Χάσικος: Στοχεύουμε στη δημιουργία συμβολαίων για καλλιέργειες σε χαλίτικη γη ή τ/κ περιουσία
Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να γίνουν συμβόλαια σε σχέση με τη γη που καλλιεργεί κάποιος, αν είναι χαλίτικη γη ή τουρκοκυπριακή περιουσία, έτσι ώστε να μπορεί και ο ΚΟΑΠ να πληρώνει στη βάση των συμβολαίων αυτών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μετά από σύσκεψη που είχε με τον ΚΟΑΠ και τις αγροτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όπως εξήγησε ο ΥΠΕΣ μετά τη σύσκεψη, για χιλιάδες εκτάρια γης που καλλιεργούνται από αγρότες είτε χαλίτικα είτε τ/κ γη δεν υπάρχει σύμβαση με τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών ή με το Κτηματολόγιο, προσθέτοντας πως αυτοί οι καλλιεργητές, στη συνέχεια, μπορούν να παίρνουν και την επιχορήγηση από τον ΚΟΑΠ.
“Είπαμε ότι, επιτέλους, για σκοπούς αποκατάστασης της τάξης, πρέπει να υπάρξει μια νομιμοποίηση σε σχέση με τη γη που κατέχουν και καλλιεργούν αλλά, από την άλλη το κράτος και/ή ο κηδεμόνας τ/κ περιουσιών να παίρνουν ενοίκιο”, είπε και σημείωσε πως αυτή είναι μια μεγάλη και δύσκολη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Ο κ. Χάσικος είπε πως συμφώνησαν στην παρουσία και του Προέδρου του ΚΟΑΠ, ότι θα πρέπει να γίνει ακόμα μια συνεδρία, υπό τη μορφή Επιτροπής που θα απαρτίζεται από τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, του ΚΟΑΠ, αλλά και του ΥΠΕΣ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί όλη η διαδικασία νομιμοποίησης αυτής της κατάστασης.
Οπως ανακοίνωσε, σε ένα μήνα από τώρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή και οι αγροτικές οργανώσεις θα έρθουν με συγκεκριμένες απόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα νομιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση, έτσι ώστε να αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις των καλλιεργητών προς το κράτος και προς τον κηδεμόνα τ/κ περιουσιών.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα κληθούν οι αγρότες να καταβάλουν ενοίκια αναδρομικά, ο κ. Χάσικος είπε πως για να λήξει το θέμα, δεν θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά και πως αυτό που συζητείται είναι το τι θα γίνει από εδώ και μπρος.
“Έτσι, από τη μια θα αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα, από την άλλη, επιδιώκουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη μεταξύ των αγροτών, είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι μη πρόσφυγες. Δηλαδή, ένας που καλλιεργεί χίλια εκτάρια, ναι, θα μπορούσε να δώσει ένα μέρος τους για να πάρουν κάποιοι άλλοι, που είναι αγρότες αλλά σήμερα δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν. Κατ’ ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουμε και στο θέμα της τ/κ γης”, είπε.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΜ)