Υπέρ της σύνδεσης πληρωμών από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και Κράτους Δικαίου ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας

Υπέρ της σύνδεσης πληρωμών από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και Κράτους Δικαίου ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας

Yπέρ της δυνατότητας αναστολής πληρωμών και σύνδεσης των κοινοτικών κονδυλίων με την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ, τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Άντι Ρίινε, μιλώντας στον Τύπο στο Ελσίνκι.

Συγκεκριμένα, ο Άντι Ρίινε υποδεχόμενος εκπροσώπους του Τύπου (μεταξύ των οποίων και το ΚΥΠΕ) στην πρωθυπουργική κατοικία και αναφερόμενος στις προτεραιότητες της επικείμενης Φιλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου των Κρατών Μελών, έθεσε τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων του Κράτους Δικαίου στην κορυφή της ατζέντας, σε ευθεία μάλιστα σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Δήλωσε προς τον Τύπο ότι “οι καθαροί πληρωτές στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κονδύλια προς Κ-Μ που δεν τηρούν του κανόνες του Κράτους Δικαίου”. Ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας σε σχέση με το Κράτος Δικαίου, μεταφέροντας τη θέση της Προεδρίας πως “δεν μπορούμε να πάμε στους πολίτες και να εξηγήσουμε ότι δίνουμε λεφτά σε Κ-Μ με τέτοια συμπεριφορά”.

Εξάλλου αναφερόμενος στην υπόθεση της Ιταλίας και των παρεκκλίσεων από τους δημοσιονομικούς κανόνες, τόνισε ότι “πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συμφωνίες δεν αλλάζουν με τις εκλογές”.

Ο Πρωθυπουργός Άντι Ρίινε αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, σημείωσε ότι η γενική θέση της κυβέρνησης είναι “να εξασφαλίσουμε κρίσεις σαν αυτή που περάσαμε να μην ξαναέρθουν”, σημείωσε ότι το εργαλείο αυτό “μπορεί να υπάρχει μόνο μέσα στο ΠΔΠ της ΕΕ” και ενδεχομένως να έχει μια σταθεροποιητική διάσταση. “Δεχθήκαμε ότι θα υπάρχει προϋπολογισμός της ευρωζώνης, δεν δεσμεύθηκε για το μέγεθος, αλλά θα πρέπει να είναι μικρός”, δήλωσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην υιοθέτηση στόχων για το κλίμα, τονίζοντας ότι “οφείλουμε να πείσουμε όλους να δεσμευθούν στον στόχο του 2050”, σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξος πως οι τρεις χώρες που δε δέχθηκαν το στόχο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας “θα το πράξουν στο κοντινό μέλλον”.

Τέλος σε σχέση με την ονοματολογία για τη διαδοχή στους θεσμούς της ΕΕ, σημείωσε ότι η επιλογή της κυβέρνησής του για τη θέση του Επιτρόπου είναι η πρώην υπουργός οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία θα αντικαταστήσει τον Γιέρκι Κατάινεν. Τόνισε ότι ο Άλεξ Στουμπ, ο Όλι Ρεν (νυν κεντρικός τραπεζίτης) και ο Έρκι  Λίικανεν (πρώην επίτροπος) είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι. Σε σχέση με το πόσο πιθανό είναι να βρεθεί η χρυσή τομή στη Σύνοδο της Κυριακής, απάντησε μονολεκτικά: “πιθανό”.

(KYΠΕ/ΘΑ/ΑΧΡ)