Τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι διαδήλωσαν ενάντια σε διάταγμα της Κυβέρνησης

Τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι διαδήλωσαν ενάντια σε διάταγμα της Κυβέρνησης

Τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της χώρας, διαδηλώνοντας ενάντια σε ένα κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης και το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα, έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα το 1989.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) νωρίτερα κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο ενάντια στο διάταγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.

Μεταξύ 130.000 και 150.000 διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 έως 150.000 πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν σε ακόμη 55 πόλεις της χώρας. Το διάταγμα εγκρίθηκε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Αποσύρετε το και μετά φύγετε”, “Κλέφτες, κλέφτες”, φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν εθνικές σημαίες της Ρουμανίας.

Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται, εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις. Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας, Λίβιου Νταγκνέα που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

Δεκάδες άλλοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από το διάταγμα. “Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο οι διαδηλωτές είναι αναστατωμένοι”, δήλωσε ο Νταγκνέα στους δημοσιογράφους.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν αυτή τη στιγμή πάνω από 2000 υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας.

Ο Πρόεδρος Κλάους Γιοβάνις, που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως “το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει με τον τρόπο που η κυβέρνηση έδρασε σε μια χώρα με κανόνες δικαίου, όπου η Ρουμανία είναι και θέλει να παραμείνει”.

“Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία”, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση.

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει τη διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΔΝ/ΜΚ)