Ενημέρωση Συμβουλίου Ασφαλείας για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Υεμένη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερωθεί αύριο Τετάρτη από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού στην Υεμένη για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τις πρόσφατες προσπάθειές του με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα.
Αφού ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο στη Σανάα, την πρωτεύουσα της χώρας που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι, ο απεσταλμένος, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία με κορυφαία στελέχη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εδραίωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός η οποία συνήφθη τον Δεκέμβριο στη Σουηδία και αφορά ιδίως το λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα.
Από αυτό το λιμάνι διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στην Υεμένη και το μεγαλύτερο μέρος των αγαθών που εισάγονται στην πάμφτωχη χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά το 2015 επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών στο πλευρό της κυβέρνησης κι εναντίον των Χούθι, τους οποίους το Ριάντ θεωρεί πιόνια του Ιράν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανακωχή γενικά τηρείται αφότου τέθηκε σε ισχύ, την 18η Δεκεμβρίου. Ο Γκρίφιθς ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει ξανά τα αντιμαχόμενα μέρη γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πιθανόν στο Κουβέιτ περί τα τέλη του μηνός. Θα παρουσιάσει την έκθεσή του για τις προσπάθειές του αύριο στο ΣΑ. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της συμμαχίας υπό το Ριάντ.
Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, αναφερόταν σε 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Οργανώσεις αρωγής ωστόσο εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος: έχουν κάνει λόγο για 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους τουλάχιστον 2.500 παιδιά.
Ο Οργανισμός θεωρεί ότι στην Υεμένη εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο: κάπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν «διατροφική ανασφάλεια», τονίζει. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ θα ενημερώσει επίσης το ΣΑ αύριο για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη.
(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ΗΦ)