Site icon Non Stop Journal

Διορισμό ειδικού εισαγγελέα για υπόθεση email της Κλίντον προκρίνει ο Σέσιονς

Διορισμό ειδικού εισαγγελέα για υπόθεση email της Κλίντον προκρίνει ο Σέσιονς

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς δήλωσε σήμερα ότι στην περίπτωση που το Κογκρέσο εγκρίνει τον διορισμό του στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης θα αυτοεξαιρεθεί από τις έρευνες για το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Χίλαρι Κλίντον και για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της και θα προκρίνει τον διορισμό ειδικού εισαγγελέα.

“Εχω πει ορισμένα πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητά μου. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν θα έπρεπε να λάβω εγώ κάποια απόφαση στο θέμα αυτό” είπε αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε κατά την προεκλογική περίοδο, όταν κατηγόρησε την Κλίντον για παράνομη δραστηριότητα.

Ο Σέσιονς απαντούσε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ακρόασής του στη Γερουσία. Πολλοί γερουσιαστές έθεταν αλλεπάλληλα ερωτήματα σχετικά με τις απόψεις του ίδιου του Σέσιονς αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα όπως το μεταναστευτικό και τα πολιτικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, ακτιβιστές που κατηγορούν τον 70χρονο συντηρητικό πολιτικό από την Αλαμπάμα για ρατσιστικές αντιλήψεις διέκοψαν πέντε φορές τη διαδικασία. “Βάλτε τέλος στον ρατσισμό, σταματήστε τον Σέσιονς” και “Βάλτε τέλος στο μίσος, σταματήστε τον Σέσιονς” έγραφαν κάποια από τα πλακάτ των διαδηλωτών.

Ο γερουσιαστής ρωτήθηκε από τους συναδέλφους του πώς θα χειριστεί την υπόθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Ο Τραμπ είχε πει ότι αν εκλεγόταν θα ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα για να στείλει την Κλίντον στη φυλακή επειδή χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό διακομιστή για την επίσημη αλληλογραφία της όταν ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε μια πολιτική διαμάχη σε ποινική διαμάχη. Η χώρα αυτή δεν τιμωρεί τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά διασφαλίζει πως κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”, είπε.

Πολλές από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν οι γερουσιαστές κατά πόσο ταυτίζονται οι απόψεις του με εκείνες του Τραμπ, ο οποίος θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου. Ο Σέσιονς είπε ότι, όπως και ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας, τάσσεται κατά της απόφασης που είχε λάβει ο Μπαράκ Ομπάμα να παράσχει προσωρινή προστασία στους ανήλικους παράτυπους μετανάστες και δεν θα προβάλει αντιρρήσεις στην ανατροπή της.

Υπερασπιζόμενος τον Τραμπ και αντικρούοντας την κατηγορία ότι είναι προκατειλημμένος έναντι των μουσουλμάνων, ο Σέσιονς είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύουν ότι μπορεί να απαγορευτεί σε ανθρώπους να μπουν στις ΗΠΑ αν προέρχονται από χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες, όχι όμως επειδή είναι μουσουλμάνοι. Είπε επίσης ότι συμφωνεί με πολλούς από τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του ότι θα πρέπει να παραμείνει εν λειτουργία η
φυλακή του Γκουαντάναμο για την κράτηση αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία.

Οταν ρωτήθηκε για τα βασανιστήρια, ο Σέσιονς είπε ότι το Κογκρέσο έχει αποσαφηνίσει πως είναι “απολύτως ανάρμοστο” και “παράνομο” να χρησιμοποιείται ο εικονικός πνιγμός ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βασανισμού στην ανάκριση των υπόπτων.

Ο Σέσιονς έχει ταχθεί κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου αλλά σήμερα είπε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα τηρήσει τις αποφάσεις που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο στα θέματα αυτά. Για την απόφαση “Ρόου κατά Γουέιντ” με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις το 1973 υποστήριξε ότι “παραβίαζε το σύνταγμα” αλλά ο ίδιος θα σεβαστεί και θα τηρήσει τον νόμο.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)

Exit mobile version