επικοινωνία και τους δορυφόρους. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαστημικός καιρός.

Η επίδραση του διαστημικού καιρού στον Άρη είναι ακόμα πιο άμεση, επειδή ο πλανήτης δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο, το οποίο εδώ στη Γη αποτελεί ασπίδα προστασίας.

“Έτσι, αν πάμε εκεί, πρέπει να κατανοήσουμε τον διαστημικό καιρό στον Αρη», είπε ο καθηγητής στο ΚΥΠΕ.

Επιστημονικοί διευθυντές από διαστημικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, όπως ο ανώτατος επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ Τζέιμς Γκριν, ανώτατοι αξιωματούχοι από το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστήματος και ομόλογοί τους ανά το παγκόσμιο, όπως από την Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λαμβάνουν μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με δημοσιογραφική διάσκεψη. Οι εργασίες του συνεδρίου είναι κλειστές για το κοινό.

Τη σημαντική αυτή συνάντηση κορυφής διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) με στρατηγικό συνεργάτη του το Δήμο Λευκωσίας.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο εθνικές υπηρεσίες διαστήματος όσο και ιδιωτικές εταιρείες εισήλθαν σε μια διαστημική κούρσα για να στείλουν τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη αυτό, εξαπλώνοντας το ανθρώπινο είδος πέραν της Γης, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνέχεια του ανθρώπου καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να κτυπηθεί ο πλανήτης μας ξανά από έναν μεγάλο αστεροειδή, ο οποίος θα φέρει μεγάλες καταστροφές, ή ότι η Γη θα εξελιχθεί από μόνη της σε πλανήτη μη φιλόξενο για ζωή.

Η πρώτη επανδρωμένη πτήση στον κόκκινο πλανήτη αναμένεται να γίνει τη δεκαετία του 2030. Ήδη στον Άρη διαστημικές υπηρεσίες στέλλουν διαστημικά οχήματα τύπου ρόβερ τα οποία μελετούν τον πλανήτη, στέλλοντας δεδομένα πίσω στη Γη.

Σημειώνεται ότι καθοδόν προς τον Αρη, εντός ενός μικροτσίπ, μέσα στη διαστημοσυσκευή της ΝΑΣΑ με το όνομα InSight ταξιδεύουν 2.4 εκατομμύρια ονόματα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ονόματα Κυπρίων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που εξήγγειλε η ΝΑΣΑ και δηλώθηκαν στον κατάλογο.

Η αποστολή του InSight είναι να μελετήσει το εσωτερικό αλλά και το υπέδαφος του Άρη προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή η ιστορία τόσο του Αρη αλλά και ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος.  Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής είναι η κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του πλανήτη καθώς και η τεκτονική δραστηριότητα στον πλανήτη δηλαδή ο προσδιορισμός του σημερινού επιπέδου της τεκτονικής δραστηριότητας και το ποσοστό της σύγκρουσης μετεωριτών στον Αρη.

Θα φθάσει στον κόκκινο πλανήτη περί τα τέλη Νοεμβρίου μετά από έξι μήνες ταξίδι.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΧΡ)