Εγκαίνια δανειστικής βιβλιοθήκης σε παροικιακό σχολείο του Μπρίστολ από τον Υπουργό Παιδείας
Τα εγκαίνια της σχολικής και κοινοτικής δανειστικής βιβλιοθήκης της ελληνορθόδοξης κοινότητας των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Μπρίστολ της δυτικής Αγγλίας τέλεσε την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με τη συνδρομή φορέων της κοινότητας, δωρητών και εθελοντών και στεγάζεται σε χώρο που χρησιμοποιούταν ως αποθήκη στον αυλόγυρο του ομώνυμου ναού, όπου λειτουργεί και το παροικιακό σχολείο.
Στην ομιλία του στον Ιερό Ναό μετά από θεία λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Υπουργός εξέφρασε συγκίνηση και χαρά για τη διαπίστωση ότι «η καρδιά του ελληνισμού και της ορθοδοξίας χτυπά δυνατά» σε κάθε γωνιά της παροικίας.
Αναφερόμενος στη βιβλιοθήκη, ο κ. Καδής είπε: «Η βιβλιοθήκη είναι βασικός παράγοντας στήριξης κάθε πολιτιστικής και πνευματικής δράσης. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της διδακτικής δράσης αλλά και τοπικό κέντρο πληροφόρησης και ψυχαγωγίας».
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε εξάλλου ότι τα παροικιακά σχολεία «καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, για να μεταφέρουν σε όλες τις γενιές τις αξίες και αρχές του πολιτισμού μας».
«Ρόλος μας και χρέος μας είναι να εκφράσουμε τη στήριξη της πολιτείας στα παροικιακά σχολεία, τα οποία βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η στήριξη αυτή εκφράζεται ποικιλοτρόπως, όπως με την παροχή εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικού ή και με επιμορφωτικές δράσεις για το διδακτικό προσωπικό», πρόσθεσε ο κ. Καδής.
Ανέφερε επίσης ότι σύντομα το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα για τα παροικιακά σχολεία θα είναι έτοιμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γρηγόριος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού περί συνέχισης της στήριξης της παροικιακής εκπαίδευσης. Σημείωσε δε ότι για να επιβιώσουν τα σχολεία πρέπει απαραιτήτως να είναι συνδεδεμένα με την Εκκλησία.
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθηγητής Γιάννης Ιερόπουλος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ημέρα», σημειώνοντας ότι η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε «από το πουθενά» χάρη στη γενναιοδωρία και συνεργασία μίας σειράς ανθρώπων, με σκοπό «να έρθει η κοινότητα ακόμα πιο κοντά».
Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Βασιλική Αθανάτου είπε ότι στόχος είναι η βιβλιοθήκη να έχει «ψυχή», εκφράζοντας την πρόθεση να δημιουργηθούν λέσχες αναγνωστών για ηλικιωμένους και για όσους μιλούν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα, καθώς επίσης να διοργανώνονται διαλέξεις, συζητήσεις και προβολές ταινιών.
Η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Σπυρίδωνος επισήμανε την ευκαιρία που δίνει η βιβλιοθήκη στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το ελληνικό βιβλίο.
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί ήδη εκατοντάδες βιβλία, κατά κύριο λόγο ελληνικά, όπως επίσης περιοδικά και DVD και φιλοδοξεί συνεχώς να εμπλουτίζεται. Συμβολική δωρεά έκανε και το Υπουργείο Παιδείας, με βιβλία που έφερε μαζί του ο κ. Καδής.
Η εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια και χορό από τους μαθητές όλων των τάξεων.
Τον Υπουργό συνόδευε ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης που συνεχάρη την κοινότητα για την πρωτοβουλία, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας Δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, η επιθεωρήτρια-προϊσταμένη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Μαρία Παπαλούκα και ο υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο Γιώργος Κόσυβας.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αντιδήμαρχος του Μπρίστολ Κρίστοφερ Ντέιβις που χαρακτήρισε το άνοιγμα της βιβλιοθήκης ένα ακόμα «ορόσημο» στην ιστορία της «δραστήριας και φιλόξενης» κοινότητας.
Το παροικιακό σχολείο του Μπρίστολ συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας του χρόνου και σήμερα αριθμεί περί τους 110 μαθητές, με αρκετούς εξ αυτών να είναι παιδιά μεταναστών από το νέο κύμα αφίξεων των τελευταίων ετών από την Ελλάδα.
Η ελληνική και κυπριακή κοινότητα στην ευρύτερη δυτική Αγγλία αριθμεί σύμφωνα με εκτιμήσεις μεταξύ 6 και 7 χιλιάδων, 2-2,5 εκ των οποίων ζουν στο Μπρίστολ.
Το Σάββατο ο Υπουργός Παιδείας είχε επισκεφθεί τέσσερα παροικιακά σχολεία στο Λονδίνο.
(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΜΜ)