Site icon Non Stop Journal

Δραστική μείωση Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ

Δραστική μείωση Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ

Ο αριθμός των Τ/κ που εργάζονται σήμερα στις ελεύθερες περιοχές έχει περιοριστεί δραστικά συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, όπως συνάγεται μέσα από τα στοιχεία και εκτιμήσεις των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ στις οποίες ήταν οργανωμένοι οι Τ/κ εργαζόμενοι.

Κατά τα πρώτα χρόνια μετά το 2004 οι Τ/κ που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές ανέρχονταν σε μερικές χιλιάδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των εγγεγραμμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περιορίζονται σήμερα κάτω από τους 800.

Για το θέμα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε με τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΕΟ Χρίστο Τομπάζο και τον Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Πανίκο Αργυρίδη, των οποίων η εκτίμηση είναι συγκλίνουσα ως προς τη μείωση του αριθμού των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές.

Μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αρκετές χιλιάδες Τουρκοκυπρίων εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές και αυτό ήταν απόρροια των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν υπό τις οποίες υπήρχαν αρκετές θέσεις εργασίας διαθέσιμες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χρίστος Τομπάζος.

“Σήμερα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι έχει περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αυτός. Δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία, αλλά τουλάχιστον από τα στοιχεία όσων είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις, φαίνονται να είναι λιγότεροι από 800 σήμερα”, είπε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και κατά πόσον εντοπίζεται και ανάμεσα σε Τ/κ εργαζόμενους, ο κ. Τομπάζος δήλωσε ότι η αδήλωτη εργασία αποτελεί μια παράμετρο που δεν μπορεί να μετρηθεί και πιθανόν να υπάρχουν και Τ/κ ανάμεσα στους αδήλωτους εργαζόμενους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αδήλωτη εργασία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά όλους είτε είναι Ε/κ είτε είναι Τ/κ είτε είναι μετανάστες.

Ενα μεγάλο μέρος των Τ/κ που σήμερα εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, πρόσθεσε, είναι συνδικαλισμένο, είναι οργανωμένο στην ΠΕΟ. Ο αριθμός τους, διευκρίνησε, ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες. Εργοδούνται κυρίως στον τομέα των κατασκευών, “αλλά και στο εμπόριο υπάρχουν αρκετοί”.

Σε ερώτηση αν η οικονομική κρίση υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του αριθμού των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές ή συντρέχουν άλλοι λόγοι, ο κ. Τομπάζος είπε ότι κατά την περίοδο της κρίσης και την περίοδο που ακολούθησε παρατηρήθηκε μια μαζική αποχώρηση, επιστροφή στα κατεχόμενα των Τ/κ εργαζομένων.

“Το 2013 ήταν καθοριστικό αλλά αναπόφευκτο, με την έννοια ότι στον τομέα των κατασκευών, και σήμερα που μιλούμε, υπάρχει τεράστια ανεργία, συνεπώς δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες θέσεις για εργοδότηση”, εξήγησε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ιδιαίτερα στο τομέα των κατασκευών λόγω του οικοδομικού οργασμού στα κατεχόμενα, υπάρχει αύξηση στις θέσεις εργασίας και έτσι το κίνητρο οι Τ/κ να έρθουν να δουλέψουν στις ελεύθερες περιοχές μειώνεται.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και αν αυτές καλύπτουν και τους Τ/κ, ο κ. Τουμπάζος είπε ότι όλα τα μέλη της ΠΕΟ είναι ισότιμα και δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση ως προς τους όρους εργοδότησης τους, ως προς τα ωφελήματα τους, “δεν μπορεί να υπάρχει και δεν υπάρχει καμία διάκριση και αυτό δεν αφορά μόνο τους Τ/κ αλλά και τους μετανάστες εργαζόμενους”, διευκρίνισε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η ΠΕΟ δεν γίνεται αποδέκτης συχνά καταγγελιών ή παραπόνων Τ/κ που αφορούν διακρίσης εις βάρος τους λόγω της εθνικής τους καταγωγής.

“Η ΠΕΟ δίνει σημασία στους Τ/κ εργαζομένους αφού και δική μας προσδοκία είναι η επανένωση της Κύπρου και του λαού της», δήλωσε.

Αναφέρθηκε τέλος και στις σχέσεις της ΠΕΟ με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα και ιδιαίτερα έκανε αναφορά στις σχέσεις της ΠΕΟ με την DEV- İŞ (ΝΤΕΒΙΣ) λέγοντας ότι λειτουργεί ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης εξυπηρέτησης περιπτώσεων Τ/κ που αιτούνται για τα δικαιώματα τους που απορρέουν από την νομοθεσία είτε γιατί ήταν εργαζόμενοι στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν το 1974 είτε γιατί εμπίπτουν στους δικαιούχους δικαιωμάτων από τις κοινωνικές ασφαλίσεις (συντάξεις, ταμεία προνοίας κ.ο.κ).

Ο κ. Τομπάζος ανάφερε ακόμα ότι μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας έχει εφαρμοστεί ένας μηχανισμός, από κοινού με την ΝΤΕΒΙΣ, στο πλαίσιο της οποίας σε τακτική βάση άνθρωποι από την ΠΕΟ μεταβαίνουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για να εξυπηρετήσουν Τ/κ για τα δικαιώματα τους που με βάση τη νομοθεσία απέκτησαν ως εργαζόμενοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τις σχέσεις ΠΕΟ και με τις τ/κ οργανώσεις είπε ότι αυτές είναι άριστες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε έξι τ/κ οργανώσεις με τις οποίες από κοινού συμμετέχουν στην παγκόσμια συνδικαλιστική ομοσπονδία (ΝΤΕΒΙΣ, ΚΤΑΜΣ, ΚΤΟΕΟΣ, ΚΤΟΣ, ΜΠΕΣ και
ΚΟΠΣΕΝ).

«Με αυτές τις οργανώσεις έχουμε στενές σχέσεις και από κοινού συχνά κάνουμε δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες είναι στοχευμένες, συγκεκριμένες και με περιεχόμενο, που αρμόζει στη δράση μας, είτε αυτό αφορά κοινωνικά ζητήματα, είτε τούτο αφορά τη βασική μας προτεραιότητα, την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, είπε καταλήγοντας ο Χρίστος Τομπάζος.

Από πλευράς του, δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης είπε ότι οι Τ/κ κυρίως εργάζονται στον τομέα των οικοδομών στις ελεύθερες περιοχές ενώ η ΣΕΚ είχε μέλη σε εταιρείες πετρελαιοειδών, πρατήρια βενζίνης, εταιρείες λεωφορείων, στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

“Μετά το 2006, λόγω της αύξησης της ανεργίας στους κλάδους αυτούς και στον κλάδο των οικοδομών, μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων Τ/κ”, είπε ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των Τ/κ εργαζομένων είπε ότι η ΣΕΚ το 2006 είχε 250 μέλη Τουρκοκύπριους, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί γύρω στους 30- 40, οι πλείστοι εκ των οποίων είναι μόνιμοι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίδη, η μείωση του αριθμού των Τ/κ είχε παρουσιάσει μείωση πριν την οικονομική κρίση του 2013, αρχής γενομένης από το 2006 “γιατί αυξάνονταν οι θέσεις εργασίας στα κατεχόμενα”.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχαν άλλοι λόγοι, πέραν της αύξησης των θέσεων εργασίας στον οικοδομικό τομέα στα κατεχόμενα, που οδήγησαν τους Τ/κ να αναζητήσουν δουλειά στα κατεχόμενα “αφού σε ό,τι αφορά τους μισθούς, όπου υπάρχουν συντεχνίες και συλλογικές συμβάσεις δεν προσέξαμε οποιεσδήποτε μορφές διάκρισης καθώς αμείβονταν ίσα”, είπε.

Ερωτηθείς για καταγγελίες ή παράπονα εκ μέρους Τ/κ για άνιση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο είπε ότι οι συλλογικές συμβάσεις, εκεί που υπάρχουν, καλύπτουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων ίσα και όμοια και ότι δεν υπήρξαν κρούσματα σοβαρά.

Ερωτηθείς σχετικά με κρούσματα παράνομης εργοδότησης είπε ότι αυτά κυρίως είναι σε μικρές επιχειρήσεις “που είναι ανοργάνωτοι, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους τους εργαζομένους για να μειώσουν το εργατικό τους κόστος” και ότι εκεί που υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν έντονα φαινόμενα παράνομης απασχόλησης αφού γίνονται τακτικοί έλεγχοι και δεν υπάρχει καμία ανοχή στα θέμα.

Υπήρχαν καταγγελίες από Τουρκοκύπριους, αλλά αφορούσαν περιπτώσεις που εργάζονταν σε χώρους εργασίας που δεν καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις, είπε.

Ανάφερε ακόμα ότι από το 2006 -2010 η ΣΕΚ εργοδοτούσε Τουρκοκύπριο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα μέλη της συντεχνίας και βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ενώ ο λόγος που η εργοδότηση του σταμάτησε το 2010 είναι η σημαντική μείωση που σημείωσε ο αριθμός των Τ/κ μελών της ΣΕΚ.

Αναφέρθηκε και στη σχέση της ΣΕΚ με την τ/κ συνδικαλιστική οργάνωση ΤΟΥΡΚΣΕΝ, σχέσεις οι οποίες προϋπήρχαν του 1974 και συνεχίζουν ακόμα, διευκρινίζοντας ότι στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο συντεχνιών, ο Τ/κ που εργαζόταν στην ΣΕΚ ήταν στέλεχος της ΤΟΥΡΚΣΕΝ και μετά την αποχώρηση του από την ΣΕΚ επέστρεψε στα καθήκοντα του στην τ/κ συντεχνία.

Είναι η μόνη τ/κ συνδικαλιστική οργάνωση, στα κατεχόμενα, εγγεγραμμένη στο μητρώο εφόρου συντεχνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε ο κ. Αργυρίδης λέγοντας παράλληλα ότι όπως και η ΣΕΚ έτσι και η ΤΟΥΡΚΣΕΝ είναι μέλος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ενώ στα πλαίσια αυτά έγιναν κοινά προγράμματα.

Ανέφερε τέλος στο ΚΥΠΕ, ότι από το 2005 -2007 υπήρχαν πολλοί Τ/κ οι οποίοι μέσω της ΣΕΚ ζήτησαν να τους καταβληθούν τα δικαιώματα τους, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνονται οι πληρωμές λέγοντας ότι πλέον έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.

(ΚΥΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

Exit mobile version