Έκκληση προς εκπαιδευτικές οργανώσεις και Κυβέρνηση να αποδεχθούν τη νέα πρόταση του, απηύθυνε το ΔΗΚΟ

Έκκληση προς εκπαιδευτικές οργανώσεις και Κυβέρνηση να αποδεχθούν τη νέα πρόταση του, απηύθυνε το ΔΗΚΟ

Έκκληση προς εκπαιδευτικές οργανώσεις και Κυβέρνηση να αποδεχθούν τη νέα πρόταση του για επίλυση της κρίσης στο χώρο της δημόσιας παιδείας, απηύθυνε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ)

Η Γραμματεία του ΔΗΚΟ και βουλευτές του ΔΗΚΟ, μέλη Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είχαν συνάντηση σήμερα το πρωί με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έχουν το απόγευμα συνάντηση και με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, και ακολούθως, στις 16:30 η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ θα ενημερώσουν σε χωριστές συνεδρίες τα Διοικητικά τους Συμβούλια για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, και αργότερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι προτάσεις των οργανωμένων γονέων έχουν σταλεί με φαξ σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είπε ότι ως ΔΗΚΟ είχαν μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών συναντήσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ.

«Παρουσιάσαμε τη νέα πρόταση του κόμματος η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ζητήσαμε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να την αποδεχτούν. Απευθύνουμε το ίδιο κάλεσμα, δηλαδή για  αποδοχή της πρότασης μας, και στην Κυβέρνηση. Η κυπριακή κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, η οποία προκλήθηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ευελπιστούμε ότι αυτή η κρίση θα λήξη για το καλό του δημόσιου σχολείου, για το καλό των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, στις δικές του δηλώσεις χαιρέτισε την πρόταση του ΔΗΚΟ, την οποία έχουν ενώπιον τους εδώ και μερικές μέρες και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή συναντά την ομόφωνη απόφαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων γύρω από αυτό το ζήτημα «και έτσι θεωρούμε δεδομένο ότι τα Διοικητικά μας Συμβούλια το απόγευμα που θα συνεδριάσουν θα υιοθετήσουν πλήρως την συγκεκριμένη πρόταση».

«Εκείνο, όμως, που απομένει είναι να δούμε πως αντιμετωπίζει η άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση, την πρόταση του ΔΗΚΟ. Νομίζω αυτό για μας τα λέει όλα και ναι, θεωρούμε ότι είναι η διέξοδος από το αδιέξοδο, η ομαλοποίηση της κατάστασης, ακριβώς για να μπορέσουμε να πάμε πάρα κάτω και να δούμε τα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, στις δηλώσεις του ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ για την πρωτοβουλία, αλλά και την πρόταση, που έχουν καταθέσει «και είναι πλέον αντικείμενο του δημόσιου διαλόγου», όπως είπε.

«Πραγματικά έγινε μια εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη συζήτηση. Ασφαλώς, χαιρετίζουμε την πρόταση του ΔΗΚΟ, η οποία είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που δημιούργησε η ίδια η Κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ προέρχεται από πραγματικά γνήσιο ενδιαφέρον για τα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Μια δημόσια εκπαίδευση, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών και απ’ εκεί και πέρα, πέρα από τη λύση ανάγκης αυτή την στιγμή που πρέπει να εξευρεθεί θεωρούμε ότι μέσα από την πρόταση αυτή ανοίγεται και το παράθυρο για να τεθούν σε ένα καθαρά ορθό θεσμικό πλαίσιο οι συζητήσεις, ο διάλογος που θα πρέπει να γίνει για πραγματικά ορθό εξορθολογισμό και όχι εξορθολογισμό όπως τον βιώσαμε ή όπως έδειξε να εννοεί η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα», πρόσθεσε.΄

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι είναι στη διάθεση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ για την πρωτοβουλία του και ταυτόχρονα, χαιρέτισε την πρόταση του.

«Μια πρόταση που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην άμεση εκτόνωση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί, πράγμα το οποίο είναι το ζητούμενο για όλους μας και στη συνέχεια, να ανοίξει ο διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο», συμπλήρωσε.

Σε ανακοίνωση του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Σεπτεμβρίου, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι με δεδομένο το γεγονός ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και με έντονη την αγωνία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων από δω και πέρα, καταθέτει νέα πρόταση, με στόχο τον τερματισμό της κρίσης και την άρση του αδιεξόδου στο χώρο της παιδείας.

Το ΔΗΚΟ εισηγείται στην πρόταση του να γίνει από όλους αποδεκτή η τελική πρόταση της διϋπουργικής επιτροπής, της 6ης  Σεπτεμβρίου, η οποία φαίνεται να αποτελεί επαρκή εγγύηση για επίλυση του προβλήματος, η συμφωνία, με βάση την πρόταση της διυπουργικής επιτροπής, θα πρέπει να συνοδευτεί και με τις αναγκαίες πιστώσεις ωρών προς τους εκπαιδευτικούς για τυχόν αλλαγές που γίνονται εκτός της ισχύουσας, μέχρι σήμερα πρακτικής και οι πιστώσεις αυτές μπορούν να κατανεμηθούν σε βάθος δύο έως τριών ετών για να διευκολυνθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Εισηγείται, τέλος, όπως οι ρυθμίσεις αυτές να έχουν διάρκεια μόνο για μία σχολική χρονιά, αυτή του 2018-2019 και ακολούθως να υπάρξουν καινούργιες ρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν στις κατάλληλες επιτροπές, με την  ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση όλων των άμεσα επηρεαζόμενων.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΧΡ)