Ήττα Τζόνσον στην πρόταση για εκλογές και νέα προσπάθεια για κάλπη στις 12 Δεκεμβρίου

Ήττα Τζόνσον στην πρόταση για εκλογές και νέα προσπάθεια για κάλπη στις 12 Δεκεμβρίου

Απορρίφθηκε για τρίτη φορά από τους Βρετανούς βουλευτές πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, αυτή τη φορά για τις 12 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση έλαβε 299 ψήφους υπέρ και 70 εναντίον, κάτι που σημαίνει ότι δε συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα 2/3 των βουλευτών.

Αμέσως μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι αργότερα θα υποβάλει σύντομη πρόταση νόμου που θα ορίζει διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Αυτού του τύπου η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει ότι για να οριστεί ημερομηνία για πρόωρες εκλογές απαιτείται απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέφευγε να υποβάλει σχετικό νομοσχέδιο λόγω του ότι επιδέχεται τροπολογίες.

Οι τροπολογίες που δε θα στήριζε η κυβέρνηση πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το δικαίωμα ψήφου για 16χρονους και 17χρονους ή ακόμα και το δικαίωμα ψήφου των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου σε βουλευτικές εκλογές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να αρχίσει να συζητείται από την Τρίτη.

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ, που θα στήριζε ανάλογο νομοσχέδιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να στηρίξει την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, θέτοντας όμως ως όρο να μην επιχειρηθεί από τον πρωθυπουργό να επαναφέρει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το «παγωμένο» νομοσχέδιο που περιέχει τη συμφωνία του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θα εξετάσει προσεκτικά το νομοσχέδιο όταν κατατεθεί πριν αποφασίσει τι θα πράξει.

(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΗΦ)