Ανεστάλησαν οι πτήσεις της Saudia προς και από το Τορόντο
Η σαουδαραβική κρατική αεροπορική εταιρεία Saudia ανήγγειλε μέσω Twitter ότι αναστέλλονται οι πτήσεις προς και από το Τορόντο, κίνηση που προστέθηκε σε σειρά μέτρων που επέβαλε το σουνιτικό βασίλειο τη Δευτέρα, εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά.
Το βασίλειο πάγωσε όλες τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τον Καναδά μετά την έκκληση που απηύθυνε η Οτάβα στο Ριάντ να αποφυλακίσει ακτιβιστές και ακτιβίστριες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανακάλεσε ταυτόχρονα τον σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά και έδωσε στον καναδό πρεσβευτή στη Σαουδική Αραβία διορία 24 ωρών για να εγκαταλείψει την επικράτεια.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από αυτήν της Σαουδικής Αραβίας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις ακτιβιστών και ακτιβιστριών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και προέτρεψε το Ριάντ να εγγυηθεί την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.
Επρόκειτο για το πρώτο σχόλιο της Ουάσινγκτον αφότου ξέσπασε η διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ριάντ και την Οτάβα με αφορμή τις συλλήψεις ακτιβιστών και ακτιβιστριών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εξάλλου, η Κυβέρνηση του Καναδά επαναβεβαίωσε τη Δευτέρα την αποφασιστικότητά της να “υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα” σε διεθνές επίπεδο, μετά την ανακοίνωση της απέλασης του πρεσβευτή της χώρας στο Ριάντ για “επέμβαση” στις εσωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, που πυροδότησε μια τοξική διπλωματική κρίση χωρίς προηγούμενο στις σχέσεις των δύο κρατών.
Για να γίνει “σαφές σε όλους”, η καναδική κυβέρνηση εννοεί “να υπερασπίζεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον Καναδά και στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε τη Δευτέρα η Κρίστια Φρίλαντ, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, τοποθετούμενη για πρώτη φορά δημόσια μετά την ανακοίνωση του Ριάντ ότι απελαύνεται ο Καναδός πρεσβευτής στη Σαουδική Αραβία, ο Ντένις Χόρακ.
Το σουνιτικό βασίλειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα, προς κατάπληξη πολλών, ότι έδωσε 24 ώρες διορία στον Καναδό πρεσβευτή στο Ριάντ να εγκαταλείψει τη χώρα, την ανάκληση του Σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.
Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από μια ανάρτηση της καναδικής πρεσβείας στο Twitter με την οποία εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της για το νέο κύμα συλλήψεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο. Οι σαουδαραβικές αρχές χαρακτήρισαν “απαράδεκτο” το ότι ο Καναδάς ζήτησε την “άμεση απελευθέρωση” των ακτιβιστών και των ακτιβιστριών.
Αλλά η Οτάβα επιμένει στη σκληρή γραμμή της ως προς το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η υπουργός δήλωσε ότι την “ανησυχεί” η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. “Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία, οι διπλωμάτες μας έθεσαν ερωτήματα επί της διαδικασίας σήμερα και περιμένουμε τις απαντήσεις”, διευκρίνισε.
Μια ανάρτηση σε φιλοσαουδαραβικό λογαριασμό στο Twitter προκάλεσε σάλο, καθώς περιείχε ένα φωτομοντάζ -που διαγράφτηκε πολύ γρήγορα- που παρέπεμπε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με ένα αεροσκάφος να πέφτει πάνω σε ουρανοξύστες στο Τορόντο. Παρότι το φωτομοντάζ αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, διαδόθηκε σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.
Το βασίλειο “απορρίπτει κάθε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και θα αντιμετωπίσει κάθε τέτοια επέμβαση με αποφασιστικό τρόπο”, διεμήνυσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Αντελ αλ Τζουμπέιρ, για τον οποίο οι καναδικές επικρίσεις βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από “προκατειλημμένες” πηγές.
Η Οτάβα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Ριάντ όσον αφορά τους φοιτητές. “Πιστεύω ότι θα βλάψει στ` αλήθεια τους φοιτητές οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να σπουδάσουν εδώ”, έκρινε η Φρίλαντ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε και άλλες κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να ενώσουν τις φωνές τους με αυτή του Καναδά για να εξασφαλιστεί “η άμεση και δίχως όρους απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων συνείδησης”.
Ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε πρόσφατα αναγγείλει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα τη χορήγηση αδειών σε γυναίκες να οδηγούν, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την αυστηρή εικόνα του βασιλείου σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως πρωτοβουλίες για να διαφοροποιηθεί η σαουδαραβική οικονομία, που για δεκαετίες βασίζεται αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου.
Ταυτόχρονα ο πρίγκιπας διάδοχος ασκεί πολύ επιθετική εξωτερική πολιτική, για παράδειγμα επιβάλλοντας αποκλεισμό στο Κατάρ κι εμπλέκοντας το βασίλειο στον πόλεμο στην Υεμένη, εναντίον των Σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, μέγα αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Ενώ παράλληλα, φιμώνει κάθε διαφορετική άποψη στο εσωτερικό του βασιλείου, για να εδραιώσει την εξουσία του.
Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, από τις οποίες κερδισμένη είναι η Σαουδική Αραβία, ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 4 δισεκ. καναδικά δολάρια (2,7 δισεκ. ευρώ) το 2017, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.
(ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters/ΔΝ/ΑΓΚ)