Έβγαλαν τα γάντια Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ

Έβγαλαν τα γάντια Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ

Έβγαλαν τα γάντια Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκαν χθες “χωρίς γάντια”, για περισσότερη από μιάμιση ώρα στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι, στη δεύτερη τηλεμαχία τους, με τις ερωτήσεις να γίνονται κυρίως από αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Ήταν μια από τις σκληρότερες αναμετρήσεις στην ιστορία των προεδρικών ντιμπέιτ -σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς αναλυτές -, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαγγέλλει πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα διορίσει ανεξάρτητο εισαγγελέα για να βάλει τη Χίλαρι Κλίντον στη φυλακή και τη δημοκρατική υποψήφια να παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είναι ανίκανος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, μέχρι την ανευθυνότητά του στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.
Το ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ήταν υψηλοί ήταν φανερό τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την αποκάλυψε του βίντεο με τους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς του Τραμπ σε βάρος γυναικών. Μάλιστα οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να κάνουν χειραψία κατά την είσοδό τους.
Η εκστρατεία του Τραμπ έφερε στην αίθουσα 4 γυναίκες που είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική κακοποίηση και ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος προσπάθησε στην απάντησή του να συμπεριλάβει τις σεξουαλικές περιπέτειες του πρώην προέδρου Κλίντον, ωστόσο η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε να το σχολιάσει.
Το θέμα των σχολίων του Τραμπ κυριάρχησε στο πρώτο εικοσάλεπτο της αντιπαράθεσης, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να δηλώνει ότι ήταν “κουβέντες των αποδυτηρίων”. Προσπάθησε ακόμη αντί να απαντήσει σε ερώτημα του δημοσιογράφου Αντερσον Κούπερ αν οι δηλώσεις του υπονοούν σεξουαλική κακοποίηση, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε  για τον ISIS που αποκεφαλίζει αιχμαλώτους.
Στη δεύτερη αναμέτρηση πάντως, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Ντόναλντ Τράμπ επέμεινε περισσότερο σε θέματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση της Χίλαρι Κλίντον, όπως τα 35.000 email, οι ομιλίες της και το Ιδρυμα Κλίντον. Ωστόσο αυτό απλά ικανοποίησε την στενή εκλογική του βάση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και δεν πρόσφερε την παραμικρή διεύρυνση της εκλογικής του βάσης, Χαρακτηριστικές οι απαντήσεις του σε ερώτηση Μουσουλμάνας Αμερικανίδας και Αφροαμερικανού, οι οποίες κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τις μειονότητες για τις προθέσεις του Τραμπ ως προέδρου.
Την ίδια στιγμή υπάρχει φόβος η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για τη Συρία, να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ο Πένς δήλωσε ότι διαφωνεί με την άποψη του Τραμπ – στην αναμέτρηση των υποψηφίων αντιπροέδρων -ότι προτίθεται να βομβαρδίσει τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, αν συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι. Ο κ. Τραμπ ανέφερε πως γι` αυτόν προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του ΙSIS.
Το θέμα της μη καταβολής από τον Τραμπ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος ήταν ακόμη ένα σημείο που θα απασχολήσει τι υπόλοιπες τριάντα μέρες της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς σχεδόν επιβεβαίωσε ότι χάρη σε ζημιές ύψους 912 εκατομμυρίων δολαρίων που παρουσίασε το 1995 δεν έχει πληρώσει από τότε ομοσπονδιακούς φόρους. Επανέλαβε ότι ωφελήθηκε από τους νόμους που κάνει η Χίλαρι Κλίντον για 30 χρόνια της πολιτικής της σταδιοδρομίας “για να βοηθήσει πολιτικούς της υποστηρικτές όπως ο Μπάφερτ κι ο Σόρος”.
Παρότι από την τηλεμαχία δεν βγαίνει καθαρός νικητής, το κέρδος για τον Τραμ είναι ότι δεν συνετρίβη όπως κάποιοι ανέμεναν, άρα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο νέο κίνημα για εξαναγκασμό του σε παραίτηση. Η Χίλαρι Κλίντον επίσης έδειξε την ίδια σταθερότητα, γνώση των προβλημάτων με την πρώτη αναμέτρηση, δείχνοντας προεδρικό προφίλ.
Πάντως στο τέλος, οι δύο αντίπαλοι υποχρεώθηκαν από την ερώτηση πολίτη -να που κάτι καλό για τον άλλο – να μιλήσουν και για κάτι θετικό. Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε πολύ καλά για τα παιδιά του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την επιμονή και την αγωνιστικότητά της. Στο τέλος, έδωσαν και τα χέρια, κάτι που δεν είχαν κάνει στην αρχή.

(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ)