Οι αρχές στην Αίγυπτο έκλεισαν κέντρο περίθαλψης και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων

Οι αρχές στην Αίγυπτο έκλεισαν κέντρο περίθαλψης και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων

Η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε έφοδο και έκλεισε την Πέμπτη τα γραφεία ενός κέντρου το οποίο καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφέρει φροντίδες σε θύματα βασανιστηρίων, δήλωσε δικηγόρος που το εκπροσωπεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Τάχερ Αμπού αλ Νάσερ, ο οποίος εκπροσωπεί το Κέντρο Ναντίμ για την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων, ανέφερε πως η αστυνομία και στελέχη του δήμου του Καίρου εκτέλεσαν μια δικαστική διαταγή που είχε εκδοθεί πέρσι και επέβαλε να σφραγιστούν τρία διαμερίσματά του.

“Το κέντρο σφραγίστηκε (…) όπως όριζε η διαταγή που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2016, εναντίον της οποίας είχε προσφύγει στο δικαστήριο”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι έκανε και δεύτερη προσφυγή, καθώς η αρχική διαταγή προέβλεπε το σφράγισμα μόνον του ενός από τα διαμερίσματα της οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έδωσε εντολή να κλείσει το κέντρο πέρσι χωρίς να διευκρινίσει επισήμως για ποιό λόγο. Πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου είχαν κάνει λόγο τότε για παραβιάσεις, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόσβαση του κέντρου στον τραπεζικό του λογαριασμό αποκλείστηκε ήδη το Νοέμβριο, ενώ του επιδόθηκε ειδοποίηση ότι πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Το Κέντρο διαβεβαιώνει ότι είναι καταχωρημένο στα μητρώα του Υπουργείου Υγείας ως κλινική και δεν είναι ανάγκη να εγγραφεί στον κατάλογο των ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον αλ Νάσερ, οι αρχές έκλεισαν το κέντρο χωρίς να περιμένουν να εκδικαστεί η έφεση του. Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του Υπουργείου ή του δήμου του Καΐρου για σχόλια.

Οι αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν τις καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων σε μυστικά κέντρα κράτησης.

Ακτιβιστές λένε ότι είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρατική εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας στην ιστορία της χώρας, με στόχο όλες τις οργανώσεις που συνέβαλαν στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, έπειτα από τριάντα χρόνια διακυβέρνησης, και όχι μόνο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΚΧΡ/ΜΚ)